Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Αιθέριο έλαιο βαλεριάνας"
Γραμμή 22: | Γραμμή 22: | ||
− | [[Category: | + | [[Category:Μεταποιημένο προϊόν φυτικής προέλευσης]] |
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]] | [[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]] | [[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]] | [[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]] | ||
[[παράγεται από::Βαλεριάνα φυτό| ]] | [[παράγεται από::Βαλεριάνα φυτό| ]] |
Αναθεώρηση της 11:49, 5 Σεπτεμβρίου 2013
Το αιθέριο έλαιο παίρνεται με απόσταξη από τη ρίζα και τα ριζώματα και κυμαίνεται συνήθως από 0,2-1,7%. Τα κύρια συστατικά που υπάρχουν στην ρίζα της βαλεριάνας είναι valeric isovaleric acid, monoterprenes (a-pinene, a-fencene, camphene), monoterpenic εστέρες (bornyl acetate, myrtenyl acetate, isovaleriate), sesquiterpenes και valerian cyclopentanoid sesqiterpenes (όπως varenal, valerenone, valerenol, valerenyl acetate, valerenic acid και valerenyl isovalerate). Χρησιμοποιείται σαν μυοχαλαρωτικό, σαν ηρεμιστικό για στομαχικές και εντερικές διαταραχές, για διαταραχές στον ύπνο, σπασμολυτικό και σαν αγχολυτικό.[1] Επιπλέον χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη φαρμακευτική και στη βιομηχανία τροφίμων (εξαιτίας του αρώματος που προσδίδει σε κρέας, ροφήματα, ποτά).[2]
Σχετικές σελίδες