Τεχνητή ωρίμανση καρπών λωτού
Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 11:45, 5 Μαρτίου 2013 υπό τον P chasapis (Συζήτηση)
Οι καρποί μερικών ποικιλιών, δεν μπορεί να φαγωθούν αμέσως μετά τη συλλογή λόγω της στυφής γεύσης, αν δεν υπερωριμάσουν. Η υπερωρίμανση μπορεί να γίνει τεχνητά με CO2, αιθυλένιο ή με ατμούς οινοπνευματωδών ποτών, που συμβάλλουν και στην απομάκρυνση της στυπτικής γεύσης. Ακόμα η στυπτική γεύση μπορεί να εξαλειφθεί και με την τοποθέτηση των καρπών σε πλαστικές σακκούλες μαζί με 1-2 μήλα, αχλάδια ή μπανάνες και διατηρήσεώς των σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ημέρες. Η εξάλειψη οφείλεται στην παραγωγή αιθυλενίου από τους καρπούς. Επίσης η στυπτική γεύση μπορεί να εξαλειφθεί και με κατάψυξη των καρπών, μέσα σε πλαστικές σακκούλες.