Παρασκευή γιαουρτιού

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 12:16, 23 Ιουνίου 2016 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το γιαούρτι προκύπτει από τη ζύµωση του γάλακτος μέσω δράσης θερµόφιλων μικροοργανισµών. Το γάλα υπόκειται σε διαύγαση και παστερίωση και η επώαση κατάλληλων μικροοργανισµών δηµιουργεί το γιαούρτι. Σημαντικό παραπροϊόν κατά τη στράγγιση του γιαουρτιού είναι ο ορός γάλακτος που παράγεται. Ο ορός γάλακτος χρησιμοποιείται συνήθως προς παραγωγή ζωοτροφών.

Τα διαφορετικά είδη γιαουρτιού που απαντώνται στην ελληνική βιοµηχανία είναι:

Τύπος γιαουρτιού Διεργασία
Στραγγιστό γιαούρτι Το γιαούρτι στραγγίζεται μετά τη γαλακτική ζύμωση, σε φυγοκεντρικούς διαχωριστήρες
Ευρωπαϊκού τύπου γιαούρτι (set) Το γάλα εμβολιάζεται στους 45oC με την κατάλληλη καλλιέργεια γιαουρτιού και συσκευάζεται. Κατόπιν επωάζεται για λίγες ώρες στους 45oC σε ειδικούς θαλάμους. Μετά την ολοκλήρωση της γαλακτικής ζύμωσης το γιαούρτι αποθηκεύεται υπό ψύξη.
Ανακινημένο γιαούρτι Η διαδικασία παραγωγής είναι η ίδια με το γιαούρτι τύπου set με τη διαφορά ότι το προϊόν συσκευάζεται μετά την επώαση.
Παραδοσιακό γιαούρτι Το γάλα θερμαίνεται στους 90°C και τροφοδοτείται σε κύπελλα. Αφού η θερμοκρασία του συσκευασμένου γάλακτος

μειωθεί στους 45°C, προστίθεται αυτομάτως μαγιά και ακολουθεί η επώαση. Κατόπιν, ψύχεται το γιαούρτι και τοποθετείται το αλουμινένιο καπάκι στα κύπελλα.

Γιαούρτια με χυμούς φρούτων ή με κομμάτια φρούτων -

[1]

Βιβλιογραφία

  1. "Ανάπτυξη ολοκληρωμένης πολιτικής για τη διαχείριση αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων με στόχο τη μεγιστοποίηση της ανάκτησης υλικών και ενέργειας", Προκαταρκτική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Πρόγραμμα Intergraste, Συντάκτης Dr. Αικατερίνη Ι. Βαβουράκη, Επιστημονικός υπεύθυνος έργου: Επίκουρος Καθηγητής Μιχάλης Κορνάρος, Υπεύθυνος Δικαιούχος Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα 2010