Φασόλι θερμοκηπίου

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 09:02, 31 Δεκεμβρίου 2013 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντήρηση

Τα χλωρά φασόλια μετά τη συγκομιδή πρέπει να φθάσουν γρήγορα στον καταναλωτή (1-2 ημέρες). Διατηρούνται για 7-10 ημέρες όταν αποθηκευτούν σε θερμοκρασίες 4,7-7,2oC και σε υγρασία 90-95%. Στους -0,5oC οι καρποί παγώνουν, αλλά ποτέ δεν πρέπει κατά την αποθήκευση στο ψυγείο η θερμοκρασία να πέσει κάτω από τους 4,5oC γιατί μετά εμφανίζονται τα "συμπτώματα ψύχους" στους λοβούς, γεγονός που σημαίνει υποβάθμιση της ποιότητας και της εμπορικής αξίας του προϊόντος. Ο σπόρος των ξηρών φασολιών αποθηκεύεται στους 5-10oC και σχετική υγρασία 40-50% για περίοδο περίπου, 6-10 μηνών. Αν η περιεκτικότητα των σπόρων σε νερό είναι κάτω του 14%, τότε η σχετική υγρασία της αποθήκης πρέπει να είναι περίπου 70% για αύξηση της υγρασίας των σπόρων προς αποφυγή διάρρηξης των περιβλημάτων κατά την αποθήκευση και τη διακίνηση.[1]

Διαθρεπτική αξία

Τα πράσινα φασολάκια, αν και εχουν λίγες θερμίδες (μόνο 43,75 σε ένα ολόκληρο φλιτζάνι), είναι φορτωμένα με θρεπτικά συστατικά. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνης C, μαγγάνιου, βιταμίνης Α, φυτικών ινών, καλίου, φολικού οξέος και σιδήρου. Είναι επίσης καλή πηγή μαγνησίου, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, χαλκού, ασβεστίου, φώσφορου, πρωτεΐνών, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και νιασίνης. Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Διαθρεπτική αξία φασολιών.[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.
  2. Θρεπτική αξία πράσινων φασολακίων.