Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ασθένεια λάχανου Βρυξελλών Ωΐδιο"
(Νέα σελίδα με 'Image:Προσβολή φύλλου λάχανου Βρυξελλών λόγω Ωϊδίου.jpg|thumb|200px|Προσβολή φύλλου λάχανου Βρυξελ...') |
|||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | [[Image:Προσβολή φύλλου λάχανου Βρυξελλών λόγω Ωϊδίου. | + | [[Image:Προσβολή φύλλου λάχανου Βρυξελλών λόγω Ωϊδίου.png|thumb|200px|Προσβολή φύλλου λάχανου Βρυξελλών λόγω Ωϊδίου]] |
Η [[Ασθένειες λάχανου Βρυξελλών|ασθένεια]] αυτή οφείλεται στο [[Μύκητες|μύκητα]] Erysiphe cruciferarum. Ο μύκητας αυτός είναι υποχρεωτικό παράσιτο και μπορεί να διαχειμάσει με τα κονίδια μέσα και να μολύνει την [[Καλλιέργεια λάχανου Βρυξελλών|καλλιέργεια]]. Τα κονίδια βλαστάνουν σε θερμοκρασίες γύρω στους 25<sup>o</sup>C και σε υψηλή σχετική υγρασία (90 - 100%). Το μυκήλιο αναπτύσσεται στην επιφάνεια των ιστών, αρχικά είναι υαλώδες και πυκνό και στη συνέχεια γίνεται καστανό. Τα κλειστοθήκια σπάνια δημιουργούνται. Η προσβολή ξεκινά κατά κηλίδες και επεκτείνεται γρήγορα. Στην αρχή εμφανίζονται ανοιχτόχρωμες κηλίδες στην επάνω επιφάνεια των [[Βοτανικά χαρακτηριστικά λάχανου Βρυξελλών|φύλλων]] που στη συνέχεια επεκτείνονται, αποκτούν γκρίζο χρώμα και καλύπτουν ολόκληρο το έλασμα. Για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια αυτή, ξεκινάμε την καλλιέργεια πιο αργά (ανοιξιάτικη παραγωγή). Απομακρύνουμε τα προσβεβλημένα φύλλα και τυχόν υπολείμματα της καλλιέργειας. Σε έντονες προσβολές ψεκάζουμε με θειούχα σκευάσματα. | Η [[Ασθένειες λάχανου Βρυξελλών|ασθένεια]] αυτή οφείλεται στο [[Μύκητες|μύκητα]] Erysiphe cruciferarum. Ο μύκητας αυτός είναι υποχρεωτικό παράσιτο και μπορεί να διαχειμάσει με τα κονίδια μέσα και να μολύνει την [[Καλλιέργεια λάχανου Βρυξελλών|καλλιέργεια]]. Τα κονίδια βλαστάνουν σε θερμοκρασίες γύρω στους 25<sup>o</sup>C και σε υψηλή σχετική υγρασία (90 - 100%). Το μυκήλιο αναπτύσσεται στην επιφάνεια των ιστών, αρχικά είναι υαλώδες και πυκνό και στη συνέχεια γίνεται καστανό. Τα κλειστοθήκια σπάνια δημιουργούνται. Η προσβολή ξεκινά κατά κηλίδες και επεκτείνεται γρήγορα. Στην αρχή εμφανίζονται ανοιχτόχρωμες κηλίδες στην επάνω επιφάνεια των [[Βοτανικά χαρακτηριστικά λάχανου Βρυξελλών|φύλλων]] που στη συνέχεια επεκτείνονται, αποκτούν γκρίζο χρώμα και καλύπτουν ολόκληρο το έλασμα. Για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια αυτή, ξεκινάμε την καλλιέργεια πιο αργά (ανοιξιάτικη παραγωγή). Απομακρύνουμε τα προσβεβλημένα φύλλα και τυχόν υπολείμματα της καλλιέργειας. Σε έντονες προσβολές ψεκάζουμε με θειούχα σκευάσματα. | ||
Τελευταία αναθεώρηση της 09:13, 13 Νοεμβρίου 2013
Η ασθένεια αυτή οφείλεται στο μύκητα Erysiphe cruciferarum. Ο μύκητας αυτός είναι υποχρεωτικό παράσιτο και μπορεί να διαχειμάσει με τα κονίδια μέσα και να μολύνει την καλλιέργεια. Τα κονίδια βλαστάνουν σε θερμοκρασίες γύρω στους 25oC και σε υψηλή σχετική υγρασία (90 - 100%). Το μυκήλιο αναπτύσσεται στην επιφάνεια των ιστών, αρχικά είναι υαλώδες και πυκνό και στη συνέχεια γίνεται καστανό. Τα κλειστοθήκια σπάνια δημιουργούνται. Η προσβολή ξεκινά κατά κηλίδες και επεκτείνεται γρήγορα. Στην αρχή εμφανίζονται ανοιχτόχρωμες κηλίδες στην επάνω επιφάνεια των φύλλων που στη συνέχεια επεκτείνονται, αποκτούν γκρίζο χρώμα και καλύπτουν ολόκληρο το έλασμα. Για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια αυτή, ξεκινάμε την καλλιέργεια πιο αργά (ανοιξιάτικη παραγωγή). Απομακρύνουμε τα προσβεβλημένα φύλλα και τυχόν υπολείμματα της καλλιέργειας. Σε έντονες προσβολές ψεκάζουμε με θειούχα σκευάσματα.