Πιπεριά θερμοκηπίου προϊόν

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 11:50, 25 Νοεμβρίου 2013 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συσκευασία

Υπάρχουν διάφορα είδη συσκευασίας για τη μεταφορά και εμπορία των καρπών. Κατάλληλα μέσα συσκευασίας είναι διάφοροι τύποι κιβωτίων όπως ανοικτά επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά και ξύλινα καφάσια (για τις τοπικές αγορές) και χάρτινα κιβώτια που κλείνουν (για τις τοπικές αγορές και για εξαγωγή). Τα μικρά κιβώτια είναι πιο βολικά. Η μεταφορά των καρπών γενικά δεν παρουσιάζει προβλήματα, θα πρέπει μόνο τα κιβώτια να είναι αρκετά στερεά. Για να προφυλάξουν τους καρπούς από φυσικές φθορές και αρκετά μεγάλα, ώστε να χωράνε οι καρποί άνετα χωρίς να στριμώχνονται. Ο αερισμός θα πρέπει να εξασφαλίζεται με κατάλληλες τρύπες επί του μέσου συσκευασίας για να εμποδίζεται η άνοδος της υγρασίας στο κιβώτιο με κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων μετασυλλεκτικών ασθενειών. Σήμερα, στα διάφορα σημεία πώλησης, οι καρποί συσκευάζονται σε ατομικές συσκευασίες του 0,5kg ή μικρότερου βάρους σε χάρτινους ή πλαστικούς δίσκους. Η συσκευασία θα πρέπει να φέρει σήμανση η οποία περιλαμβάνει:

  • Την ονομασία του προϊόντος.
  • Την επωνυμία και διεύθυνση της επιχείρησης (παραγωγού).
  • Την επωνυμία και τον κωδικό του φορέα ή της αρχής ελέγχου.
  • Κατά περίπτωση, το σήμα ταυτοποίησης της παρτίδας (κωδικός παρτίδας-ιχνηλασιμότητα). [1]

Συντήρηση

Οι καρποί, μετά τη συγκομιδή, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο σε θερμοκρασία 7 - 10oC και σχετική υγρασία 85 - 90%, για πολλές εβδομάδες. Αν ο καρπός αποθηκευθεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία, εμφανίζονται σημάδια ψύχους, κρυοτραυματισμοί (chilling injury), όπου τα κύτταρα νεκρώνονται και ο καρπός καταστρέφεται.[2]

Διαθρεπτική αξία

Οι πιπεριές πράσινες, κόκκινες, πορτοκαλί ή κίτρινες είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C και βιταμίνης Α (κυρίως με τη μορφή β-καροτενίου), οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση. Η συγκέντρωση βιταμίνης C στην πιπεριά είναι συγκρίσιμη με αυτή του πορτοκαλιού. 131gr πορτοκαλιού χωρίς φλούδα περιέχουν 70mg βιταμίνης C, ενώ τα 74gr πράσινης πιπεριάς περιέχουν 66mg βιταμίνης C. Κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες σχετικά με τη διαθρεπτική αξία της πιπεριάς, στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

Διαθρεπτική αξία πιπεριάς[3]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Η θερμοκηπιακή βιολογική καλλιέργεια της πιπεριάς, πτυχιακή εργασία της φοιτήτριας Βοσκάκη Αικατερίνης.Ηράκλειο 2013.
  2. Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.
  3. Διατροφική πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών από τρόφιμα τηγανισμένα σε έλαια πλούσια σε φυσικά αντιοξειδωτικά της φοιτήτριας, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Ιωάνου Μαρίας, Αθήνα 2005.