Μπιζέλι

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το μπιζέλι [1] (ο καρπός της μπιζελιάς) αν και θυμίζει λαχανικό, ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων. Είναι ιδιαίτερα νόστιμο, λόγω της γλυκιάς γεύσης του και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Τα μπιζέλια αποτελούν μια θαυμαστή τροφή για την υγεία μας και στην ξηρή τους μορφή αποτελούσαν τρόφιμο από τους αρχαίους χρόνους. Αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων, ενώ ταυτόχρονα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος.

Τα οφέλη του είναι τα εξής:

  • Διαχείριση βάρους. Τα μπιζέλια είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αλλά έχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία. Ένα φλυτζάνι αρακά έχει λιγότερες από 100 θερμίδες αλλά πολλές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.
  • Προλαμβάνουν τον καρκίνο του στομάχου. Τα μπιζέλια περιέχουν υψηλές ποσότητες μιας πολυφαινόλης που προστατεύει την υγεία. Από μελέτη έγινε γνωστό ότιαρκούν μόνο 2 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα αυτού του φυτοθρεπτικού συστατικού, για να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου. Ένα φλυτζάνι αρακά έχει τουλάχιστον 10.
  • Αντιγηραντικές ιδιότητες, ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και υψηλή ενέργεια. Αυτά προέρχονται από τα υψηλά επίπεδα των αντιοξειδωτικών, όπως τα:
    • φλαβινοειδή: κατεχίνη και επικατεχίνη,
    • καροτενοειδή: άλφα-καροτένιο και βήτα-καροτίνη,
    • φαινολικά οξέα: φερουλικό και καφεϊκό οξύ,
    • πολυφαινόλες.

Διατροφική αξία μπιζελιών

Κοτόπουλο με αρακά
Αρακάς με αγγινάρες
Αρακάς με μαρούλι

Ο αρακάς είναι ένα πολύ χρήσιμο και θρεπτικό τρόφιμο καθώς μας προσφέρει πολύ φολικό οξύ και πολλά α και β καροτένια, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες που μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες που προσθέτουν τοξίνες στον οργανισμό. Παράλληλα μας δίνει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και φώσφορο.

Διαθέτει 1,6 μονάδα σιδήρου ανά 100 γρ. φαγητού και το σώμα μας απορροφά περίπου το 20% από αυτόν.

Η κατανάλωση αρακά συστήνεται ιδιαίτερα σε άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αλλά και σε αυτούς που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.

Σε τι πρέπει να δοθεί προσοχή

Ο αρακάς είναι πολύ συχνά επιβαρημένος από χημικές ουσίες, ατμοσφαιρικούς ρύπους και φυτόφαρμακα. Επίσης, μόλις ένα 24ωρο μετά τη συγκομιδή του έχει ήδη χάσει το 20% των βιταμινών του. Υπ' αυτή την έννοια ίσως είναι καλύτερα, από διατροφική άποψη, να προτιμάται ο κατεψυγμένος αρακάς αφού καταψύχεται μέσα σε 3-4 ώρες από την συγκομιδή. Στον φρέσκο πρέπει να γίνεται σχολαστικό πλύσιμο.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η θρεπτική αξία του αρακά ανά 100gr.

Θρεπτική αξία αρακά ανά 100gr
Διατροφική αξία ανά 100g ανά μερίδα 250g
Ενέργεια 66kcal/278kj 166kcal/695kj
Πρωτεΐνες 6,5g 16,2g
Υδατάνθρακες 9,5g 23,7g
εκ των οποίων σάκχαρα 3,3g 8,2g
Λιπαρά 0,5g 1,2g
εκ των οποίων κορεσμένα 0,10g 0,25g
Φυτικές Ίνες 3,1g 7,7g
Νάτριο 0,09g 0,225g
% της Σ.Η.Π.*
Βιταμίνη A 2058I.U 41%
Βιταμίνη C 18mg 30%
Βιταμίνη K 27,9mg 35%
*Σ.Η.Π: Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα που πρέπει να καταναλώνει ένας ενήλικας, σύμφωνα με την οδηγία 90/496 της Ε.Ε.




[2] [3]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Τα 10 οφέλη του αρακά για την υγεία μας
  2. Η διατροφική αξία του αρακά
  3. Αρακάς