Υφιστάμενη κατάσταση εκτροφής στρουθοκαμήλων
Η εκτροφή στρουθοκαµήλων άρχισε στην Ελλάδα το 1996 µε την ίδρυση της πρώτης φάρµας εκτροφής στην Καρδίτσα. Σήµερα δραστηριοποιούνται γύρω στις 20 µονάδες εκτροφής στρουθοκαµήλων, οι περισσότερες από τις οποίες λειτουργούν κυρίως σαν αντιπρόσωποι µεγάλων επιχειρήσεων π.χ. Merid Ostrich, Εγγλεζάκης κ.λπ. Μελλοντικές βλέψεις των παραπάνω επενδυτών είναι, να ασχοληθούν µε την εκτροφή και πώληση των στρουθοκαµήλων, αλλά και µε την επεξεργασία των παραγοµένων προϊόντων τους που είναι επίσης κερδοφόρα, αλλά µέχρι σήµερα δεν αξιοποιούνται από τους ίδιους. Η δυναµικότητά τους υπολογίζεται γύρω στα 500 πουλιά αναπαραγωγής και σε 9.000 πουλιά για σφαγή.
Στην Κρήτη δραστηριοποιούνται ελάχιστες µονάδες όπως εκείνη της οικογένειας Στριλιγγά στα Απλαδιάνα Μυλοποτάµου µε εννέα πουλιά (αντιπρόσωπος Οµίλου Εγγλεζάκη), η Ostrich Farm & Park Λασιθιωτάκης Επ. Βάθειας στην Επισκοπή Ηρακλείου µε 12 πουλιά αναπαραγωγής, η Sitia Ostrich Farm Κ. Σουλιώτης στο 1oχιλιόµετρο Εθν. Οδού Σητείας-Παλιόκαστρου (αντιπρόσωπος της Messinian Ostrich Farm Γ. Σταυριανάκης ).
Όλες οι φάρµες περιορίζονται στην εκτροφή και πώληση πουλιών, µε διάθεση στην αγορά µικρών ποσοτήτων κρέατος και αυγών, λόγω έλλειψης δικτύου διανοµής και διαφήµισης του νέου είδους προϊόντων.
Στην ταχύτατη ανάπτυξη της εκτροφής στρουθοκαµήλων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, συνέβαλλαν αποφασιστικά θετικές συγκυρίες, όπως τα σταθερά και χαµηλά επιτόκια (ένταξη στην ΟΝΕ, µείωση του πληθωρισµού) στα πρώτα χρόνια δηµιουργίας της φάρµας εκτροφής. Η υλοποίηση του ΚΠΣ-3, το οποίο θα δώσει σηµαντικό µερίδιο στην αγροτική ανάπτυξη και τον πρωτογενή τοµέα µέσω του Κοινοτικού Προγράµµατος Leader+, στροφή του καταναλωτικού κοινού προς τα λευκά κρέατα (νόσος των "τρελών αγελάδων"), η τάση για ξενόφερτες συνήθειες αλλά και η περιέργεια αφού είναι κάτι νέο και άγνωστο στον Ελλαδικό χώρο. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση της κατανάλωσης χοιρινού και η κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης κοτόπουλων, ενώ είχαµε δραµατική µείωση της κατανάλωσης βοείου κρέατος τα δύο τελευταία χρόνια.
Η ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ καθώς και η έναρξη υλοποίησης του Τ ΚΠΣ 2000-2006 επιβάλλουν στην Ελλάδα την επέκταση και εξυγίανση των υπαρχόντων αγροτικών δραστηριοτήτων, αλλά δίνουν και την δυνατότητα ανάπτυξης νέων ειδών εκµετάλλευσης µε την παροχή κινήτρων στους επενδυτές, να στραφούν προς τον πρωτογενή τοµέα. Η εκτροφή στρουθοκαµήλων παγκοσµίως τα τελευταία 10 χρόνια έχει αναπτυχθεί ραγδαία. Αντίθετα, στην Ελλάδα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τα τελευταία 2-3 χρόνια µε αποτέλεσµα να µην έχουν θεσπιστεί νόµοι που θα παρέχουν οικονοµική βοήθεια στους επενδυτές, που µέχρι τώρα το κόστος της επένδυσης τους βαρύνει αποκλειστικά. Πάντως, γίνονται προσπάθειες για την ένταξη της, εκτροφής στρουθοκαµήλων στον Αναπτυξιακό Νόµο (παλιότερα είχε απορριφθεί η ένταξη), ή µέσω του Κοινοτικού Προγράµµατος Leader+ και απ'την χρηµατοδότηση του Κοινοτικού Ταµείου FEOGA.
Η εκτροφή στρουθοκαµήλων παρά τις ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξής της (χαρακτηρίζεται ως η εκτροφή του µέλλοντος), αντιµετωπίζει σηµαντικά προβλήµατα τα οποία σχετίζονται µε την οργανωµένη εκτροφή, την έλλειψη τεχνογνωσίας και διαχειριστικής αντιµετώπισης των πουλιών, την απουσία σφαγειοτεχνικής υποδοµής και επεξεργασίας του συγκεκριµένου είδους δέρµατος, το υψηλό κόστος απώλειας σε περίπτωση θανάτου κάποιου ζώου, την διάθεση των προϊόντων στην αγορά, την άγνοια του ευρύ κοινού για την εναλλακτική λύση κατανάλωσης αυτού του είδους των προϊόντων και ειδών ένδυσης.
Αναλυτικότερα, οι περισσότερες από τις υπάρχουσες µονάδες εκτροφής δεν έχουν την σωστή και ολοκληρωµένη οργάνωση όσον αφορά την υλικοτεχνική δοµή, την σωστή επιλογή της τοποθεσίας, την πρόβλεψη χώρων συγκέντρωσης-φορτοεκφόρτωσης των ζώων, περίθαλψης των άρρωστων πουλιών.
Επίσης, λόγω του ότι είναι ένας καινούριος κλάδος παραγωγής δεν υπάρχει ολοκληρωµένη και επίσηµη έκδοση διαχειριστικής δράσης από το κράτος (µόνο φυλλάδια και συµβουλές από εταιρείες εκτροφής). Η διαδικασία εκτροφής γίνεται βάσει ενηµερωτικών φυλλαδίων που εκδίδουν µεγάλες φάρµες στο εξωτερικό, από διαφηµιστικά φυλλάδια, από σελίδες στο Ίντερνετ και από σεµινάρια που παρέχονται στους ενδιαφερόµενους.
Σηµαντικό ρόλο στην πορεία της εκµετάλλευσης αλλά και στο ύψος του κέρδους, παίζει η απώλεια ζώων λόγω θανάτου. Η ευαισθησία των πουλιών, η έλλειψη καθηµερινής φροντίδας και περίθαλψης µπορεί να προκαλέσουν αρρώστιες ή και θάνατο στις στρουθοκαµήλους. Το υψηλό κόστος όµως αγοράς τους (κυρίως των πουλιών αναπαραγωγής) π.χ. 3.815€ ανά πουλί, δεν αφήνει περιθώρια απώλειας στον εκτροφέα.
Ο νέος κλάδος αποτελείται, από έναν µικρό αριθµό µονάδων µικρής δυναµικότητας, η οποία καθιστά πολύ δύσκολη την αποτελεσµατική διάθεση του προϊόντος στην αγορά, µέσω οργανωµένου δικτύου διανοµής και προώθησης των προϊόντων. Έτσι, αδυνατεί να ανταγωνιστεί την παραγωγή πουλερικών, η οποία κατέχει σηµαντικό ποσοστό στην κατανάλωση λευκού κρέατος στην Ελλάδα.
Παρόλα αυτά, πολλοί επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σ' αυτού του είδους την κτηνοτροφία, η οποία ενδείκνυται κερδοφόρα. Σηµαντικά ποσά έχουν δαπανηθεί στις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισµό, την τεχνογνωσία, στον εκσυγχρονισµό των µονάδων, στην διάθεση των προϊόντων, αλλά και την διασφάλιση της ποιότητας και προέλευσης των τελικών προϊόντων.