Τύποι σφαγείου θηλαστικών
Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 14:11, 3 Ιουλίου 2013 υπό τον A papageorgiou (Συζήτηση | συνεισφορές)
Τα σφαγεία διακρίνονται :
- Ως προς τους φορείς, σε δημόσια (φορείς δήμοι ή κοινότητες) και σε ιδιωτικά (φορείς ιδιωτικές επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα, ιδιωτικοί οργανισμοί , συνεταιρισμοί).
- Ως προς την καθ’ όλου συγκρότηση, σε βιομηχανικά σφαγεία, σε μεγάλα σφαγεία, σε μικρά σφαγεία και σε απλές σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις.
- Ως προς τη δυναμικότητα. Δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός. Συμβατικά, ως μικρής δυναμικότητας χαρακτηρίζονται τα σφαγεία τα οποία παράγουν κάθε χρόνο ποσότητες κρέατος μικρότερες από 4.000 τόνους και ως μεγάλης εκείνα που παράγουν περισσότερες από 4.000 τόνους κρέας.
- Ως προς τη δυναμικότητα και τον τρόπο διακίνησης του κρέατος. Διακρίνονται τρεις διατάξεις :
- Σφαγεία με κεντρική τοποθέτηση του ψυκτικού χώρου. Οι χώροι ψύξεως τοποθετούνται ανάμεσα και παράλληλα από τους χώρους επεξεργασίας και διακινήσεως του κρέατος.
- Σφαγεία με γωνιακή τοποθέτηση του ψυκτικού χώρου. Το συγκρότημα ψύξεως με το συγκρότημα σφαγής σχηματίζει γωνία.
- Σφαγεία σε ορόφους. Συνήθως υπάρχουν τέσσερις όροφοι. Τα σφάγια ζώα οδηγούνται στον 4ο όροφο όπου και σφάζονται. Τα παραπροϊόντα της σφαγής με τη βοήθεια της βαρύτητας και διά μέσου συστήματος σωληνώσεων
οδηγούνται στους παρακάτω ορόφους (συνήθως στον 3ο). Στον 2ο και 1ο όροφο γίνεται η επεξεργασία του κρέατος (τεμαχισμός, συσκευασία, παραγωγή αλλαντικών κ.λ.π.), ενώ στο ισόγειο βρίσκονται οι ψυκτικοί χώροι και οι χώροι διακινήσεως των προϊόντων.
Σημαντικό για τη λειτουργικότητα, την οικονομία και την υγιεινή των σφαγείων είναι να εξασφαλίζεται συνεχής και μόνο προς μια κατεύθυνση κίνηση των ζώων, των σφαγίων, του κρέατος, των παραπροϊόντων και υποπροϊόντων.