Αλτεναρίωση βαμβακιού

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 08:07, 27 Φεβρουαρίου 2013 υπό τον A papageorgiou (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Aσθένεια πολύ διαδεδομένη σε όλες τις βαμβακοπαραγωγικές χώρες του κόσμου. Εκτός από το βαμβάκι, το παθογόνο προσβάλλει πολλά είδη αυτοφυών και καλλιεργούμενων φυτών. Ο μύκητας προσβάλλει τις κοτυληδόνες, τα φύλλα, τα στελέχη, τα "καρύδια", ακόμη και τις ίνες του βαμβακιού. Προκαλεί κοκκινοκαστανές κηλιδώσεις με την μορφή ομόκεντρων κύκλων και στην συνέχεια ξηραίνονται. Στα φύλλα παρουσιάζονται επίσης τρύπες. Συνέπεια σοβαρής προσβολής είναι πρόωρη αποφύλλωση, πρόωρο άνοιγμα και πτώση των "καρυδιών".

Η ασθένεια οφείλεται στον μύκητα Alternaria alternata. Στα ανεπτυγμένα φυτά η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως στα τέλη της βλαστικής περιόδου, εκτός αν νωρίτερα επικρατήσει υγρός και ψυχρός καιρός. Σοβαρές ζημιές (απώλεια παραγωγής, ποιοτική υποβάθμιση των ινών) προκαλούνται όταν τα φυτά είναι καχεκτικά και εξασθενημένα λόγω έλλειψης υγρασίας ή άλλων προσβολών (π.χ. από μυζητικά έντομα).

Η καταπολέμηση των εντόμων και η διατήρηση της φυτείας σε καλή φυσιολογική κατάσταση είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας. Συμπληρωματικά συστήνεται παράχωμα των υπολειμμάτων της καλλιέργειας με βαθύ όργωμα.

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  • "Βιομηχανικά Φυτά - Βαμβάκι και υπόλοιπα κλωστικά Ελαιοδοτικά - Ζαχαρότευτλα - Καπνός",Γαλανοπούλου - Σενδουκά Στέλλα, Καθηγήτρια Γεωργίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας