Εχθροί της σίκαλης

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 08:40, 27 Αυγούστου 2013 υπό τον K kaponi (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι εχθροί της σίκαλης είναι εκείνοι που αναφέρθηκαν στο σιτάρι και συνήθως δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτοί λοιπόν είναι:

Σιδηροσκώληκες

Πρόκειται για τον ίδιο εχθρό που προσβάλλει πολλά απ' τα χειμερινά σιτηρά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι αλλά και τη βρώμη. Οι σιδηροσκούληκες τρέφονται από τις ρίζες και τους σπόρους (που βλαστάνουν) των δημητριακών και άλλων φυτών. Προκαλούν σημαντικές ζημιές στα εαρινά δημητριακά και στο καλαμπόκι. Ο προσβεβλημένος σπόρος γίνεται κούφιος και το νεαρό φυτό νεκρώνεται. Αργότερα όταν τα φυτά μεγαλώσουν, οι σιδηροσκούληκες τρέφονται από τις ρίζες των ξενιστών τους και περιορίζουν την ανάπτυξη τους ή τα θανατώνουν. Μοιάζουν πολύ με τις κάμπιες του γένους Tenebrionidae και το πίσω μέρος τους έχει μονή κατάληξη. Τα ενήλικα είναι επιμήκη με παράλληλες πλευρές, συμπαγή, με αεροδυναμικό σχήμα και οδοντωτές κεραίες. Ο βιολογικός κύκλος του διαρκεί από 5-7 χρόνια. Στο σύνδεσμο που ακολουθεί υπάρχουν πληροφορίες για τον εχθρό αυτό. Σιδηροσκώληκες.





Αγρότιδες

Οι αγρότιδες ανήκουν στην τάξη των λεπιδόπτερων. Είναι πολυφάγες. Όλα τα φυτά που έχουν τρυφερό βλαστό μπορούν να είναι ξενιστές τους. Είναι ο ίδιος εχθρός που προσβάλλει και την καλλιέργεια του σιταριού, αλλά και το κριθάρι και τη βρώμη. Στο σύνδεσμο που ακολουθεί παρατίθενται λεπτομέρειες για τον εχθρό αυτό. Αγρότιδες.





Κάραβος

Όπως με όλους τους εχθρούς της σίκαλης, έτσι και με τον κάραβο πρόκειται για τον ίδιο εχθρό που προσβάλλει κι άλλες καλλιέργειες σιτηρών. Δεν δημιουργεί όμως ιδιαίτερα προβλήματα στο φυτό της σίκαλης, που πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως ανθεκτικό φυτό. Κάραβος.





Χλώροπας

Το ακμαίο εμφανίζεται την άνοιξη (Μάϊος) και γεννά στη βάση του στάχυ μια ανοιχτοπράσινη προνύμφη που αρχικά προσβάλλει το κάτω μέρος του στάχυ και στη συνέχεια κατεβαίνει στο καλάμι όπου γίνεται νύμφη στο ύψος του 1ου-2ου κόμβου. Διέρχεται το καλοκαίρι στα υπολείμματα της καλλιέργειας και το φθινόπωρο εξέρχονται τα ακμαία της δεύτερης γενιάς που γεννούν στη βάση των νεαρών φυτών. Οι προνύμφες τρώνε τον κόμβο εσωτερικά και νυμφώνονται επιτόπου. Αποτέλεσμα της πρώτης προσβολής είναι ατροφικά καλάμια και άγονοι, λευκοί στάχεις, ενώ της δεύτερης είναι καθυστέρηση της ανάπτυξης, υπερβολικό αδέλφωμα ή και θάνατος των φυταρίων. Αυτός ο εχθρός αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με καλλιεργητικούς τρόπους (κάψιμο καλαμιάς, πρώιμες ποικιλίες, άφθονη φωσφορική λίπανση, αμιψεισπορά χωρίς αγρωστώδη). Υπάρχουν επίσης και ανθεκτικές ποικιλίες.





Οσινέλλα

Η Οσινέλλα εμφανίζεται την άνοιξη και ωοτοκεί στα νεαρά φύλλα του φυτού. Ο εχθρός αυτός προσβάλλει και το σιτάρι αλλά και άλλες καλλιέργειες, όπως αυτή του κριθαριού αλλά και της βρώμης. Ακολουθεί σύνδεσμος με περιγραφή του εχθρού αυτού και πιο συγκεκριμένα για την προσβολή του στο σιτάρι. Οσινέλλα.





Κηκιδόμυγα

Η Κηκιδόμυγα είναι ένας ακόμη εχθρός που προσβάλλει τη σίκαλη χωρίς όμως να της δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα. Είναι ο ίδιος εχθρός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια του σιταριού αλλά και την κριθαροκαλλιέργεια. Ο σύνδεσμος παρακάτω δίνει πληροφορίες για τον συγκεκριμένο εχθρό. Κηκιδόμυγα.





Βλαστορρήκτης

Ο βλαστορρήκτης είναι ένας εχθρός της σίκαλης. Όπως και οι υπόλοιποι εχθροί του σιταριού έτσι κι αυτός δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στην καλλιέργεια. Ακολουθήστε τον σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες. Βλαστορρήκτης.





Βρωμούσες

Πρόκειται για έντομα που προσβάλλουν καλλιέργειες όπως αυτές της σίκαλης, του σιταριού, του κριθαριού, αλλά και την καλλιέργεια της βρώμης. Ο εχθρός αυτός της σίκαλης απομυζά τους χυμούς των φύλλων, στελεχών και τέλος των αναπτυσσόμενων καρπών. Στο σύνδεσμο που ακολουθεί υπάρχουν λεπτομέρειες για την προσβολή απ'αυτόν τον εχθρό. Βρωμούσες.





Αφίδες

Οι αφίδες είναι έντομα μικρού μεγέθους με μήκος σώματος 1 - 10 mm, σχήμα ωοειδές και το σώμα τους είναι μαλακό. Άλλα χαρακτηριστικά που κάνουν τις αφίδες να διαφέρουν από άλλα έντομα είναι:

  • Η βάση του ρύγχους βρίσκεται μεταξύ και εμπρός από τα ισχία του πρώτου ζεύγους ποδιών.
  • Η κεραία αποτελείται από τα δυο βασικά άρθρα (σκάπος και ποδίσκος) και το σχετικά λεπτό μαστίγιο, που συνήθως έχει τέσσερα άρθρα. Το τελευταίο άρθρο της κεραίας αποτελείται από το βασικό τμήμα και την τελική απόληξη.
  • Κάτω από κάθε σύνθετο οφθαλμό υπάρχει ένας οπτικός λοβός με τρία οματίδια (τριοματίδιο).
  • Ο ταρσός αποτελείται από δυο άρθρα.
  • Οι πτέρυγες έχουν μόνο ένα χαρακτηριστικό επίμηκες νεύρο.
  • Στη ραχιαία πλευρά του πέμπτου κοιλιακού άρθρου υπάρχει ένα ζεύγος από σιφώνια ή κεράτια (τα σιφώνια είναι εκφορητικοί αγωγοί αδένων παραγωγής φερομόνης συναγερμού).
  • Η κοιλιά στα ενήλικα άτομα ενός πληθυσμού καταλήγει στην ουρά ή ουρίτσα (cauda) ( Dixon 1998).

Πρόκειται για έναν εχθρό της σίκαλης που προσβάλλει επίσης το σιτάρι, το κριθάρι , τη βρώμη, αλλά και άλλα σιτηρά όπως είναι το ανοιξιάτικο, αραβόσιτος. Στο σύνδεσμο παρακάτω αναφέρεται η προσβολή που γίνεται από αφίδες στι σιτοκαλλιέργεια. Αφίδες.





Ακρίδες

Οι ακρίδες αποτελούν έναν ζημιογόνο εχθρό για πολλά φυτικά είδη στη χώρα μας. Προσβάλλουν και τα σιτηρά. Το σιτάρι, το κριθάρι, η βρώμη, η σίκαλη είναι μερικά απ' αυτά. Τα περισσότερο ζημιογόνα είδη στη χώρα μας είναι τα Calliptamus italicus L. και Dociostaurus maroccanus Thymb. Στο σύνδεσμο που ακολουθεί παρατίθενται λεπτομέρειες για την προσβολή που κάνουν στην καλλιέργεια του σιταριού. Ακρίδες.





Θρίπας

Τα ακμαία του Θρίπα ωοτοκούν την άνοιξη μεταξύ στελέχους και κολεών και οι εξερχόμενες προνύμφες προσβάλλουν τους στάχεις που δεν έχουν εμφανισθεί ακόμη απομυζώντας τις ωοθήκες των ανθέων. Αποτέλεσμα της προσβολής από τον εχθρό είναι η αγονία και απόπτωση των σταχυδίων, σε βαθμό ώστε σε μερικές περιπτώσεις να μένει γυμνή η ράχη του στάχυ. Έχουν πολλές γενιές το χρόνο. Αντιμετωπίζονται με κάψιμο της καλαμιάς και σπορά πρώιμων ποικιλιών για να αποφευχθούν οι προσβολές στο ευπαθές στάδιο των φυτών.





Νηματώδης των σιτηρών

Ο νηματώδης των σιτηρών είναι ένας εχθρός που προσβάλλει τα φυτά από το Φθινόπωρο μέχρι και την Άνοιξη. Αντιμετωπίζεται με απομάκρυνση των μολυσμένων καρπών οι οποίοι επιπλέουν σε διάλυμα κοινού αλατιού 20% και με αμιψεισπορές 2-3 ετών με ανθεκτικά φυτά (πχ. κριθάρι, βρώμη, αραβόσιτο και άλλα φυτά εκτός από σιτηρά). Πρόκειται για τον ίδιο εχθρό που προσβάλλει την καλλιέργεια του σιταριού. Νηματώδης των σιτηρών.





Έντομα αποθηκών

Αυτά τα έντομα αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τους αποθηκευμένους καρπούς των σιτηρών, ιδιαίτερα για τη χώρα μας όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές κατά το καλοκαίρι και ευνοούν την ανάπτυξή τους. Τα περισσότερο συνηθισμένα είναι τα εξής:

Πρόκειται για τον ίδιο εχθρό που προσβάλλει και το σιτάρι.