Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ασθένεια μαϊντανού Κερκόσπορα"
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
[[Image:Προσβολή φύλλου μαϊντανού από Κερκόσπορα.jpg|thumb|px100|Προσβολή φύλλου μαϊντανού από Κερκόσπορα]] | [[Image:Προσβολή φύλλου μαϊντανού από Κερκόσπορα.jpg|thumb|px100|Προσβολή φύλλου μαϊντανού από Κερκόσπορα]] | ||
− | Εξ' αιτίας της δράσης του μύκητα Cercospora petroselini αρχικά αναπτύσσονται κηλίδες κίτρινου χρώματος, που είναι εμφανείς και στις δύο επιφάνειες του [[Μορφολογικά χαρακτηριστικά μαϊντανού|φύλλου]]. Στη συνέχεια οι κηλίδες αποκτούν καστανές και σε συνθήκες υψηλής υγρασίας αναπτύσσεται πάνω τους γκριζωπή εξάνθηση. Τα συμπτώματα εμφανίζονται πρώτα στα παλαιά φύλλα, στη συνέχεια σε φύλλα νεότερης ηλικίας και τέλος επεκτείνονται στους μίσχους. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της [[Ασθένεια μαϊντανού Σεπτόρια|σεπτόριας]], μόνο που εδώ οι κηλίδες είναι μεγαλύτερες και δε σχηματίζονται μαύρα στίγματα πάνω σε αυτές. Για την αντιμετώπιση της [[Ασθένειες μαϊντανού|ασθένειας]] εφαρμόζουμε προληπτικά αμειψισπορά για 2-3 χρόνια. Χρησιμοποιούμε υγιή σπόρο ή εφαρμόζουμε απολύμανση με εμβάπτιση των σπόρων σε νερό θερμοκρασίας 50<sup>o</sup>C για 25 λεπτά. Σε περίπτωση προσβολής αφαιρούμε τα προσβεβλημένα φύλλα, καταστρέφουμε τα υπολείμματα της [[Καλλιέργεια μαϊντανού|καλλιέργειας]] και ψεκάζουμε με χαλκούχα σκευάσματα κατάλληλα για την [[Βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία|βιολογική καλλιέργεια]]. | + | Εξ' αιτίας της δράσης του [[Μύκητες|μύκητα]] Cercospora petroselini αρχικά αναπτύσσονται κηλίδες κίτρινου χρώματος, που είναι εμφανείς και στις δύο επιφάνειες του [[Μορφολογικά χαρακτηριστικά μαϊντανού|φύλλου]]. Στη συνέχεια οι κηλίδες αποκτούν καστανές και σε συνθήκες υψηλής υγρασίας αναπτύσσεται πάνω τους γκριζωπή εξάνθηση. Τα συμπτώματα εμφανίζονται πρώτα στα παλαιά φύλλα, στη συνέχεια σε φύλλα νεότερης ηλικίας και τέλος επεκτείνονται στους μίσχους. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της [[Ασθένεια μαϊντανού Σεπτόρια|σεπτόριας]], μόνο που εδώ οι κηλίδες είναι μεγαλύτερες και δε σχηματίζονται μαύρα στίγματα πάνω σε αυτές. Για την αντιμετώπιση της [[Ασθένειες μαϊντανού|ασθένειας]] εφαρμόζουμε προληπτικά αμειψισπορά για 2-3 χρόνια. Χρησιμοποιούμε υγιή σπόρο ή εφαρμόζουμε απολύμανση με εμβάπτιση των σπόρων σε νερό θερμοκρασίας 50<sup>o</sup>C για 25 λεπτά. Σε περίπτωση προσβολής αφαιρούμε τα προσβεβλημένα φύλλα, καταστρέφουμε τα υπολείμματα της [[Καλλιέργεια μαϊντανού|καλλιέργειας]] και ψεκάζουμε με χαλκούχα σκευάσματα κατάλληλα για την [[Βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία|βιολογική καλλιέργεια]]. |
Γραμμή 9: | Γραμμή 9: | ||
[[είναι ασθένεια της::Μαϊντανός φυτό| ]] | [[είναι ασθένεια της::Μαϊντανός φυτό| ]] | ||
[[είναι ασθένεια του φυτού::Μαϊντανός φυτό| ]] | [[είναι ασθένεια του φυτού::Μαϊντανός φυτό| ]] | ||
+ | [[είναι προσβολή της ασθένειας::Μυκητολογικές ασθένειες φυτών| ]] |
Αναθεώρηση της 16:39, 2 Αυγούστου 2013
Εξ' αιτίας της δράσης του μύκητα Cercospora petroselini αρχικά αναπτύσσονται κηλίδες κίτρινου χρώματος, που είναι εμφανείς και στις δύο επιφάνειες του φύλλου. Στη συνέχεια οι κηλίδες αποκτούν καστανές και σε συνθήκες υψηλής υγρασίας αναπτύσσεται πάνω τους γκριζωπή εξάνθηση. Τα συμπτώματα εμφανίζονται πρώτα στα παλαιά φύλλα, στη συνέχεια σε φύλλα νεότερης ηλικίας και τέλος επεκτείνονται στους μίσχους. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της σεπτόριας, μόνο που εδώ οι κηλίδες είναι μεγαλύτερες και δε σχηματίζονται μαύρα στίγματα πάνω σε αυτές. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας εφαρμόζουμε προληπτικά αμειψισπορά για 2-3 χρόνια. Χρησιμοποιούμε υγιή σπόρο ή εφαρμόζουμε απολύμανση με εμβάπτιση των σπόρων σε νερό θερμοκρασίας 50oC για 25 λεπτά. Σε περίπτωση προσβολής αφαιρούμε τα προσβεβλημένα φύλλα, καταστρέφουμε τα υπολείμματα της καλλιέργειας και ψεκάζουμε με χαλκούχα σκευάσματα κατάλληλα για την βιολογική καλλιέργεια.