Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Προϊόντα μεταποίησης ακτινιδίου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 21: Γραμμή 21:
  
 
{{:Λικέρ ακτινίδιο|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
 
{{:Λικέρ ακτινίδιο|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
 +
 +
<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>
  
 
==Βιβλιογραφία==
 
==Βιβλιογραφία==
Γραμμή 26: Γραμμή 28:
 
<ref name="Ειδική δενδροκομία"> Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref>  
 
<ref name="Ειδική δενδροκομία"> Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref>  
 
</references>
 
</references>
 
  
 
[[σχετίζεται με::Ακτινίδιο| ]]
 
[[σχετίζεται με::Ακτινίδιο| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 11:15, 15 Ιουλίου 2015

Μεταποίηση ενός πρωτογενούς γεωργικού προϊόντος ονομάζεται η επεξεργασία και ο μετασχηματισμός του σε άλλη μορφή προϊόντος. Παίζει σημαντικό ρόλο στα οικονομικά των καταναλωτών, των παραγωγών αλλά και στην εθνική οικονομία ενός κράτους για τους εξής λόγους:

  • Παράγει εδώδιμα προϊόντα από ορισμένα γεωργικά προϊόντα που στην πρωτογενή τους μορφή είναι αδύνατο να καταναλωθούν από τον άνθρωπο.
  • Δημιουργεί νέα προϊόντα από τα αντίστοιχα πρωτογενή γεωργικά προϊόντα, που ικανοποιούν νέες ανάγκες των καταναλωτών. Η συνολική ζήτηση των γεωργικών προϊόντων από τους καταναλωτές αυξάνει και συνεπώς αυξάνει και η συνολική διάθεσή τους από τους παραγωγούς.
  • Καθιστά διατηρήσιμα τα γεωργικά προϊόντα, τα οποία είναι συνήθως ευπαθή στην πρωτογενή μορφή τους. Έτσι η προσφορά των μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων και συνεπώς η ζήτηση και κατανάλωσή τους είναι δυνατό να γίνει όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Με αυτόν τον τρόπο, η εποχιακή παραγωγή των νωπών προϊόντων μετατρέπεται σε συνεχή προσφορά μεταποιημένων προϊόντων και έτσι εναρμονίζεται με τη διαρκή ζήτηση των προϊόντων, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή τους να αυξάνει προς όφελος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών.
  • Μειώνει τον όγκο και το βάρος των προϊόντων διότι κατά τη διαδικασία της μεταποίησης σημαντικά τμήματα των πρωτογενών γεωργικών προϊόντων αποχωρίζονται και απομακρύνονται και έτσι τα μεταποιημένα προϊόντα γίνονται συνήθως πιο συμπυκνωμένα και ελαφρότερα από τα αντίστοιχα πρωτογενή γεωργικά προϊόντα.


Μαρμελάδα

Για την παρασκευή της απαιτούνται 500gr ακτινίδια ώριμα, 400gr ζάχαρη, 3-4 σταγόνες λεμόνι και ελάχιστη σκόνη βανίλιας. Γίνεται καθαρισμός των ώριμων ακτινιδίων και τα κόβουμε κομμάτια. Τοποθετούνται μέσα στην κατσαρόλα και πολτοποιούνται. Έπειτα προστίθεται 1 φλυτζάνι του καφέ νερό, η σκόνη βανίλιας και η ζάχαρη και ρίχνονται στη κατσαρόλα να βράσουν. Αφήνεται να σιγοβράσει περίπου 10 λεπτά. Όταν αφρίσει αφαιρείται ο λευκός αφρός με ένα κουτάλι για να μείνει καθαρή η μαρμελάδα. Έπειτα προστίθενται οι σταγόνες λεμονιού αφού έχει απομακρυνθεί ο αφρός και σιγοβράζεται άλλα 5 λεπτά. Τελευταίο στάδιο είναι το άδειασμα σε αποστειρωμένα βαζάκια.




Γλυκό κουταλιού

Για την παρασκευή του γλυκού κουταλιού απαιτούνται 2Kg ακτινίδιο, 1Kg ζάχαρη και 1 λεμόνι. Αφού καθαριστούν τα ακτινίδια αφαιρώντας τους την φλούδα τους, κόβονται σε φέτες περίπου 1 πόντο πάχος, τοποθετούνται σε μία λεκάνη που περιέχει νερό και το χυμό από το λεμόνι. Θα πρέπει το νερό να καλύψει όλα τα ακτινίδια και αφήνονται για 20'-30'. Ξεπλένονται πολύ καλά να φύγει η "ξινίλα", (3-4 χέρια). Τα ακτινίδια τοποθετούνται σε μία κατσαρόλα με την ζάχαρη για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα θα έχουν βγάλει τα υγρά τους. Βράζονται μέχρι να μπορεί να τρυπηθεί με το πιρούνι , να είναι μαλακό αλλά και τραγανό ταυτόχρονα.



Λικέρ

Απαιτούνται 1Kg ακτινίδια καθαρισμένα ώριμα και πολτοποιημένα, 1/2Kg ζάχαρη λευκή ή καστανή. Με την καστανή ζάχαρη γίνεται σκούρο πράσινο, ενώ με την λευκή βεραμάν. Επιπλέον απαιτείται 1lt καθαρό οινόπνευμα από το φαρμακείο ή 1lt δυνατή βότκα (κατά προτίμηση όχι Ρώσικη). Αφού πολτοποιηθούν τα ακτίδια στη μεγάλη γυάλα του blender, προσθέτουμε την ζάχαρη και τέλος το οινόπνευμα ή τη βότκα. Αφού σουρωθεί το μίγμα, προστίθεται κανέλλα (αν απαιτείται)και το τοποθετούμε στο ψυγείο στην συντήρηση για 24 ώρες. Στη συνέχεια, τοποθετείται σε αποστειρωμένη γυάλινη καράφα που να κλείνει αεροστεγώς τοποθετείται σε δροσερό και ξηρό μέρος και σε ένα μήνα θα είναι έτοιμο.




[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.