Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Αβοκάντο προϊόν"
Γραμμή 2: | Γραμμή 2: | ||
[[Image:Αβοκάντο με γαρίδες.png|thumb|200px|Αβοκάντο με γαρίδες ]] | [[Image:Αβοκάντο με γαρίδες.png|thumb|200px|Αβοκάντο με γαρίδες ]] | ||
[[Image:Αβοκάντο γεμιστό με αυγά.png|thumb|200px|Αβοκάντο γεμιστό με αυγά]] | [[Image:Αβοκάντο γεμιστό με αυγά.png|thumb|200px|Αβοκάντο γεμιστό με αυγά]] | ||
+ | [[Image:Μους αβοκάντο με φρέσκο σολομό μαρινάτο.png|thumb|200px|Μους αβοκάντο με φρέσκο σολομό μαρινάτο]] | ||
{{{top_heading|==}}}Συντήρηση{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Συντήρηση{{{top_heading|==}}} | ||
Οι [[Ωρίμανση αβοκάντο|ώριμοι]] [[Αβοκάντο προϊόν|καρποί]] μπορούν να συντηρηθούν πάνω στο [[Αβοκάντο φυτό|δέντρο]] για αρκετούς μήνες. Οι καρποί παραμένουν σκληροί όσο χρόνο παραμένουν πάνω στο δέντρο και μαλακώνουν μόνο μετά τη [[Συγκομιδή αβοκάντο|συγκομιδή]]. Οι ώριμοι καρποί του αβοκάντο, αν και σκληροί, μωλωπίζονται εύκολα και πρέπει να δέχονται προσεκτικούς χειρισμούς. Οι καρποί της [[Ποικιλία αβοκάντο Fuerte|ποικιλίας Fuerte]] μπορεί να διατηρηθούν για ένα μήνα σε ψυκτικό θάλαμο με θερμοκρασία 7<sup>o</sup>C, οι δε των άλλων [[Ποικιλίες αβοκάντου|ποικιλιών]] στους 4,5<sup>o</sup>C. Οι καρποί μαλακώνουν σε θερμοκρασία δωματίου, το δε μαλάκωμα αυτών μπορεί να επισπευσθεί δια περιτυλίξεώς τους σε χαρτί αλουμινίου. Οι ώριμοι, μαλακοί καρποί, μπορεί να διατηρηθούν πάνω από 2 μήνες στους 2<sup>o</sup>C, αλλά πρέπει να καταναλώνονται αμέσως μετά την έξοδό τους από τον ψυκτικό θάλαμο.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/> | Οι [[Ωρίμανση αβοκάντο|ώριμοι]] [[Αβοκάντο προϊόν|καρποί]] μπορούν να συντηρηθούν πάνω στο [[Αβοκάντο φυτό|δέντρο]] για αρκετούς μήνες. Οι καρποί παραμένουν σκληροί όσο χρόνο παραμένουν πάνω στο δέντρο και μαλακώνουν μόνο μετά τη [[Συγκομιδή αβοκάντο|συγκομιδή]]. Οι ώριμοι καρποί του αβοκάντο, αν και σκληροί, μωλωπίζονται εύκολα και πρέπει να δέχονται προσεκτικούς χειρισμούς. Οι καρποί της [[Ποικιλία αβοκάντο Fuerte|ποικιλίας Fuerte]] μπορεί να διατηρηθούν για ένα μήνα σε ψυκτικό θάλαμο με θερμοκρασία 7<sup>o</sup>C, οι δε των άλλων [[Ποικιλίες αβοκάντου|ποικιλιών]] στους 4,5<sup>o</sup>C. Οι καρποί μαλακώνουν σε θερμοκρασία δωματίου, το δε μαλάκωμα αυτών μπορεί να επισπευσθεί δια περιτυλίξεώς τους σε χαρτί αλουμινίου. Οι ώριμοι, μαλακοί καρποί, μπορεί να διατηρηθούν πάνω από 2 μήνες στους 2<sup>o</sup>C, αλλά πρέπει να καταναλώνονται αμέσως μετά την έξοδό τους από τον ψυκτικό θάλαμο.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/> |
Αναθεώρηση της 16:05, 2 Οκτωβρίου 2013
Συντήρηση
Οι ώριμοι καρποί μπορούν να συντηρηθούν πάνω στο δέντρο για αρκετούς μήνες. Οι καρποί παραμένουν σκληροί όσο χρόνο παραμένουν πάνω στο δέντρο και μαλακώνουν μόνο μετά τη συγκομιδή. Οι ώριμοι καρποί του αβοκάντο, αν και σκληροί, μωλωπίζονται εύκολα και πρέπει να δέχονται προσεκτικούς χειρισμούς. Οι καρποί της ποικιλίας Fuerte μπορεί να διατηρηθούν για ένα μήνα σε ψυκτικό θάλαμο με θερμοκρασία 7oC, οι δε των άλλων ποικιλιών στους 4,5oC. Οι καρποί μαλακώνουν σε θερμοκρασία δωματίου, το δε μαλάκωμα αυτών μπορεί να επισπευσθεί δια περιτυλίξεώς τους σε χαρτί αλουμινίου. Οι ώριμοι, μαλακοί καρποί, μπορεί να διατηρηθούν πάνω από 2 μήνες στους 2oC, αλλά πρέπει να καταναλώνονται αμέσως μετά την έξοδό τους από τον ψυκτικό θάλαμο.[1]
Διαθρεπτική αξία
To αβοκάντο είναι ένα φρούτο σε σχήμα ωοειδές που προέρχεται από την κεντρική Αμερική και το Μεξικό. Καλλιεργείται εδώ και χιλάδες χρόνια και χρησιμοποιείται όχι μόνο για κατανάλωση αλλά και για καταπολέμηση προβλημάτων υγείας και δερματοπαθειών. Ποσότητα αβοκάντου ίση με 150gr αποδίδει 235 θερμίδες και περιέχει 29mg βιταμίνης Κ (το 36% της προτεινόμενης ημερήσιας κατανάλωσης), 7,3gr φυτικών ινών, 90mg φυλλικού οξέος και 12mg βιταμίνης C. Επίσης είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την κακή χοληστερίνη (LDL) και βελτιώνουν την καλή (ΗDL). Πιο συγκεκριμένα περιέχει ολεικό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ το οποίο προσφέρει προστασία για την εκδήλωση καρκίνου του μαστού. Το αβοκάντο επιπρόσθετα περιέχει λουτείνη, ένα καροτενοειδές που συμβάλλει κατά της φθοράς του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και του καταρράκτη. Επίσης περιέχει τοκοφερόλες που σύμφωνα με κλινικές μελέτες παρεμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Με την καλή περιεκτικότητα του σε κάλιο συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Λόγω του φολλικού οξέος που περιέχει, προστατεύει κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερο φολλικό οξύ είχαν 55% λιγότερο κίνδυνο να πάθουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το αβοκάντο έχει προστατευτική δράση για το δέρμα. Αν απλωθεί σε ξηρό ή ερυθρό δέρμα συμβάλει στην επαναφορά της κανονικής υφής και του χρώματος του. Πιθανοί τρόποι κατανάλωσης του αβοκάντο που μπορείτε εύκολα και γρήγορα να δοκιμάσετε παρουσιάζονται παρακάτω:
- Προσθέστε αβοκάντο σε μια σάλτσα με βάση την ντομάτα, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και περιχύστε με αυτήν κοτόπουλο ή ζυμαρικά.
- Αλέστε το αβοκάντο έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη κρέμα και αλείψτε με αυτήν φρυγανιές ή ψωμί για να αποτελέσει ένα γευστικό ενδιάμεσο σνακ.
- Δοκιμάστε σαλάτα με μαρούλι άισμπεργκ, πορτοκάλι, μέντα και αβοκάντο κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια με μια κουταλιά λάδι και ντρέσινγκ με μπαλσάμικο.
- Παρασκευάστε την περίφημη σάλτσα γουακαμόλε ανακατεύοντας αβοκάντο, κρεμμύδια, ντομάτα, κόλιανδρο, χυμό λεμονιού και κρεμμύδι στο μπλέντερ μέχρι να σχηματιστεί ένας ομοιόμορφος πολτός.
Συμπερασματικά, το αβοκάντο αποτελεί μια τροφή με πλούσια θρεπτική αξία, ωστόσο η έλλειψη διαθεσιμότητας στη χώρα μας καθιστά την κατανάλωση του σποραδική. Προτείνεται η χρήση του 2-5 φορές στο μήνα υπό τη μορφή ελαφρύτερου γεύματος (μέσα σε μια σαλάτα) ή ενδιάμεσου σνακ ως ντιπ ή αντί για κάποιο φρούτο.[2]