Κολιός (Scomber japonicus colias)

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ψάρι Κολιός

Ο Κολιός [1] (Scomber japonicus, scomber colias) είναι μεταναστευτικό ψάρι της οικογένειας των Σκομβριδών.

Το είδος[2] αυτό του ψαριού συγγενεύει με το σκουμπρί αλλά πολλοί δεν τα ξεχωρίζουν.

Έχει μήκος 45-50 εκ. Το χρώμα του είναι γαλαζοπράσινο στη ράχη η οποία είναι πολύ γυαλιστερή με σκόρπιες, λεπτές μισοκυκλικές γραμμές καθώς και μια πιτσιλωτή γραμμή σε όλο το μάκρος του στο πλευρό. Τα μάτια είναι γαλάζια, πολύ σκούρα και η κοιλιά του άσπρου χρωματισμού.

Το σώμα του έχει σχεδόν κυκλική τομή, ανάμεσα στα μάτια μια στενή λωρίδα στην περιοχή του κρανίου είναι διάφανη και φαίνονται από μέσα τα οπτικά νεύρα. Τα λέπια του είναι πιο μεγάλα στο θώρακα παρά στο υπόλοιπο σώμα του. Μέσα στη σωματική του κοιλότητα έχει νηκτική κύστη αρκετά μεγάλη που συνδέεται με το πεπτικό του σύστημα.

Διαφορές με το σκουμπρί που διακρίνονται αμέσως είναι ότι οι γραμμές στη ράχη του σκουμπριού είναι πολύ έντονες, σκούρες και κυματιστές και όχι πιτσιλωτές. Η λωρίδα του κρανίου είναι σκούρα, καθόλου διάφανη. Δεν έχει νηκτική κύστη.

Τα δύο είδη έχουν ίδιες συνήθειες, είναι ψάρια πελαγίσια, κυνηγούν κοπαδιαστά μικρόψαρα καθώς και τα κοπάδια της σαρδέλας που είναι η καλύτερή τους τροφή. Τον Αύγουστο κολυμπάει σε μικρότερα βάθη για να βρει ευκολότερα τροφή. Τα βάθη όπου ζει ο κολιός φτάνουν τα 250 με 300 μέτρα.

Οι κολιοί είναι άφθονοι στην Ανατολική Μεσόγειο, τους ψαρεύουν τα γρι-γρι, οι ανεμότρατες, πιάνονται και με συρτή και με τσαπαρί, κάπως ανοιχτά απ’ την ακτή. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο είναι αυγωμένοι και ολόπαχοι, τους λένε τότε και λιπαρίτες.

Η επιστημονική ονομασία του κολιού είναι Scomber colias, για τα είδη που συναντούνται στη Μεσόγειο, στον Βόρειο Ατλαντικό και στη Μαύρη Θάλασσα ( Εύξεινο Πόντο) και Scober japonicus για τα είδη που συναντούνται στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό.



Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Wikipedia, Ψάρι Κολιός
  2. Ιστοσελίδα Homefood, Ψάρια του Αιγαίου, Κολιός