Μαρούλι προϊόν

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαρούλια
Ντολμαδάκια με μαρούλι
Καβουροσαλάτα με μαρούλι
Μαγειρίτσα με μαρούλι

Συντήρηση

Το προϊόν αμέσως μετά τη συγκομιδή και τη συσκευασία ψύχεται σε μεγάλα ψυγεία κενού, ώστε να ψύχεται το προϊόν όσο το δυνατόν πιο σύντομα στη θερμοκρασία 1oC και να εξασφαλίζεται η διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος. Η δε μεταφορά, στους τόπους κατανάλωσης γίνεται πάλι με αυτοκίνητα - ψυγεία. Το μαρούλι είναι πολύ ευπαθές λαχανικό, αποτέλεσμα της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό. Δεν διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη συγκομιδή. Η υποβάθμιση της ποιότητας αυξάνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας αποθήκευσης. Διατηρεί την ποιότητά του καλή για 10-14 ημέρες σε θερμοκρασία αποθήκευσης 1oC και 95-97% σχετική υγρασία.[1]

Διατροφική αξία

Ένα απο τα σαλατικά που έχουν τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία είναι το μαρούλι. Περιέχει βιταμίνες A, B, C, D και E, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, κοβάλτιο, χαλκό, χλώριο, ιώδιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και άλλα μεταλλικά άλατα. Γι' αυτό οι ειδικοί συνιστούν σε όσους πάσχουν απο πέτρες στα νεφρά (είναι διουρητικό) αλλά και απο νευρασθένειες ή αϋπνίες, νευρικό βήχα, βρογχικό άσθμα, δυσμηνόρροια, να τρώνε κάθε μέρα μια μαρουλοσαλάτα. Οι καθημερινές σαλάτες με μαρούλι ωφελούν ιδιαίτερα και όσους πάσχουν απο δυσπεψίες, ρευματισμούς, αρθριτικά, η ακμή, ενώ βοηθούν και να ελαττωθεί η πίεση του αίματος.

Είναι πολύ καλό για την καρδιά, δρα ενάντια στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η οποία μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και κατά συνέπεια και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Λόγω του καλίου που περιέχει, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες δρουν προληπτικά ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Ακόμη, οι φυτικές ίνες είναι δυνατόν να ελαττώσουν την απορρόφηση της γλυκόζης και τα επίπεδα των μεταγευματικών επιπέδων ινσουλίνης. Το μείγμα των τονωτικών και ηρεμιστικών συστατικών που έχουν τα μαρούλια έχει ηρεμιστική δράση στο νευρικό σύστημα και στα πεπτικά όργανα, ενώ συνδυάζεται και με μια τονωτική επίδραση πάνω στους αδένες.[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.
  2. Οι θρεπτικές ιδιότητες του σπαραγγιού.