Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εχθρός ηλίανθου Κάμπιες"
(Νέα σελίδα με 'Δράση κάμπιας στο έδαφος Οι κάμπιες είναι περισσότε...') |
(Καμία διαφορά)
|
Αναθεώρηση της 13:20, 6 Αυγούστου 2013
Οι κάμπιες είναι περισσότερο ολέθριες για τον ηλίανθο όταν αυτός καλλιεργείται σε καλαμιές σταριού. Οι κάμπιες θρέφονται με τους σπόρους που έχουν βλαστήσει ή τα νεαρά φυντάνια. Τρέφονται με το μίσχο μεταξύ σπόρου και γραμμής εδάφους. Θρυμματίζουν τους μίσχους, αλλά σπάνια προκαλούν το κόψιμό τους. Τα κεντρικά φύλλα πέφτουν, αλλά τα εξωτερικά φύλλα του φυτού παραμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα πράσινα. Τα προσβεβλημένα φυτά σύντομα μαραίνονται και καταστρέφονται.
Οι ενήλικες κάμπιες που κοινώς ονομάζονται «σκαθάρια elateridae» είναι λεπτά, μαύρα σκαθάρια, με μήκος 8-12mm. Έχουν προεξοχές προς τα πίσω, κοντά στο μέσο του σώματός τους. Τα αυγά της κάμπιας είναι ιδιαιτέρως μικροσκοπικά, ωοειδή και λευκά-μαργαριταρένια. Αν και οι νεαρές κάμπιες είναι λευκές, αλλάζουν σε φωτεινό κίτρινο ή σκούρο καφέ χρώμα καθώς μεγαλώνουν. Οι κάμπιες είναι λεπτές, αρθρωτές, και συνήθως με σκληρό σώμα. Έχουν τρία ζεύγη ποδιών πίσω από το κεφάλι. Το τελευταίο τμήμα του υπογαστρίου είναι επίπεδο με μια εγκοπή σαν κλειδαρότρυπα. Οι πλήρως ανεπτυγμένες κάμπιες φτάνουν σε μήκος τα 1-4cm. Τα λευκά, λεπτοκαμωμένα κουκούλια σχηματίζονται μέσα στο έδαφος.
Το έντομο περνά το χειμώνα κυρίως σε στάδιο κάμπιας και ενηλίκου. Την άνοιξη το ενήλικο δραστηριοποιείται όταν η ατμοσφαιρική θερμοκρασία είναι άνω των 10oC και αρχίζει να ζευγαρώνει. Τα θηλυκά ύστερα ψάχνουν χώρους για να εναποθέσουν τα αυγά τους. Κάθε θηλυκό σκαθάρι θα εναποθέσει 200-1400 αυγά σε χώμα όπου υπάρχει σχισμή ή είναι χαλαρό. Ανάλογα με την υγρασία, τη θερμοκρασία και τη σταθερότητα του εδάφους, τα αυγά εναποτίθενται οπουδήποτε, από ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, μέχρι και 15cm βαθύτερα. Οι νεαρές κάμπιες εκκολάπτονται ύστερα από 3-7 εβδομάδες. Το στάδιο κάμπιας διαρκεί από 4-11 έτη. Διαχειμάζουν σε βάθος 5-25cm εντός του εδάφους. Οι γηραιότερες κάμπιες βρίσκονται συχνά να τρέφονται σε βάθος 15cm μεσα στο έδαφος. Όταν αναπτυχθούν πλήρως, οι κάμπιες υφαίνουν κουκούλι σε βάθος 5-10cm. Στο κουκούλι μένουν λιγότερο από ένα μήνα. Όμως οι ενήλικες δεν εμφανίζονται πριν την επόμενη άνοιξη.
Η μόλυνση στο σπόρο μπορεί να προληφθεί με απολύμανση των σπόρων με χρήση του Lindane ή άλλων μυκητοκτόνων (carbendazim, carboxin, diniconazol, miclobutanil, prochloraz, tebuconazol, thiophanate methyl, thiram, triadimenol). Η χημική απολύμανση του σπόρου είναι η σημαντικότερη μέθοδος, αποτελεσματική, οικονομική και σχεδόν αβλαβής για την αντιμετώπιση της κάμπιας σε διάφορες υπαίθριες καλλιέργειες καθώς επίσης και για την πρόληψη των ασθενειών που διαδίδονται από σπόρους και χώμα μόνο στο σιτάρι και το κριθάρι. Η επαναφύτευση και η εφαρμογή εντομοκτόνου στα μέσα της περιόδου συνιστούν την καλύτερη αντιμετώπιση.