Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Λίπανση Τεϊόδενδρου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 6: Γραμμή 6:
  
 
Όσον αφορά στην άρδευση των φυτειών του [[τεϊόδενδρο |τεϊόδενδρου]] είναι αναγκαία λόγω των μεγάλων απαιτήσεών του σε νερό, ιδιαίτερα μάλιστα, όταν η βροχόπτωση είναι χαμηλή και επικρατεί ανομβρία.
 
Όσον αφορά στην άρδευση των φυτειών του [[τεϊόδενδρο |τεϊόδενδρου]] είναι αναγκαία λόγω των μεγάλων απαιτήσεών του σε νερό, ιδιαίτερα μάλιστα, όταν η βροχόπτωση είναι χαμηλή και επικρατεί ανομβρία.
 +
 +
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 +
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια Τεϊόδενδρου| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 +
__NOTOC__
  
 
==Βιβλιογραφία==
 
==Βιβλιογραφία==

Τελευταία αναθεώρηση της 11:16, 28 Μαΐου 2015

Η εμπειρική λίπανση [1] μιας φυτείας συνίσταται στην παροχή αζώτου (30-40 kg/ στρέμμα ετησίως), φωσφόρου υπό μορφή P2O5 (12 kg/ στρέμμα ετησίως) και καλίου (30kg/ στρέμμα ετησίως κατά το έτος του κλαδέματος). Τα πιο πάνω στοιχεία μπορεί να δοθούν και με τη μορφή μικτού λιπάσματος. Η αναλογία NPK γι' αρκετές περιοχές της Αφρικής είναι 25-5-5, για τη Βόρεια Ινδία 10:5:10, 10:2:4 και 12:4:8 για διάφορες ηλικίες φυτών και για τη Σρι Λάνκα 10:1:4 και 4:1:3 για διάφορες επίσης ηλικίες. Πέραν των παραπάνω, ιδιαίτερα κατά το χρόνο του κλαδέματος προστίθεται επιλπλέον κάλιο. Ο τύπος που χρησιμοποιείται πρέπει να περιέχει και θειάφι (θειϊκό κάλιο). Μερικές φορές απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο για τα φυτά είναι και το μαγνήσιο.

Πολύ συνηθισμένοι είναι και οι διαφυλλικοί ψεκασμοί με θειϊκό ψευδάργυρο σε αναλογία 2kg/ανά στρέμμα ετησίως, σε τέσσερις εφαρμογές το χρόνο. Όπου είναι αναγκαίο συνιστώνται και διαφυλλικοί ψεκασμοί με θειϊκό χαλκό σε αναλογία 2 kg/στρέμμα ετησίως. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να εφαρμόζεται και η μέθοδος της φυλλοδιαγνωστικής, που συνίσταται στη χημική ανάλυση των φύλλων. Ως δείγμα ενδείκνυται να λαμβάνεται το τρίτο φύλλο, όταν το κύμα βλάστησης των δυο φύλλων και ενός οφθαλμού πάνω απ' αυτό είναι έτοιμα για συλλογή. Ικανοποιητικό θεωρείται το δείγμα που αποτελείται από 100 φύλλα παρόμοιας ηλικίας.

Η ποιότητα του τσαγιού καθορίζει και τις τιμές πώλησής του. Έχει βρεθεί ότι η παροχή μέτριας ποσότητας φωσφορικής λιπάνσεως βελτιώνει ελαφρά την ποιότητα του τσαγιού. Αναφέρεται όμως ότι το άζωτο μειώνει κάπως την ποιότητα του μαύρου τσαγιού, αλλά βελτιώνει αυτή του πράσινου, το δε κάλιο βελτιώνει αυτή του μαύρου τσαγιού. Λογικά μπορεί να βγεί το συμπέρασμα ότι, οι εφαρμογές λιπάνσεων εξισορροπούν τις ανάγκες των φυτών για υψηλή παραγωγή, καθώς και ότι θα δώσουν και καλής ποιότητας προϊόν.

Όσον αφορά στην άρδευση των φυτειών του τεϊόδενδρου είναι αναγκαία λόγω των μεγάλων απαιτήσεών του σε νερό, ιδιαίτερα μάλιστα, όταν η βροχόπτωση είναι χαμηλή και επικρατεί ανομβρία.




Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκδόσεις Σταμούλη, 2001.