Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εχθρός μηλοειδών Βαμβακάδα μηλιάς"
Γραμμή 5: | Γραμμή 5: | ||
Η βαμβακάδα, όπως πολλές άλλες αφίδες μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτατα το καλοκαίρι και μπορεί να συμπληρώσεις πολλές αλληλοεπικαλυπτόμενες γενεές. Αυτό σημαίνει ότι μετά τις αρχές της άνοιξης όλα τα στάδια του εντόμου είναι πιθανό να εμφανίζονται την ίδια στιγμή. Ο πληθυσμός αποτελείται αποκλειστικά από θηλυκά που πολλαπλασιάζονται ασεξουαλικά (παρθενογεννετικά), δίνοντας ζωή σε νεαρά θηλυκά. Εξαιρέσεις σ’ αυτό σπάνια συμβαίνουν. Ένα μέρος των θηλυκών έχουν φτερά και παράγουν αρσενικά και θηλυκά άπτερα μικρά. Αυτά αναπτύσσονται σε ενήλικα, ζευγαρώνουν και εναποθέτουν αυγά τα οποία διαχειμάζουν στα δένδρα. | Η βαμβακάδα, όπως πολλές άλλες αφίδες μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτατα το καλοκαίρι και μπορεί να συμπληρώσεις πολλές αλληλοεπικαλυπτόμενες γενεές. Αυτό σημαίνει ότι μετά τις αρχές της άνοιξης όλα τα στάδια του εντόμου είναι πιθανό να εμφανίζονται την ίδια στιγμή. Ο πληθυσμός αποτελείται αποκλειστικά από θηλυκά που πολλαπλασιάζονται ασεξουαλικά (παρθενογεννετικά), δίνοντας ζωή σε νεαρά θηλυκά. Εξαιρέσεις σ’ αυτό σπάνια συμβαίνουν. Ένα μέρος των θηλυκών έχουν φτερά και παράγουν αρσενικά και θηλυκά άπτερα μικρά. Αυτά αναπτύσσονται σε ενήλικα, ζευγαρώνουν και εναποθέτουν αυγά τα οποία διαχειμάζουν στα δένδρα. | ||
− | Η ακατάπαυστη αύξηση του εντόμου μπορεί να παρεμποδιστεί με σωστό [[ | + | Η ακατάπαυστη αύξηση του εντόμου μπορεί να παρεμποδιστεί με σωστό [[Κλάδεμα μηλιάς|κλάδεμα]], τακτική φροντίδα των δένδρων, απομάκρυνση των πολλών βλαστών και θεραπεία των πληγών. Ο ψεκασμός στο τέλος του χειμώνα εξασθενεί σημαντικά τις αποικίες που επιβιώνουν τον χειμώνα στα δένδρα. Τα χημικά που χρησιμοποιούνται ενάντια στα άλλα έντομα (αφίδες) μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά την βαμβακάδα. Η δραστηριότητα του Aphelinus mali, φυσικού εχθρού της βαμβακάδας είναι πολύ σημαντική γιατί παρουσιάζεται σε κάθε προσβεβλημένο καρπό και η αναπαραγωγή του πρέπει να ενισχύεται. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την σωστή επιλογή εντομοκτόνων. Η χρήση πυρεθροειδών πρέπει να αποφεύγεται καθώς αυτές οι ουσίες είναι τοξικές στο Aphelinus mali. |
Τελευταία αναθεώρηση της 09:17, 23 Ιουλίου 2013
Προσβάλλει σχεδόν αποκλειστικά τη μηλιά. Η αφίδα αυτή εγκαθίσταται στον κορμό, στα κλαδιά και στους βλαστούς. Ως αντίδραση στην απομύζηση χυμών δημιουργούνται μικρές νεοπλασίες (όγκοι) στον φλοιό, που αργότερα σχίζεται σ’ αυτές τις θέσεις. Οι βλαστοί αντιδρούν επίσης με δημιουργία όγκων που εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρποφόρων οφθαλμών. Σε αυτές τις προσβολές αναπτύσσονται δευτερογενώς μύκητες. Το επίπεδο του πληθυσμού και η ευαισθησία της ποικιλίας ασκούν καθοριστικό ρόλο στην σοβαρότητα της ζημιάς. Ποικιλίες όπως Jonagold, Hi-Early, Golden Delicious εμφανίζουν ανεκτικότητα.
Διαχειμάζει στο στάδιο νεανίδων που αντέχουν το κρύο. Την άνοιξη σχηματίζονται οι αποικίες στον κορμό και στα κλαδιά, ιδιαίτερα εκεί όπου ήδη υπάρχουν πληγές (π.χ. από κλάδεμα, από προσβολή ξυλοφάγων). Οι αφίδες εκκρίνουν λευκή κηρώδη ουσία, που μοιάζει με βαμβάκι και σκεπάζει το σώμα τους που έχει χρώμα σκούρο (μωβ ή καστανό).Εξαιτίας αυτού η εικόνα της προσβολής είναι χαρακτηριστική και από εκεί πήρε το όνομα βαμβακάδα μηλιάς.
Η βαμβακάδα, όπως πολλές άλλες αφίδες μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτατα το καλοκαίρι και μπορεί να συμπληρώσεις πολλές αλληλοεπικαλυπτόμενες γενεές. Αυτό σημαίνει ότι μετά τις αρχές της άνοιξης όλα τα στάδια του εντόμου είναι πιθανό να εμφανίζονται την ίδια στιγμή. Ο πληθυσμός αποτελείται αποκλειστικά από θηλυκά που πολλαπλασιάζονται ασεξουαλικά (παρθενογεννετικά), δίνοντας ζωή σε νεαρά θηλυκά. Εξαιρέσεις σ’ αυτό σπάνια συμβαίνουν. Ένα μέρος των θηλυκών έχουν φτερά και παράγουν αρσενικά και θηλυκά άπτερα μικρά. Αυτά αναπτύσσονται σε ενήλικα, ζευγαρώνουν και εναποθέτουν αυγά τα οποία διαχειμάζουν στα δένδρα.
Η ακατάπαυστη αύξηση του εντόμου μπορεί να παρεμποδιστεί με σωστό κλάδεμα, τακτική φροντίδα των δένδρων, απομάκρυνση των πολλών βλαστών και θεραπεία των πληγών. Ο ψεκασμός στο τέλος του χειμώνα εξασθενεί σημαντικά τις αποικίες που επιβιώνουν τον χειμώνα στα δένδρα. Τα χημικά που χρησιμοποιούνται ενάντια στα άλλα έντομα (αφίδες) μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά την βαμβακάδα. Η δραστηριότητα του Aphelinus mali, φυσικού εχθρού της βαμβακάδας είναι πολύ σημαντική γιατί παρουσιάζεται σε κάθε προσβεβλημένο καρπό και η αναπαραγωγή του πρέπει να ενισχύεται. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την σωστή επιλογή εντομοκτόνων. Η χρήση πυρεθροειδών πρέπει να αποφεύγεται καθώς αυτές οι ουσίες είναι τοξικές στο Aphelinus mali.