Επίδραση του μεγέθους του δένδρου επί της παραγωγικής ικανότητας

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 11:13, 30 Αυγούστου 2016 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Γενικά, τα μεγάλα δένδρα έχουν μικρότερη παραγωγική ικανότητα από ότι τα μικρά δένδρα. Οι Forshey και Μckay συνέκριναν την κατανομή των υδατανθράκων μεταξύ ενός νάνου δένδρου μηλιάς (υποκείμενο Μ7) ύψους 3.1 μέτρων και ενός μεγάλου δένδρου (υποκείμενο σπορόφυτο) ύψους 8.4 μέτρων. Διαπίστωσαν, ότι το μικρό δένδρο κατένεμε τους υδατάνθρακες του στους καρπούς, στα φύλλα και στο ξύλο σε ποσοστά 76.0, 8.4 και 14.4%, αντιστοίχως, ενώ στο μεγάλο δένδρο τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 45.0, 13.9 και 40.9.

Μεγάλη διαφορά παρατηρείται στην παραγωγή ξύλου. Παρόμοια αποτελέσματα ελήφθησαν σε νάνα δένδρα ροδακινιάς, όταν η παραγωγικότητα τους συγκρίθηκε με εκείνη των κανονικών δένδρων. Η κατανομή της ξηράς ουσίας στους καρπούς, στα φύλλα και στο ξύλο στα νάνα δένδρα ήταν 27.8, 16.7 και 55.3% αντιστοίχως, ενώ στα κανονικά δένδρα τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 21.1, 13.5 και 65.3. Και στη ροδακινιά, η μεγάλη διαφορά στην κατανομή των υδατανθράκων, στο υπέργειο τμήμα του δένδρου, παρατηρήθηκε στο ξύλο.

Σ' αμφότερες τις περιπτώσεις δε μελετήθηκε η κατανομή των υδατανθράκων στις ρίζες. Η επίδραση των καρπών επί της αυξήσεως των βλαστών ή και των ριζών είναι προφανής. Και εναλλακτικά, αν το δένδρο είναι υπερβολικά ζωηρό, η παραγωγή καρπών είναι περιορισμένη. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που όταν το δένδρο αυξάνει με διαφορετικό ρυθμό, η κατανομή των υδατανθράκων είναι περίπου η ίδια.

Π.χ. οι ροδακινιές στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ αυξάνουν με ταχύτερο ρυθμό απ' ότι στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, αλλά η κατανομή των υδατανθράκων είναι περίπου η ίδια. Δένδρα της ίδιας ηλικίας στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ μπορεί να είναι 4-7 φορές μεγαλύτερα απ' εκείνα των ανατολικών ακτών αυτής. Υπεύθυνη μπορεί να θεωρηθεί η αναπνοή για ένα μεγάλο μέρος αυτής της διαφοράς.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997