Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κλάδεμα τριανταφυλλιάς"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
To καλοκαίρι του πρώτου έτους , αν έχουν αναπτυχθεί καλά τα φυτά σταματούν τα κορυφολογήματα και αφήνεται το φυτό να ανθίσει χωρίς να κόβονται τα άνθη. Επίσης , περιορίζονται οι αρδεύσεις και λιπάνσεις και σκιάζεται καλά το θερμοκήπιο ώστε τα φυτά να μπουν σε φάση λήθαργου.
+
To καλοκαίρι του πρώτου έτους, αν έχουν αναπτυχθεί καλά τα [[Τριανταφυλλιά|φυτά]] σταματούν τα κορυφολογήματα και αφήνεται το φυτό να ανθίσει χωρίς να κόβονται τα [[Βοτανικά χαρακτηριστικά τριανταφυλλιάς|άνθη]]. Επίσης , περιορίζονται οι [[Άρδευση τριανταφυλλιάς|αρδεύσεις]] και [[Λίπανση τριανταφυλλιάς|λιπάνσεις]] και σκιάζεται καλά το [[Θερμοκήπια|θερμοκήπιο]] ώστε τα φυτά να μπουν σε φάση λήθαργου.
Εάν το φυτό δεν έχει αναπτυχθεί καλά , συνεχίζονται τα κορυφολογήματα μέχρι τέλος Αυγούστου. Αρχές Σετπέμβρη γίνεται και το πρώτο κλάδεμα ( pruning ) για να αρχίσουμε να παίρνουμε παραγωγή.
+
 
Στην επιχειρηματική ανθοκομία , το κλάδεμα γίνεται με το κόψιμο των ανθέων στο κατάλληλο ύψος και με το κορυφολόγημα των αδύνατων βλαστών.
+
Εάν το φυτό δεν έχει αναπτυχθεί καλά , συνεχίζονται τα κορυφολογήματα μέχρι τέλος Αυγούστου. Αρχές Σεπτέμβρη γίνεται και το πρώτο κλάδεμα για να αρχίσουμε να παίρνουμε παραγωγή. Στην επιχειρηματική ανθοκομία, το κλάδεμα γίνεται με το κόψιμο των ανθέων στο κατάλληλο ύψος και με το κορυφολόγημα των αδύνατων βλαστών. Τέλος κάθε παραγωγικής περιόδου (Ιούνιο-Αύγουστο), γίνεται αυστηρότερο κλάδεμα των φυτών, είτε σε όλη τη [[Φύτευση τριανταφυλλιάς|φυτεία]], είτε κλιμακωτά σε διάστημα 2-3 μηνών για να πάρουμε παραγωγή κλιμακωτά. Το ύψος κοπής είναι 60-90 cm από το [[Εδαφικές συνθήκες τριανταφυλλιάς|έδαφος]] ανάλογα με την ποικιλία. Μετά το κλάδεμα παίρνουμε την παραγωγή. Αυτό όμως εξαρτάται από το είδος της ποικιλίας και από τις [[Κλιματικές συνθήκες τριανταφυλλιάς|κλιματολογικές συνθήκες]] της περιοχής.
Τέλος κάθε παραγωγικής περιόδου ( Ιούνιο-Αύγουστο ) , γίνεται αυστηρότερο κλάδεμα ( cut back ) των φυτών , είτε σε όλη τη φυτεία , είτε κλιμακωτά σε διάστημα 2-3 μηνών για να πάρουμε παραγωγή κλιμακωτά.
+
 
Το ύψος κοπής είναι 60-90 cm από το έδαφος ανάλογα με την ποικιλία. Μετά το κλάδεμα παίρνουμε την παραγωγή. Αυτό όμως εξαρτάται από το είδος της ποικιλίας { πρώιμη - μεσοπρώιμη - όψιμη ) και από τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.
+
Μπορεί όμως να εφαρμοστεί και το λεγόμενο σταδιακό κλάδεμα επιστροφής, όπου μετά την δεύτερη παραγωγή γίνεται σταδιακό κατέβασμα του φυτού, συγχρόνως με τις επόμενες [[Συγκομιδή τριανταφυλλιάς|συγκομιδές]], κλαδεύοντας πάνω από το πρώτο πεντάφυλλο του βλαστού της αμέσως κατώτερης τάξης από το άνθος. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η πρώτη και η δεύτερη παραγωγή να έχουν κοπεί μετά το δεύτερο πεντάφυλλο από την βάση του βλαστού. Ακόμα έχουμε και το κλάδεμα ανανέωσης που είναι ένα βαρύ κλάδεμα κατά το οποίο αφαιρούνται από την βάση όλοι οι παλιοί βραχίονες που έχουν δώσει πολλές παραγωγές, οι άρρωστοι, οι αδύνατοι κ.λ.π. και αφήνονται μόνο οι νεότεροι , κυρίως οι λαίμαργοι, που κλαδεύονται αυστηρά στα 4-6 μάτια από τη βάση. Το κλάδεμα αυτό γίνεται κάθε 3-4 χρόνια , στο τέλος της παραγωγικής περιόδου. Μια απαραίτητη πρακτική που δεν πρέπει να ξεχνιέται κατά τα κλαδέματα γενικώς, είναι ότι το κόψιμο πρέπει να γίνεται 1-2 cm πάνω από το τελευταίο μάτι ενώ παράλληλα θα πρέπει να αφαιρούνται όλα τα τακούνια από τους βλαστούς των προηγούμενων τάξεων.<ref name="Κλάδεμα τριανταφυλλιάς"/>
Μπορεί όμως να εφαρμοστεί και το λεγόμενο σταδιακό κλάδεμα επιστροφής ( gradual pruning ) , όπου μετά την δεύτερη παραγωγή γίνεται σταδιακό κατέβασμα του φυτού , συγχρόνως με τις επόμενες συγκομιδές , κλαδεύοντας πάνω από το πρώτο πεντάφυλλο του βλαστού της αμέσως κατώτερης τάξης από το άνθος.
+
 
Για να γίνει αυτό θα πρέπει η α’ και β’ παραγωγή να έχουν κοπεί μετά το δεύτερο πεντάφυλλο από την βάση του βλαστού. Ακόμα έχουμε και το κλάδεμα ανανέωσης που είναι ένα βαρύ κλάδεμα κατά το οποίο αφαιρούνται από την βάση όλοι οι παλιοί βραχίονες που έχουν δώσει πολλές παραγωγές , οι άρρωστοι , οι αδύνατοι κ.λ.π. και αφήνονται μόνο οι νεότεροι , κυρίως οι λαίμαργοι, που κλαδεύονται αυστηρά στα 4-6 μάτια από τη βάση. Το κλάδεμα αυτό γίνεται κάθε 3-4 χρόνια , στο τέλος της παραγωγικής περιόδου. Μια απαραίτητη πρακτική που δεν πρέπει να ξεχνιέται κατά τα κλαδέματα γενικώς , είναι ότι το κόψιμο πρέπει να γίνεται 1-2 cm πάνω από το τελευταίο μάτι ενώ παράλληλα θα πρέπει να αφαιρούνται όλα τα τακούνια από τους βλαστούς των προηγούμενων τάξεων.
+
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Κλάδεμα τριανταφυλλιάς"> "Εγκατάσταση θερμοκηπίου καλλιέργειας τρινταφυλλιάς με χρήση γεωθερμικής ενέργειας σε συνδυασμό με υπαίθρια καλλιέργεια σπαραγγιών", πτυχιακή μελέτη του φοιτητή Σταύρου Μαντζουράνη, Καβάλα 2002.
 +
</references>
 +
 
 +
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 +
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια τριανταφυλλιάς| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 13:02, 10 Φεβρουαρίου 2016

To καλοκαίρι του πρώτου έτους, αν έχουν αναπτυχθεί καλά τα φυτά σταματούν τα κορυφολογήματα και αφήνεται το φυτό να ανθίσει χωρίς να κόβονται τα άνθη. Επίσης , περιορίζονται οι αρδεύσεις και λιπάνσεις και σκιάζεται καλά το θερμοκήπιο ώστε τα φυτά να μπουν σε φάση λήθαργου.

Εάν το φυτό δεν έχει αναπτυχθεί καλά , συνεχίζονται τα κορυφολογήματα μέχρι τέλος Αυγούστου. Αρχές Σεπτέμβρη γίνεται και το πρώτο κλάδεμα για να αρχίσουμε να παίρνουμε παραγωγή. Στην επιχειρηματική ανθοκομία, το κλάδεμα γίνεται με το κόψιμο των ανθέων στο κατάλληλο ύψος και με το κορυφολόγημα των αδύνατων βλαστών. Τέλος κάθε παραγωγικής περιόδου (Ιούνιο-Αύγουστο), γίνεται αυστηρότερο κλάδεμα των φυτών, είτε σε όλη τη φυτεία, είτε κλιμακωτά σε διάστημα 2-3 μηνών για να πάρουμε παραγωγή κλιμακωτά. Το ύψος κοπής είναι 60-90 cm από το έδαφος ανάλογα με την ποικιλία. Μετά το κλάδεμα παίρνουμε την παραγωγή. Αυτό όμως εξαρτάται από το είδος της ποικιλίας και από τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Μπορεί όμως να εφαρμοστεί και το λεγόμενο σταδιακό κλάδεμα επιστροφής, όπου μετά την δεύτερη παραγωγή γίνεται σταδιακό κατέβασμα του φυτού, συγχρόνως με τις επόμενες συγκομιδές, κλαδεύοντας πάνω από το πρώτο πεντάφυλλο του βλαστού της αμέσως κατώτερης τάξης από το άνθος. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η πρώτη και η δεύτερη παραγωγή να έχουν κοπεί μετά το δεύτερο πεντάφυλλο από την βάση του βλαστού. Ακόμα έχουμε και το κλάδεμα ανανέωσης που είναι ένα βαρύ κλάδεμα κατά το οποίο αφαιρούνται από την βάση όλοι οι παλιοί βραχίονες που έχουν δώσει πολλές παραγωγές, οι άρρωστοι, οι αδύνατοι κ.λ.π. και αφήνονται μόνο οι νεότεροι , κυρίως οι λαίμαργοι, που κλαδεύονται αυστηρά στα 4-6 μάτια από τη βάση. Το κλάδεμα αυτό γίνεται κάθε 3-4 χρόνια , στο τέλος της παραγωγικής περιόδου. Μια απαραίτητη πρακτική που δεν πρέπει να ξεχνιέται κατά τα κλαδέματα γενικώς, είναι ότι το κόψιμο πρέπει να γίνεται 1-2 cm πάνω από το τελευταίο μάτι ενώ παράλληλα θα πρέπει να αφαιρούνται όλα τα τακούνια από τους βλαστούς των προηγούμενων τάξεων.[1]

Βιβλιογραφία

  1. "Εγκατάσταση θερμοκηπίου καλλιέργειας τρινταφυλλιάς με χρήση γεωθερμικής ενέργειας σε συνδυασμό με υπαίθρια καλλιέργεια σπαραγγιών", πτυχιακή μελέτη του φοιτητή Σταύρου Μαντζουράνη, Καβάλα 2002.