Επικονίαση-Γονιμοποίηση κερασιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Τελευταία μερικοί ερευνητές διατύπωσαν την άποψη ότι οι αυτογόνιμες ποικιλίες κερασιάς, αν καρποδένουν πάρα πολύ, πιθανόν να είναι ανεπιθύμητες, γιατί το μέγεθος του καρπού δε θα είναι ικανοποιητικό, αν δε γίνει αραίωμα καρπών, που όπως γνωρίζουμε αυξάνει σημαντικά το κόστος παραγωγής. Για την εξασφάλιση ικανοποιητικής παραγωγής σ' έναν κερασεώνα, συνιστάται ο συνδυασμός ποικιλιών.

Η γύρη της κερασιάς συλλέγεται μάλλον εύκολα απ' ανθοφόρους οφθαλμούς, λίγο πριν το διαχωρισμό των πετάλων. Οι οφθαλμοί φορτσάρονται με εμβάπτιση των κλάδων των σε νερό και τοποθέτηση τους σε θερμοκήπιο ή θερμό δωμάτιο. Τα ανοιχτά άνθη τρίβονται σ' ειδικό κόσκινο, που συγκρατεί τα πέταλα και τα λοιπά υπολείμματα των ανθέων, και αφήνει να διέλθουν οι ανθήρες. Στη συνέχεια οι ανθήρες τοποθετούνται σε γυαλιστερό χαρτί και ξηραίνονται περίπου 12 ώρες στους 22oC ή σ' ελαφρά μεγαλύτερη θερμοκρασία. Οι ξηροί ανθήρες απελευθερώνουν τη γύρη εύκολα, αλλά ορισμένα ελαφρά κτυπήματα αυξάνουν την ποσότητα της. Ακολούθως τοποθετείται σε γυάλινο βάζο ερμητικά κλειστό και διατηρείται στο ψυγείο μέχρι να χρησιμοποιηθεί. Αν πρόκειται να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα το βάζο, αφού κλειστεί καλά και με βαμβάκι φυλάσσεται στην κατάψυξη (-20oC).[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.