Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Πρωτόγαλα χοιρομητέρας, Σύσταση-Διαθεσιμότητα"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η σύσταση του πρωτογάλακτος <ref name="Πρωτόγαλα"/> είναι σημαντικά διαφορετική από αυτή του γάλακτος των [[χοίροι |χοιρομητέρων]]. Το ποσοστό των πρωτεϊνών είναι μεγαλύτερο στο πρωτόγαλα από ό,τι στο γάλα (17% έναντι 6%) κυρίως λόγω των ανοσογλοβουλινών, γεγονός που διαμορφώνει και τα συνολικά στερεά του πρωτογάλακτος σε υψηλότερα επίπεδα (30% έναντι 20%).
+
Η σύσταση του πρωτογάλακτος <ref name="Πρωτόγαλα"/> είναι σημαντικά διαφορετική από αυτή του γάλακτος των [[χοίροι |χοιρομητέρων]]. Το ποσοστό των πρωτεϊνών είναι μεγαλύτερο στο πρωτόγαλα από ό,τι στο γάλα (17% έναντι 6%) κυρίως λόγω των ανοσογλοβουλινών, γεγονός που διαμορφώνει και τα συνολικά στερεά του πρωτογάλακτος σε υψηλότερα επίπεδα (30% έναντι 20%). Το περιεχόμενο σε αυτό λίπος ανέρχεται σε 10% περίπου και παρουσιάζει τάση αύξησης με την πρόοδο της γαλουχίας ενώ η περιεκτικότητα σε λακτόζη δεν διαφέρει πολύ μεταξύ πρωτογάλακτος και γάλακτος και ανέρχεται σε 4,5% περίπου. Ιδιαίτερη σημασία για τα χοιρίδια έχει η περιεκτικότητα του πρωτογάλακτος σε βιταμίνες A και C. Η μεν βιταμίνη A που φθάνει συνήθως τις 200-500 IU/100 ml βοηθά στην πρόληψη των εντερικών λοιμώξεων, η δε βιταμίνη C, στην οποία το πρωτόγαλα είναι πλούσιο (25-30 g/100 ml), επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη των χοιριδίων. Αντίθετα, εντυπωσιακά μικρή είναι η περιεκτικότητα του πρωτογάλακτος, αλλά και του γάλακτος, σε Fe (1-1,5 mg/kg).
  
 
==Βιβλιογραφία==
 
==Βιβλιογραφία==

Αναθεώρηση της 09:58, 16 Σεπτεμβρίου 2014

Η σύσταση του πρωτογάλακτος [1] είναι σημαντικά διαφορετική από αυτή του γάλακτος των χοιρομητέρων. Το ποσοστό των πρωτεϊνών είναι μεγαλύτερο στο πρωτόγαλα από ό,τι στο γάλα (17% έναντι 6%) κυρίως λόγω των ανοσογλοβουλινών, γεγονός που διαμορφώνει και τα συνολικά στερεά του πρωτογάλακτος σε υψηλότερα επίπεδα (30% έναντι 20%). Το περιεχόμενο σε αυτό λίπος ανέρχεται σε 10% περίπου και παρουσιάζει τάση αύξησης με την πρόοδο της γαλουχίας ενώ η περιεκτικότητα σε λακτόζη δεν διαφέρει πολύ μεταξύ πρωτογάλακτος και γάλακτος και ανέρχεται σε 4,5% περίπου. Ιδιαίτερη σημασία για τα χοιρίδια έχει η περιεκτικότητα του πρωτογάλακτος σε βιταμίνες A και C. Η μεν βιταμίνη A που φθάνει συνήθως τις 200-500 IU/100 ml βοηθά στην πρόληψη των εντερικών λοιμώξεων, η δε βιταμίνη C, στην οποία το πρωτόγαλα είναι πλούσιο (25-30 g/100 ml), επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη των χοιριδίων. Αντίθετα, εντυπωσιακά μικρή είναι η περιεκτικότητα του πρωτογάλακτος, αλλά και του γάλακτος, σε Fe (1-1,5 mg/kg).

Βιβλιογραφία

  1. "Χοιροτροφία I. Η εκτροφή του παχυνόμενου χοιριδίου", Στέλιος Δεληγεώργης, Επίκουρος Καθηγητής Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας, Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών