Ασθένειες λαθουριού

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 09:12, 17 Οκτωβρίου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Σκληρωτινίαση

Συμπτώματα και σημάδια από σκληρωτινίαση εδώ σε φυτό φραουλιάς

Η ασθένεια του λαθουριού "Σκληρωτινίαση" οφείλεται στον μύκητα sclerotinia. Προσβάλλει μεγάλο αριθμό κηπευτικών όπως αγγουριά, λάχανο, μαρούλι, καρότο, μελιτζάνα, πιπεριά, κολοκυθιά, φασολιά και άλλα καθώς και τα ζαχαρότευτλα.

Ο μύκητας αυτός διατηρείται στο έδαφος κυρίως ως σκληρώτιο αλλά και ως μυκήλιο πάνω σε οργανικά υλικά. Τα προσβεβλημένα φυτά μαραίνονται απότομα, εξαιτίας σήψης του λαιμού, που εμφανίζεται με μαύρες νεκρωτικές κηλίδες. Το προσβεβλημένο μέρος καλύπτεται από ένα λευκό μυκήλιο εντός του οποίου παρατηρούνται τα σκληρώτια του μύκητα που έχουν χρώμα μαύρο. Η ασθένεια ευνοείται από μέτριες θερμοκρασίες και υψηλή εδαφική υγρασία.





Σκωρίαση

Σκωρίαση (εδώ) σε φύλλα βίκου

Η σκωρίαση είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται συχνά στη χώρα μας και προσβάλλει μεγάλο αριθμό φυτών όπως ακρόδρυα, πυρηνόκαρπα, μηλοειδή, κηπευτικά, σιτηρά. Στα δένδρα προσβάλλει κυρίως τα φύλλα και τους κάρπους και πιο σπάνια τους βλαστούς ενώ στα κηπευτικά προσβάλλει τόσο τα φύλλα τους όσο και τα στελέχη τους. Έτσι, στα δένδρα η σκωρίαση προκαλεί φυλλόπτωση και κηλίδωση των καρπών. Τις περισσότερες φορές δηλώνει την παρουσία της με την εμφάνιση στην αρχή κίτρινων, ερυθροκάστανων ή πορτοκαλοκίτρινων και στη συνέχεια καφέ κηλίδων ή στιγμάτων.

Προκαλείται από το μύκητα Puccinia coronata. Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και θερμό καιρό και ήπιο χειμώνα.





Ασκοχύτωση

Προσβολή από ασκοχύτωση σε φυτό μπιζελιάς

Η ασκοχύτωση προκαλείται από μύκητα και προσβάλλει αρκετές καλλιέργειες. Κύριος ξενιστής της ασθένειας είναι η ρεβιθιά, προσβάλλονται όμως κι άλλα φυτά όπως αυτό της φακής, της κουκιάς, της μπιζελιάς, του βίκου, της φασολιάς κ.ά.

Ο μύκητας προσβάλλει όλα τα υπέργεια μέρη του φυτού, όταν επικρατεί υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, βροχή και κακός αερισμός. Προκαλεί στα φύλλα ομόκεντρες κυκλικές κηλίδες μεγέθους 1-3εκ., οι οποίες περιέχουν μικρά μαύρα πυκνίδια, που αποτελούν διαγνωστικό σύμπτωμα της ασθένειας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και πάνω στα στελέχη και στους καρπούς. Οι κηλίδες είναι χρώματος ανοιχτού καφέ με πιο ανοιχτό χρώμα στα ενδιάμεσα των γραμμώσεων των ομόκεντρων κύκλων.

Τα πολύ προσβεβλημένα φύλλα ξεραίνονται και τα στελέχη σπάζουν στο σημείο προσβολής. Πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχουν λεπτομέρειες για τα μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας. Ασκοχύτωση.






Ωίδιο

Προσβολή φυτού από ωίδιο

Το ωίδιο αποτελεί ασθένεια πολλών φυτών. Προσβάλλει κυρίως τα φύλλα και τους νεαρούς βλαστούς αλλά και τα άνθη, τους οφθαλμούς και τους καρπούς. Ο βαθμός προσβολής των φυτών από το ωίδιο διαφέρει από φυτό σε φυτό αλλά και από την περίοδο της προσβολής (πχ. ανθοφορία) και τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη την εποχή.

Προσβάλλονται τα υπέργεια µέρη του φυτού που καλύπτονται µε τη χαρακτηριστική αλευρώδη εξάνθηση. Η ασθένεια αυτή εκδηλώνεται με την εμφάνιση γκριζόλευκου επιχρίσματος στα φύλλα και τους νεαρούς βλαστούς, με αποτέλεσμα τη μάρανση και τελικά την ξήρανση του φυτού. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας και τα μέτρα καταπολέμησής της ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο. Ωίδιο.