Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Άνηθος φυτό"
Γραμμή 156: | Γραμμή 156: | ||
[[Category:Φυτό_Μ]] | [[Category:Φυτό_Μ]] | ||
[[Category:Αρωματικό φαρμακευτικό φυτό]] | [[Category:Αρωματικό φαρμακευτικό φυτό]] | ||
+ | [[Category:Σκιαδανθές λαχανικό]] | ||
[[παράγει::Άνηθος προϊόν| ]] | [[παράγει::Άνηθος προϊόν| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] |
Αναθεώρηση της 13:57, 12 Αυγούστου 2013
Περιεχόμενα
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Ο άνηθος (Anetum graveolens) ανήκει στην οικογένεια Umbelliferae. Κατάγεται από τη Νότια Ευρώπη και εκτός από το χαρακτηριστικό του άρωμα που προσφέρει στα φαγητά, συντελεί και στην πέψη των τροφών. Είναι προτιμότερο να προστίθεται κατά το τέλος του μαγειρέματος γιατί αλλιώς καταστρέφεται το άρωμά του με το βρασμό. Ο άνηθος έχει μικρή ανάπτυξη και το φύλλωμα είναι λεπτό και διακλαδισμένο. Τα φύλλα έχουν μακρύ μίσχο και μοιάζουν πολύ με τα φύλλα του καρότου, μόνο που του άνηθου έχουν έντονο χρώμα. Το υπέργειο τμήμα μπορεί να φτάσει σε ύψος 1m, αλλά η συγκομιδή γίνεται σε ύψος 40-50cm. Εάν τα φυτά παραμείνουν στο έδαφος και δε συγκομιστούν, τότε ο βλαστός επιμηκύνεται και σχηματίζεται το ανθικό στέλεχος, που φτάνει σε ύψος 0,9-1,2m. Τα κίτρινα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, φέρονται πάνω σε ταξιανθίες (σκιάδια) και σε μεγάλο αριθμό.[1]
Εδαφοκλιματικές συνθήκες
Ο άνηθος αποδίδει καλύτερα και είναι περισσότερο αρωματικός όταν αναπτύσσεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι ευαίσθητος σε συνθήκες παγετού. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να αποφεύγονται περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα ή η καλλιέργεια να γίνεται την άνοιξη. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για τη βλάστηση του σπόρου είναι 10-21oC. Οι επιλεγμένες τοποθεσίες για την καλλιέργεια του άνηθου πρέπει να είναι ηλίολουστες. Το έδαφος πρέπει να είναι βαθύ, καλά αποστραγγιζόμενο με χημική αντίδραση από pH=5,5 - 6,5. Τα ιδανικότερα είναι τα αμμώδη, τα αμμοπηλώδη και τα οργανικά εδάφη.[1]
Πολλαπλασιασμός
Οι χρησιμοποιούμενοι σπόροι άνηθου προέρχονται από ποικιλίες συμβατικής καλλιέργειας μετά από σχετική άδεια παρέκκλισης ή πρόκειται για εισαγόμενους βιολογικούς σπόρους ή τέλος σε μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από σποροπαραγωγή των ίδιων των βιοκαλλιεργητών. Η σπορά γίνεται στα πεταχτά (σε επίπεδο εδάφους ή σε διαμορφωμένες αλίες) ή σε γραμμές. Η γραμμική σπορά γίνεται σε επίπεδο εδάφους ή σε αναχώματα (για την αποφυγή υψηλής υγρασίας του εδάφους) και σε αποστάσεις μεταξύ των γραμμών 40cm. Το βάθος σποράς είναι περίπου λιγότερο από 0,5cm (επιφανειακά) σε ψιλοχωματισμένο έδαφος.[1]
Ασθένειες
Ο άνηθος προσβάλλεται από κάποιες ασθένειες όπως το ωΐδιο και η σκληροτίνια. Αναλυτικά οι δύο αυτές ασθένειες του άνηθου καθώς και οι τρόποι καταπολέμησής τους αναγράφονται στον παρακάτω σύνδεσμο:
Εχθροί
Ο άνηθος προσβάλλεται από εχθρούς όπως τον σιδηροσκώληκα, νηματώδεις και ψύλλα. Αναλυτικά όλοι οι εχθροί και οι τρόποι καταπολέμησής τους αναφέρονται λεπτομερώς στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
Πληροφοριακά στοιχεία
Ευδοκιμεί στις περιοχές
|