Βελτίωση ποικιλιών καρποφόρων δένδρων με τη μέθοδο της σταυρεπικονίασης

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η διαδικασία με τη συμβατική μέθοδο βελτίωσης των φυτών είναι απλή και εύκολη:

  • Συλλέγονται μη ανοιγμένοι ανθήρες από άνθη του άρρενα γονέα, οι οποίοι ξηραίνονται μέχρις ότου σχιστούν για να απελευθερώσουν τη γύρη και ακολούθως η γύρη συντηρείται σ' ένα κλειστό γυάλινο βάζο σε ψυγείο (-180C).
  • Επιλέγονται κλειστά άνθη του θηλυκού γονέα, απομακρύνονται τα πέταλα και οι ανθήρες και αφήνονται μόνον οι στύλοι και τα στίγματα των ανθέων, για να επικονιαστούν τεχνητά (με τα χέρια).
  • Μεταφέρεται γύρη, από το βάζο, πάνω στο στίγμα των ευνουχισμένων ανθέων, με τη βοήθεια ενός μικρού πινέλου. Η παροχή της γύρης στα στίγματα γίνεται με ελαφρά πίεση.
  • Τα σταυρεπικονιασθέντα άνθη σημειώνονται με ταμπέλα, για να διακρίνονται από τα ελευθέρως επικονιασθέντα. Αργότερα, οι καρποί μαρκάρονται ώστε να πέσουν, κατά την ωρίμαση, οι σπόροι τους, να συλλεγούν.
  • Συλλέγονται οι ώριμοι σπόροι, μαρκάρονται, ξηραίνονται και αποθηκεύονται για μετέπειτα χρήση, ή οι σπόροι πλένονται επί μια ημέρα με πολλά ξεπλύματα, στρωματώνονται υπό υγρή ψύξη στους 50C, μέχρι την έναρξη του φυτρώματος, και ακολούθως σπέρνονται σε ειδικούς δίσκους. Αυτό μπορεί να γίνει το χειμώνα σε θερμοκήπιο, και τα σπορόφυτα να μεταφερθούν, κατά τις αρχές της ανοίξεως σε υπαίθριο έδαφος.
  • Τα σπορόφυτα φυτεύονται σε υπαίθριο έδαφος (χωράφι), αφήνοντες επαρκή χώρο για τη βλάστηση, μέχρι την έναρξη της καρποφορίας τους.
  • Απομακρύνονται όλα τα φυτά, εκτός απ' ολίγα, που φέρουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Τα φυτά αυτά επαναπολλαπλασιάζονται αγενώς, για επιπρόσθετο έλεγχο.

Μερικά είδη είναι αυτόστειρα. Σ' αυτή την περίπτωση οι ανθήρες δε χρειάζεται να απομακρυνθούν πριν από την τεχνητή δια της χειρός επικονίαση. Αλλά, προς αποφυγή της ελεύθερης επικονιάσεως, τα άνθη πρέπει να κλειστούν με χάρτινες επικηρωμένες σακκούλες ή τα πέταλα των ανθέων να απομακρυνθούν πριν το άνοιγμα τους.

Τα άνθη, που έχουν ήδη ανοίξει, πρέπει να αποκοπούν πριν από την έναρξη της τεχνητής επικονιάσεως. Οι ίδιες διαδικασίες ακολουθούνται και για τα ανεμόφιλα είδη, όπως η καρυδιά, φουντουκιά, πεκάν, καστανιά.



[1]


Βιβλιογραφία

  1. Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997