Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κύκλοι καρποφορίας καρποφόρων δένδρων σε τροπικά κλίματα"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 17: Γραμμή 17:
 
[[Το Κλάδεμα|Το κλάδεμα]] μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποφύλλωση των [[Κατάλογος φυτών|φυτών]], όπως γίνεται στην [[Αμπέλι|άμπελο]], ή σε συνδυασμό με την απομάκρυνση των φύλλων με άλλους τρόπους.  
 
[[Το Κλάδεμα|Το κλάδεμα]] μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποφύλλωση των [[Κατάλογος φυτών|φυτών]], όπως γίνεται στην [[Αμπέλι|άμπελο]], ή σε συνδυασμό με την απομάκρυνση των φύλλων με άλλους τρόπους.  
  
Στην Taiwan το είδος Pyrus pyrifolia [[Καλλιέργειες|καλλιεργείται]] χωρίς ψύχος σε υψόμετρο 400 μέτρων μ' αποφύλλωση των  
+
Στην Taiwan το είδος Pyrus pyrifolia [[Καλλιέργειες|καλλιεργείται]] χωρίς ψύχος σε υψόμετρο 400 μέτρων μ' αποφύλλωση των δένδρων μετά τη συγκομιδή ή με ψεκασμό με pentachlorophenol σε συγκέντρωση 500 - 2000 ppm και στη συνέχεια με κλάδεμα των [[Δενδρώδεις καλλιέργειες|δένδρων]], για την έναρξη νέου βλαστικού κύκλου.
 +
 
 +
 
  
  

Αναθεώρηση της 13:56, 9 Σεπτεμβρίου 2016

Αναστολή βλάστησης Η αναστολή της αύξησης της βλάστησης συχνά απαιτείται για το σχηματισμό ανθέων. Αν δεν επιτευχθεί αναστολή της βλάστησης μετά από έναν κύκλο καρποφορίας, χρησιμοποιούνται μερικά καλλιεργητικά μέσα.

Όταν είναι δυνατόν αυτό γίνεται με την αναστολή του ποτίσματος, διαφορετικά χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες, που αναστέλλουν τη βλάστηση, όπως το paclobutrazol σε συγκέντρωση 2000-8000 ppm. Αν και οικονομικά είναι ασύμφορος, η αύξηση της βλάστησης μπορεί να ανασταλεί προσωρινά με κορυφολόγημα λίγων εκατοστών των βλαστών.

Επίσης η χρήση νάνων υποκείμενων συμβάλλει στη ρύθμιση της βλάστησης.

Αποφύλλωση-κλάδεμα Στην Ινδία επιτεύχθηκε να δίνει η μηλιά δυο σοδειές το χρόνο, χωρίς ψύχος, αλλά με την απομάκρυνση των φύλλων μετά από κάθε κύκλο βλάστησης.

Στην Ινδονησία η απομάκρυνση των φύλλων, ένα μήνα μετά τη συλλογή καρπών επιτρέπει στα δένδρα να σχηματίσουν άνθη πριν την έναρξη του νέου κύκλου. Η επιπλέον καθυστέρηση στην απομάκρυνση των φύλλων συμβάλλει στη μη έκπτυξη των οφθαλμών.

Ο Edward (1985) ανέφερε, ότι η απομάκρυνση των φύλλων μεταβάλλει την ορμονική ισορροπία δια μειώσεως της συγκεντρώσεως του αμπσισικού οξέος στους οφθαλμούς και αυξήσεως της δραστηριότητας του γιββερελλικού οξέος και της κυτοκινίνης.

Αυτό δείχνει, ότι ο αληθινός ενδολήθαργος, που κανονικά διακόπτεται με το ψύχος, αποφεύγεται δια της καταλλήλου χρονικά αποφύλλωσης.

Το κλάδεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποφύλλωση των φυτών, όπως γίνεται στην άμπελο, ή σε συνδυασμό με την απομάκρυνση των φύλλων με άλλους τρόπους.

Στην Taiwan το είδος Pyrus pyrifolia καλλιεργείται χωρίς ψύχος σε υψόμετρο 400 μέτρων μ' αποφύλλωση των δένδρων μετά τη συγκομιδή ή με ψεκασμό με pentachlorophenol σε συγκέντρωση 500 - 2000 ppm και στη συνέχεια με κλάδεμα των δένδρων, για την έναρξη νέου βλαστικού κύκλου.





[1]

Βιβλιογραφία

  1. Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997