Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ραδίκι φυτό"
(Νέα σελίδα με '{{{top_heading|==}}}Γενικά στοιχεία{{{top_heading|==}}} Το ραδίκι είναι γνωστό από τους αρχαίου...') |
|||
Γραμμή 4: | Γραμμή 4: | ||
Καταναλώνονται άμεσα, αφού η [[Διαθρεπτική αξία ραδικιού|θρεπτική τους αξία]] χάνεται πολύ γρήγορα. Τρώγονται ωμά σε σαλάτες συχνά ανακατεμένα με άλλα σαλατικά ή βραστά με λάδι και λεμόνι. Μαγειρεύονται όμως και με κρέας, γίνονται σούπες ή αποτελούν τη γέμιση για χορτόπιτες. Επίσης χρησιμοποιούνται οι [[Βοτανικά χαρακτηριστικά ραδικιού|ρίζες]] αποξηραμένες, μόνες τους ή μαζί με το φυτό. Εκτός από τη βοτανοθεραπευτική της δράση τις χρησιμοποιούν και σαν υποκατάστατο του καφέ (μετά από ξήρανση). Αν δεν βραστούν την ίδια ημέρα, είναι απαραίτητο να φυλαχθούν στο κάτω μέρος του ψυγείου, κλεισμένα σε αεροστεγείς πλαστικές σακούλες, κατάλληλες για τρόφιμα, από τις οποίες θα αφαιρεθεί ο περισσότερος αέρας, συμπιέζοντάς τις. Επίσης, είναι απαραίτητο να γίνεται καθαρισμός, χωρίς να πλυθούν, γιατί η υγρασία ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών που υπάρχουν σ' αυτά, με αποτέλεσμα να χαλάσουν. | Καταναλώνονται άμεσα, αφού η [[Διαθρεπτική αξία ραδικιού|θρεπτική τους αξία]] χάνεται πολύ γρήγορα. Τρώγονται ωμά σε σαλάτες συχνά ανακατεμένα με άλλα σαλατικά ή βραστά με λάδι και λεμόνι. Μαγειρεύονται όμως και με κρέας, γίνονται σούπες ή αποτελούν τη γέμιση για χορτόπιτες. Επίσης χρησιμοποιούνται οι [[Βοτανικά χαρακτηριστικά ραδικιού|ρίζες]] αποξηραμένες, μόνες τους ή μαζί με το φυτό. Εκτός από τη βοτανοθεραπευτική της δράση τις χρησιμοποιούν και σαν υποκατάστατο του καφέ (μετά από ξήρανση). Αν δεν βραστούν την ίδια ημέρα, είναι απαραίτητο να φυλαχθούν στο κάτω μέρος του ψυγείου, κλεισμένα σε αεροστεγείς πλαστικές σακούλες, κατάλληλες για τρόφιμα, από τις οποίες θα αφαιρεθεί ο περισσότερος αέρας, συμπιέζοντάς τις. Επίσης, είναι απαραίτητο να γίνεται καθαρισμός, χωρίς να πλυθούν, γιατί η υγρασία ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών που υπάρχουν σ' αυτά, με αποτέλεσμα να χαλάσουν. | ||
− | Το πλύσιμο γίνεται σε κρύο νερό. Δεν πρέπει να τα αφήνουμε να μουσκεύουν για πολύ ώρα, γιατί πολλά συστατικά τους διαλύονται στο νερό και έτσι μειώνεται η θρεπτική αξία τους. Το πλύσιμο θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά. Αν τα χόρτα που θα φάμε υποψιαζόμαστε ότι προέρχονται από βοσκότοπους ή τα έχουν επισκεφτεί σκυλιά και είναι πιθανόν να έχουν κολλήσει πάνω τους αβγά παράσιτων (τσιμπούρια, αχινόκοκκος), καλό είναι να τα μουσκεύουμε πρώτα σε ξιδόνερο, για να διευκολύνουμε την αποκόλληση των απορριμμάτων. | + | Το πλύσιμο γίνεται σε κρύο νερό. Δεν πρέπει να τα αφήνουμε να μουσκεύουν για πολύ ώρα, γιατί πολλά συστατικά τους διαλύονται στο νερό και έτσι μειώνεται η θρεπτική αξία τους. Το πλύσιμο θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά. Αν τα χόρτα που θα φάμε υποψιαζόμαστε ότι προέρχονται από βοσκότοπους ή τα έχουν επισκεφτεί σκυλιά και είναι πιθανόν να έχουν κολλήσει πάνω τους αβγά παράσιτων (τσιμπούρια, αχινόκοκκος), καλό είναι να τα μουσκεύουμε πρώτα σε ξιδόνερο, για να διευκολύνουμε την αποκόλληση των απορριμμάτων.<ref name="Γενικά στοιχεία ραδικιού"/> |
{{{top_heading|==}}}Βοτανικά χαρακτηριστικά{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Βοτανικά χαρακτηριστικά{{{top_heading|==}}} | ||
− | Το [[Ραδίκι φυτό|ραδίκι]] είναι χαμηλής ανάπτυξης φυτό και το ύψος του υπέργειου τμήματος μπορεί να φτάσει σε ύψος 60cm. Η ρίζα είναι πασαλλώδης (δηλαδή αναπτύσσεται κατακόρυφα) και σε ορισμένες [[Ποικιλίες ραδικιού|ποικιλίες]] είναι σαρκώδης. Τα φύλλα είναι μακριά, με ή χωρίς οδοντώσεις, χρώμα πράσινο ή με αποχρώσεις κόκκινες και μίσχο πράσινο ή κόκκινου χρώματος (ανάλογα με την ποικιλία) Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής φάσης, σχηματίζεται το ανθικό στέλεχος (επιμήκυνση του βλαστού), όπου στη συνέχεια διακλαδίζεται. Πάνω στις διακλαδώσεις σχηματίζονται οι ταξιανθίες και κάθε μία από αυτές φέρει 15 - 20 άνθη. Ο σχηματιζόμενος καρπός (αχαίνιο), που περιέχει το σπόρο, είναι μικρός, έχει κωνικό σχήμα και μοιάζει υπερβολικά με αυτόν του [[Αντίδι φυτό|αντιδιού]]. | + | Το [[Ραδίκι φυτό|ραδίκι]] είναι χαμηλής ανάπτυξης φυτό και το ύψος του υπέργειου τμήματος μπορεί να φτάσει σε ύψος 60cm. Η ρίζα είναι πασαλλώδης (δηλαδή αναπτύσσεται κατακόρυφα) και σε ορισμένες [[Ποικιλίες ραδικιού|ποικιλίες]] είναι σαρκώδης. Τα φύλλα είναι μακριά, με ή χωρίς οδοντώσεις, χρώμα πράσινο ή με αποχρώσεις κόκκινες και μίσχο πράσινο ή κόκκινου χρώματος (ανάλογα με την ποικιλία) Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής φάσης, σχηματίζεται το ανθικό στέλεχος (επιμήκυνση του βλαστού), όπου στη συνέχεια διακλαδίζεται. Πάνω στις διακλαδώσεις σχηματίζονται οι ταξιανθίες και κάθε μία από αυτές φέρει 15 - 20 άνθη. Ο σχηματιζόμενος καρπός (αχαίνιο), που περιέχει το σπόρο, είναι μικρός, έχει κωνικό σχήμα και μοιάζει υπερβολικά με αυτόν του [[Αντίδι φυτό|αντιδιού]].<ref name="Ραδίκι"/> |
{{{top_heading|==}}}Κλιματικές συνθήκες{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Κλιματικές συνθήκες{{{top_heading|==}}} | ||
− | Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα δε φαίνεται να αποτελούν πρόβλημα στην [[Καλλιέργεια ραδικιού|καλλιέργεια]] του [[Ραδίκι φυτό|ραδικιού]]. Ακόμα αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και σε συνθήκες έντονης ξηρασίας (λόγω του πλούσιου ριζικού συστήματος), αν και μπορεί να προκαλέσουν ταχύτερη ανάπτυξη του φυτού (χάνει τη τρυφερότητα του) και πρόωρη έκπτυξη του ανθικού στελέχους. | + | Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα δε φαίνεται να αποτελούν πρόβλημα στην [[Καλλιέργεια ραδικιού|καλλιέργεια]] του [[Ραδίκι φυτό|ραδικιού]]. Ακόμα αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και σε συνθήκες έντονης ξηρασίας (λόγω του πλούσιου ριζικού συστήματος), αν και μπορεί να προκαλέσουν ταχύτερη ανάπτυξη του φυτού (χάνει τη τρυφερότητα του) και πρόωρη έκπτυξη του ανθικού στελέχους.<ref name="Ραδίκι"/> |
{{{top_heading|==}}}Εδαφικές συνθήκες{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Εδαφικές συνθήκες{{{top_heading|==}}} | ||
− | Το έδαφος πρέπει να είναι [[Πηλώδη εδάφη|μέσης σύστασης]], ελαφρύ ([[Αμμώδη εδάφη|αμμώδες]]), γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία, να διαθέτει υγρασία και καλή αποστράγγιση. Εάν όμως το έδαφος συγκρατεί αρκετή υγρασία, τότε η [[Καλλιέργεια ραδικιού|καλλιέργεια]] γίνεται σε αναχώματα. Το pH του εδάφους θα πρέπει να έχει γύρω στη τιμή 6,5. | + | Το έδαφος πρέπει να είναι [[Πηλώδη εδάφη|μέσης σύστασης]], ελαφρύ ([[Αμμώδη εδάφη|αμμώδες]]), γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία, να διαθέτει υγρασία και καλή αποστράγγιση. Εάν όμως το έδαφος συγκρατεί αρκετή υγρασία, τότε η [[Καλλιέργεια ραδικιού|καλλιέργεια]] γίνεται σε αναχώματα. Το pH του εδάφους θα πρέπει να έχει γύρω στη τιμή 6,5.<ref name="Ραδίκι"/> |
{{{top_heading|==}}}Πολλαπλασιασμός{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Πολλαπλασιασμός{{{top_heading|==}}} | ||
− | Ο πολλαπλασιασμός του [[Ραδίκι φυτό|ραδικιού]] γίνεται με σπορά απευθείας στο χωράφι (τελικές θέσεις), ενώ εφαρμόζεται και η σπορά σε σπορείο και ακολούθως φύτευση των σπορόφυτων στο χωράφι. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της [[Σπορά ραδικιού|σποράς]]. | + | Ο πολλαπλασιασμός του [[Ραδίκι φυτό|ραδικιού]] γίνεται με σπορά απευθείας στο χωράφι (τελικές θέσεις), ενώ εφαρμόζεται και η σπορά σε σπορείο και ακολούθως φύτευση των σπορόφυτων στο χωράφι. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της [[Σπορά ραδικιού|σποράς]].<ref name="Ραδίκι"/> |
{{{top_heading|==}}}Ποικιλίες{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Ποικιλίες{{{top_heading|==}}} | ||
+ | Οι διάφορες ποικιλίες, που χρησιμοποιούνται στο εμπόριο, μπορεί να διαφέρουν ως προς την καταλληλότητα τους για καλοκαιρινή ή φθινοπωρινή καλλιέργεια και τα χαρακτηριστικά των φύλλων (χρώμα και βαθμός κατσαρώματος). Οι ποικιλίες του ραδικιού, ανάλογα με τύπο του φυλλώματος, χωρίζονται σε εκείνες που έχουν όρθια ανάπτυξη φυλλώματος και σε εκείνες που έχουν οριζόντια ανάπτυξη φυλλώματος. Οι σημαντικότερες ποικιλίες με τα χαρακτηριστικά τους, αναγράφονται στον παρακάτω σύνδεσμο: | ||
+ | |||
+ | [[Ποικιλίες ραδικιού]]<ref name="Ποικιλίες ραδικιού"/> | ||
{{{top_heading|==}}}Ασθένειες{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Ασθένειες{{{top_heading|==}}} | ||
+ | Το ραδίκι προσβάλλεται από πολλές μυκητολογικές κυρίως ασθένειες όπως τον περονόσπορο, το ωΐδιο, τη σκληροτίνια, κ.ά. Αναλυτικά οι ασθένειες του ραδικιού καθώς και οι τρόποι καταπολέμησής τους αναλύονται στον παρακάτω σύνδεσμο: | ||
+ | |||
+ | [[Ασθένειες ραδικιού]]<ref name="Ραδίκι"/> | ||
{{{top_heading|==}}}Εχθροί{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Εχθροί{{{top_heading|==}}} | ||
+ | Οι αφίδες και τα σαλιγκάρια αποτελούν τους σημαντικότερους και συνηθέστερους εχθρούς για την [[Καλλιέργεια ραδικιού|καλλιέργεια]] του ραδικιού. Στον σύνδεσμο που ακολουθεί, αναλύονται οι δύο αυτοί εχθροί: | ||
+ | |||
+ | [[Εχθροί ραδικιού]]<ref name="Ραδίκι"/> | ||
+ | |||
+ | ==Πληροφοριακά στοιχεία== | ||
+ | |||
+ | {{Πληροφοριακά στοιχεία φυτού}} | ||
+ | |||
+ | ==Ευδοκιμεί στις περιοχές== | ||
+ | |||
+ | {{Γεωγραφικά πληροφοριακά στοιχεία}} | ||
+ | |||
+ | ==Σχετικές σελίδες== | ||
+ | |||
+ | * [[Καλλιέργεια αντιδιού]] | ||
+ | |||
+ | * [[Αντίδι προϊόν]] | ||
+ | |||
+ | * [[Γενικά στοιχεία ραδικιού]] | ||
+ | |||
+ | * [[Βοτανικά χαρακτηριστικά ραδικιού]] | ||
+ | |||
+ | * [[Κλιματικές συνθήκες ραδικιού]] | ||
+ | |||
+ | * [[Εδαφικές συνθήκες ραδικιού]] | ||
+ | |||
+ | * [[Πολλαπλασιασμός ραδικιού]] | ||
+ | |||
+ | * [[Ποικιλίες ραδικιού]] | ||
+ | * [[Ασθένειες ραδικιού]] | ||
+ | * [[Εχθροί ραδικιού]] | ||
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Ραδίκι"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Ραδίκι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref> | ||
+ | <ref name="Γενικά στοιχεία ραδικιού"> [{{#show:Ιστοσελίδα Diatrofi/Η θρεπτική αξία ραδικιού| ?has link}} Γενικά στοιχεία ραδικιού]</ref> | ||
+ | <ref name="Ποικιλίες ραδικιού"> [{{#show:Ιστοσελίδα Fitotech/Ποικιλίες ραδικιού| ?has link}} Ποικιλίες ραδικιού].</ref> | ||
+ | </references> | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αρκαδίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ευρυτανίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Άρτης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Θεσπρωτίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ιωαννίνων| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Πρεβέζης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καρδίτσης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Τρικάλων| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Μαγνησίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Γρεβενών| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λαρίσης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Δράμας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ημαθίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Θεσσαλονίκης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καβάλας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καστοριάς| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κιλκίς| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κοζάνης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Πέλλης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Πιερίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Σερρών| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φλωρίνης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χαλκιδικής| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αγίου Όρους| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Έβρου| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ξάνθης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ροδόπης| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Αρκαδίας| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ευρυτανίας| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Άρτης| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Θεσπρωτίας| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ιωαννίνων| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Πρεβέζης| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Καρδίτσης| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Τρικάλων| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Μαγνησίας| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Γρεβενών| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Λαρίσης| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Δράμας| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ημαθίας| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Θεσσαλονίκης| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Καβάλας| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Καστοριάς| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Κιλκίς| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Κοζάνης| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Πέλλης| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Πιερίας| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Σερρών| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Φλωρίνης| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Χαλκιδικής| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Αγίου Όρους| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Έβρου| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ξάνθης| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ροδόπης| ]] | ||
Αναθεώρηση της 12:05, 7 Νοεμβρίου 2013
Περιεχόμενα
Γενικά στοιχεία
Το ραδίκι είναι γνωστό από τους αρχαίους χρόνους και αναφέρεται στον πάπυρο του Ebers 4.000 χρόνια π.Χ.. Ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος αναφέρονται στο είδος αυτό με τις ονομασίες κιχόρη ή κιχόριον, ήμερος Σέρις, πικρίδα κ.ά. Ο Γαληνός το ονομάζει «φίλο του συκωτιού». Τα ραδίκια ανήκουν στην κατηγορία cichorium και διακρίνονται σε πάρα πολλά είδη όπως το άγριο, το ήμερο (ή αλλιώς αντίδι), το σταμναγκάθι, το ιταλικό, το ραντίκιο, το Witloof ή Βρυξελλών μέχρι και ραδίκι για την παραγωγή υποκατάστατου του καφέ υπάρχει. Και μιλάμε για αυτά που καλλιεργούνται όχι για τα αυτοφυή. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η πικρή τους γεύση που τους δίνει και ιδιαίτερη νοστιμάδα. Τα ραδίκια είναι χειμερινά φυτά τα οποία αρχίζουμε να τα βλέπουμε από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, βόρεια Αμερική και την βόρεια Ασία, γενικά στο βόρειο ημισφαίριο, αν και πλέον έχουν αποικήσει παντού σχεδόν στο κόσμο.
Καταναλώνονται άμεσα, αφού η θρεπτική τους αξία χάνεται πολύ γρήγορα. Τρώγονται ωμά σε σαλάτες συχνά ανακατεμένα με άλλα σαλατικά ή βραστά με λάδι και λεμόνι. Μαγειρεύονται όμως και με κρέας, γίνονται σούπες ή αποτελούν τη γέμιση για χορτόπιτες. Επίσης χρησιμοποιούνται οι ρίζες αποξηραμένες, μόνες τους ή μαζί με το φυτό. Εκτός από τη βοτανοθεραπευτική της δράση τις χρησιμοποιούν και σαν υποκατάστατο του καφέ (μετά από ξήρανση). Αν δεν βραστούν την ίδια ημέρα, είναι απαραίτητο να φυλαχθούν στο κάτω μέρος του ψυγείου, κλεισμένα σε αεροστεγείς πλαστικές σακούλες, κατάλληλες για τρόφιμα, από τις οποίες θα αφαιρεθεί ο περισσότερος αέρας, συμπιέζοντάς τις. Επίσης, είναι απαραίτητο να γίνεται καθαρισμός, χωρίς να πλυθούν, γιατί η υγρασία ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών που υπάρχουν σ' αυτά, με αποτέλεσμα να χαλάσουν.
Το πλύσιμο γίνεται σε κρύο νερό. Δεν πρέπει να τα αφήνουμε να μουσκεύουν για πολύ ώρα, γιατί πολλά συστατικά τους διαλύονται στο νερό και έτσι μειώνεται η θρεπτική αξία τους. Το πλύσιμο θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά. Αν τα χόρτα που θα φάμε υποψιαζόμαστε ότι προέρχονται από βοσκότοπους ή τα έχουν επισκεφτεί σκυλιά και είναι πιθανόν να έχουν κολλήσει πάνω τους αβγά παράσιτων (τσιμπούρια, αχινόκοκκος), καλό είναι να τα μουσκεύουμε πρώτα σε ξιδόνερο, για να διευκολύνουμε την αποκόλληση των απορριμμάτων.[1]
Βοτανικά χαρακτηριστικά
Το ραδίκι είναι χαμηλής ανάπτυξης φυτό και το ύψος του υπέργειου τμήματος μπορεί να φτάσει σε ύψος 60cm. Η ρίζα είναι πασαλλώδης (δηλαδή αναπτύσσεται κατακόρυφα) και σε ορισμένες ποικιλίες είναι σαρκώδης. Τα φύλλα είναι μακριά, με ή χωρίς οδοντώσεις, χρώμα πράσινο ή με αποχρώσεις κόκκινες και μίσχο πράσινο ή κόκκινου χρώματος (ανάλογα με την ποικιλία) Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής φάσης, σχηματίζεται το ανθικό στέλεχος (επιμήκυνση του βλαστού), όπου στη συνέχεια διακλαδίζεται. Πάνω στις διακλαδώσεις σχηματίζονται οι ταξιανθίες και κάθε μία από αυτές φέρει 15 - 20 άνθη. Ο σχηματιζόμενος καρπός (αχαίνιο), που περιέχει το σπόρο, είναι μικρός, έχει κωνικό σχήμα και μοιάζει υπερβολικά με αυτόν του αντιδιού.[2]
Κλιματικές συνθήκες
Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα δε φαίνεται να αποτελούν πρόβλημα στην καλλιέργεια του ραδικιού. Ακόμα αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και σε συνθήκες έντονης ξηρασίας (λόγω του πλούσιου ριζικού συστήματος), αν και μπορεί να προκαλέσουν ταχύτερη ανάπτυξη του φυτού (χάνει τη τρυφερότητα του) και πρόωρη έκπτυξη του ανθικού στελέχους.[2]
Εδαφικές συνθήκες
Το έδαφος πρέπει να είναι μέσης σύστασης, ελαφρύ (αμμώδες), γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία, να διαθέτει υγρασία και καλή αποστράγγιση. Εάν όμως το έδαφος συγκρατεί αρκετή υγρασία, τότε η καλλιέργεια γίνεται σε αναχώματα. Το pH του εδάφους θα πρέπει να έχει γύρω στη τιμή 6,5.[2]
Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός του ραδικιού γίνεται με σπορά απευθείας στο χωράφι (τελικές θέσεις), ενώ εφαρμόζεται και η σπορά σε σπορείο και ακολούθως φύτευση των σπορόφυτων στο χωράφι. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της σποράς.[2]
Ποικιλίες
Οι διάφορες ποικιλίες, που χρησιμοποιούνται στο εμπόριο, μπορεί να διαφέρουν ως προς την καταλληλότητα τους για καλοκαιρινή ή φθινοπωρινή καλλιέργεια και τα χαρακτηριστικά των φύλλων (χρώμα και βαθμός κατσαρώματος). Οι ποικιλίες του ραδικιού, ανάλογα με τύπο του φυλλώματος, χωρίζονται σε εκείνες που έχουν όρθια ανάπτυξη φυλλώματος και σε εκείνες που έχουν οριζόντια ανάπτυξη φυλλώματος. Οι σημαντικότερες ποικιλίες με τα χαρακτηριστικά τους, αναγράφονται στον παρακάτω σύνδεσμο:
Ασθένειες
Το ραδίκι προσβάλλεται από πολλές μυκητολογικές κυρίως ασθένειες όπως τον περονόσπορο, το ωΐδιο, τη σκληροτίνια, κ.ά. Αναλυτικά οι ασθένειες του ραδικιού καθώς και οι τρόποι καταπολέμησής τους αναλύονται στον παρακάτω σύνδεσμο:
Εχθροί
Οι αφίδες και τα σαλιγκάρια αποτελούν τους σημαντικότερους και συνηθέστερους εχθρούς για την καλλιέργεια του ραδικιού. Στον σύνδεσμο που ακολουθεί, αναλύονται οι δύο αυτοί εχθροί:
Πληροφοριακά στοιχεία
Ευδοκιμεί στις περιοχές
|
Σχετικές σελίδες
Βιβλιογραφία
- ↑ Γενικά στοιχεία ραδικιού
- ↑ 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Ραδίκι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.
- ↑ Ποικιλίες ραδικιού.