Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κλιματικές συνθήκες πράσου"
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Το [[Πράσο φυτό|πράσο]] αναπτύσσεται καλά όταν η θερμοκρασία αέρος κυμαίνεται από 15-20<sup>o</sup>C. Είναι όμως φυτό, που αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, μάλιστα θεωρείται πιο ανθεκτικό και από το [[Κρεμμύδι φυτό|κρεμμύδι]]. Έχει δειχθεί πειραματικά ότι υπάρχουν ποικιλίες που επιζούν και σε θερμοκρασίες -19<sup>o</sup>C όταν το έδαφος είναι καλυμμένο με χιόνι, και στους -17<sup>o</sup>C όταν το [[Εδαφικές συνθήκες πράσου|έδαφος]] δεν είναι καλυμμένο με χιόνι. Η ανάπτυξή του ευνοείται σε μέρη δροσερά με συχνές βροχοπτώσεις ή ποτίσματα, δηλ. όπου η υγρασία του εδάφους και ατμόσφαιρας είναι σχετικά υψηλή, όχι όμως υπερβολική. Οι απαιτήσεις αυτές του πράσου σε θερμοκρασία και υγρασία, φαίνεται ότι ικανοποιούνται καλύτερα την εποχή της [[Καλλιέργεια πράσου|καλλιέργειας]] σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. | + | Το [[Πράσο φυτό|πράσο]] αναπτύσσεται καλά όταν η θερμοκρασία αέρος κυμαίνεται από 15-20<sup>o</sup>C. Είναι όμως φυτό, που αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, μάλιστα θεωρείται πιο ανθεκτικό και από το [[Κρεμμύδι φυτό|κρεμμύδι]]. Έχει δειχθεί πειραματικά ότι υπάρχουν ποικιλίες που επιζούν και σε θερμοκρασίες -19<sup>o</sup>C όταν το έδαφος είναι καλυμμένο με χιόνι, και στους -17<sup>o</sup>C όταν το [[Εδαφικές συνθήκες πράσου|έδαφος]] δεν είναι καλυμμένο με χιόνι. Η ανάπτυξή του ευνοείται σε μέρη δροσερά με συχνές βροχοπτώσεις ή ποτίσματα, δηλ. όπου η υγρασία του εδάφους και ατμόσφαιρας είναι σχετικά υψηλή, όχι όμως υπερβολική. Οι απαιτήσεις αυτές του πράσου σε θερμοκρασία και υγρασία, φαίνεται ότι ικανοποιούνται καλύτερα την εποχή της [[Καλλιέργεια πράσου|καλλιέργειας]] σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.<ref name="Τα βολβώδη λαχανικά"/> |
+ | |||
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Τα βολβώδη λαχανικά"> Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref> | ||
+ | </references> | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | ||
[[σχετίζεται με::Πράσο φυτό| ]] | [[σχετίζεται με::Πράσο φυτό| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 13:17, 7 Ιουλίου 2015
Το πράσο αναπτύσσεται καλά όταν η θερμοκρασία αέρος κυμαίνεται από 15-20oC. Είναι όμως φυτό, που αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, μάλιστα θεωρείται πιο ανθεκτικό και από το κρεμμύδι. Έχει δειχθεί πειραματικά ότι υπάρχουν ποικιλίες που επιζούν και σε θερμοκρασίες -19oC όταν το έδαφος είναι καλυμμένο με χιόνι, και στους -17oC όταν το έδαφος δεν είναι καλυμμένο με χιόνι. Η ανάπτυξή του ευνοείται σε μέρη δροσερά με συχνές βροχοπτώσεις ή ποτίσματα, δηλ. όπου η υγρασία του εδάφους και ατμόσφαιρας είναι σχετικά υψηλή, όχι όμως υπερβολική. Οι απαιτήσεις αυτές του πράσου σε θερμοκρασία και υγρασία, φαίνεται ότι ικανοποιούνται καλύτερα την εποχή της καλλιέργειας σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.