Ασθένειες συκιάς

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 10:48, 19 Φεβρουαρίου 2013 υπό τον P chasapis (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Κερκοσπορίαση

Προσβολή φύλλου συκιάς από Κερκοσπορίαση
Προσβολή καρπού συκιάς από Κερκοσπορίαση

Ο μύκητας cercospora bobleana έχει πολλές μορφές και προσβάλλει κυρίως τα φύλλα και δευτερευόντως τους βλαστούς και τους καρπούς. Στα φύλλα στην αρχή δημιουργεί μικρές πολυγωνικές κηλίδες καστανέρυθρου χρώματος στην πάνω επιφάνεια. Αργότερα οι κηλίδες εμφανίζονται και στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, οι οποίες με τη πάροδο του χρόνου διευρύνονται και καταλαμβάνουν ολόκληρη την επιφάνεια του φύλλου το οποίο καταστρέφεται. Αποτέλεσμα είναι η πρόωρη πτώση των φύλλων.

Για την καταπολέμηση της ασθένειας αυτής συνιστώνται κυρίως προληπτικά μέτρα που είναι ο καλός αερισμός των δέντρων που επιτυγχάνεται με τη φύτευση των δέντρων σε μεγάλες μεταξύ τους αποστάσεις και η αποφυγή φυτεύσεων σε υγρές κοιλάδες.





Αποξήρανση κορυφών

Αποξήρανση κορυφών στη συκιά

H ασθένεια αυτή οφείλεται στον μύκητα sclerotinia sclerotiorum. Προσβάλλει τους νεαρούς βλαστούς της συκιάς κατά την άνοιξη. Το δέντρο αντιδρά με την παραγωγή νέων βλαστών που προσβάλλονται πάλι. Συνιστάται η αφαίρεση των βλαστών αυτών. Ο μύκητας ευνοείται από την ταυτόχρονα υψηλή θερμοκρασία και υγρασία.




Μωσαΐκωση

Προσβολή φύλλου συκιάς από Μωσαϊκό

Οφείλεται σε απροσδιόριστους ιούς της κατηγορίας των μωσαϊκών. Προκαλούν χλωρωτικές κηλίδες κυρίως στα φύλλα και στους καρπούς. Η μωσαΐκωση επεκτείνεται την άνοιξη και αναστέλλεται το καλοκαίρι. Πάντως δεν πρόκειται για σοβαρή πάθηση η οποία όμως δεν καταπολεμάται. Ο ιός μεταφέρεται από έντομα.




Ενδόσηψη

Η ασθένεια αυτή οφείλεται στον μύκητα fusarium moniliformae και σε βακτήρια. Τα σύκα προσβάλλονται όταν ωριμάζουν και μακροσκοπικά παρουσιάζουν κηλίδες χρώματος μολυβί. Αν ανοίξουμε ένα σύκο που έχει προσβληθεί από την ασθένεια αυτή, έχει οσμή οινοπνεύματος και η σήψη προχωρά από τα μέσα προς τα έξω. Ο μύκητας αυτός μεταφέρεται στα σύκα από τον ψήνα και η πάθηση αυτή είναι πιο έντονη σε συκεώνες με πολλές αρρενοσυκιές μέσα ή κοντά σε αυτούς, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ψηνών που μπαίνουν στα σύκα για να τα γονιμοποιήσουν να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που ενδείκνυται δηλαδή 2-3 ψήνες. Για την πρόληψη της ασθένειας συνιστάται τα σάπια σύκα να μην πετάγονται μέσα ή κοντά στο δενδροκομείο αλλά να συλλέγονται και να θάβονται.






Σήψη εκ ζυμώσεως

Η ασθένεια αυτή οφείλεται στον μύκητα Aspergillus niger και σε διάφορες ζύμες και σηψιγόνους παράγοντες και εκδηλώνεται όταν τα σύκα πλησιάζουν την ωρίμανση και κυρίως στα σύκα εκείνα που έχουν πολύ ανοιχτό πόρο. Τόσο οι μύκητες όσο και οι ζύμες μεταφέρονται στα σύκα από διάφορα έντομα και κυρίως από το ημίπτερο carpophilus.

Για την αποφυγή της πάθησης αυτής συνιστάται η αποφυγή υπερβολικής υγρασίας στο συκεώνα, δηλαδή αραιό φύτεμα των δένδρων και αποφυγή υπερβολικής άρδευσης. Επιπλέον συνιστάται η χρήση ποικιλίων με κλειστό πόρο. Η ασθένεια αυτή μαζί με την ενδόσηψη συνυπάρχουν.