Μάραθος φυτό

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 07:34, 30 Απριλίου 2013 υπό τον P chasapis (Συζήτηση)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μάραθος

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Ο μάραθος (Foeniculum vulgare) ανήκει στην οικογένεια Umbelliferae. Πρόκειται για μεσογειακό φυτό, γνωστό από την αρχαιότητα. Στην Ελλάδα εντοπίζεται και η αυτοφυής μορφή του και καλλιεργείται κυρίως για το φύλλωμά του. Τα φύλλα του μάραθου με το έντονο άρωμά τους χρησιμοποιούνται στη μαγειρική για τη βελτίωση της γεύσης τους και κυρίως σε σούπες και σε σαλάτες. Ακόμα όπως και τα φύλλα του ανήθου, βοηθούν στη πέψη. Οι σπόροι του μυρίζουν όπως ακριβώς ο γλυκάνισος και βρίσκουν εφαρμογή στην ποτοποιία, την αρωματοποιία και την φαρμακευτική. Ο μάραθος έχει μικρή ανάπτυξη και μοιάζει πολύ με τον άνηθο, αλλά φθάνει σε μεγαλύτερο ύψος 0,60-1,20m. Τα φύλλα του είναι λεπτά, διακλαδισμένα, με μακρύ μίσχο και μεγαλύτερα από του ανήθου. Το Foeniculum vulgare var.sativum Bert, είναι το καλλιεργούμενο μάραθο όπου σε αυτόν τον τύπο ανήκουν όλες οι ποικιλίες μαράθου που καλλιεργούνται για τα αρωματικά τους φύλλα και τους αρωματικούς σπόρους. Το είδος Foeniculum vulgare var. dulce Mill καλλιεργείται κυρίως σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, ενώ στην Ελλάδα μόνο σποραδικά. Το φυτό αναπτύσσει μια βολβώδη πάχυνση (ψεδοβολβός) στη βάση των φύλλων λευκού χρώματος, που αποτελεί και το εμπορικό προϊόν του φυτού. Είναι γνωστό με το όνομα φινόκιο.[1]

Εδαφοκλιματικές συνθήκες

Ο μάραθος αποδίδει καλύτερα και είναι περισσότερος αρωματικός όταν αναπτύσσεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι ευαίσθητος σε συνθήκες παγετού. Για αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Σε αυτές τις περιοχές η καλλιέργεια εντοπίζεται το φθινόπωρο και την άνοιξη. Για την καλλιέργεια, απαιτούνται τοποθεσίες με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για τη βλάστηση του σπόρου είναι 15-26oC. Το έδαφος πρέπει να είναι βαθύ, καλά αποστραγγιζόμενο, με pH=5,5-6,5. Τα ιδανικότερα είναι τα αμμώδη, τα αμμοπηλώδη και τα οργανικά εδάφη. [1]

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπορά στο σπορείο σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 8-10cm και μεταφύτευση στις τελικές θέσεις μετά από 6-7 εβδομάδες, όπου θα έχουν αποκτήσει ύψος 10-15cm. Την προηγούμενη μέρα από την εκρίζωση των φυτών και αμέσως μετά τη φύτευση τους στις τελικές θέσεις πραγματοποιείται πολύ καλό πότισμα. Οι αποστάσεις των φυτών είναι 50-60cm μεταξύ των γραμμών και 25-30cm πάνω στη γραμμή φύτευσης. Το βάθος σποράς είναι λιγότερο από 0,5cm σε ψιλοχωματισμένο έδαφος. Το φύτρωμα του σπόρου παρατηρείται 2-3 εβδομάδες μετά τη σπορά. Η σπορά γίνεται σχεδόν όλο τον χρόνο, αλλά έχει καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά όταν αναπτύσσεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Συνήθως η σπορά γίνεται από τον Ιούλιο μέχρι και αρχές της άνοιξης. Τον Ιούλιο γίνεται η σπορά για φθινοπωρινή συγκομιδή, τον Σεπτέμβριο για συγκομιδή αρχές της άνοιξης και τέλος του χειμώνα με αρχές της άνοιξης για συγκομιδή αρχές του καλοκαιριού (περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα).[1]

Ασθένειες

Ο μάραθος προσβάλλεται από κάποιες ασθένειες όπως το ωΐδιο, τη σκληρωτίνια και τη τεφρά σήψη. Αναλυτικά οι ασθένειες του μαράθου καθώς και οι τρόποι καταπολέμησής τους αναγράφονται στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ασθένειες μαράθου[1]

Εχθροί

Ο μάραθος προσβάλλεται από εχθρούς όπως τον σιδηροσκώληκα, νηματώδεις και ψύλλα. Αναλυτικά όλοι οι εχθροί και οι τρόποι καταπολέμησής τους αναφέρονται λεπτομερώς στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Εχθροί μαράθου[1]

Πληροφοριακά στοιχεία

Ασθένειες Μάραθος φυτό
Ασθένεια μαράθου Erwinia carotovora
Ασθένεια μαράθου Σκληρωτίνια
Ασθένεια μαράθου Τεφρά σήψη
Ασθένεια μαράθου Ωΐδιο
Ασθένειες μαράθου
Εχθροί Μάραθος φυτό
Εχθροί μαράθου
Εχθρός μαράθου Νηματώδεις
Εχθρός μαράθου Σιδηροσκώληκας
Εχθρός μαράθου Ψύλλα
Προϊόν
Αιθέριο έλαιο μαράθου

Ευδοκιμεί στις περιοχές

Περιοχή
Νομός Βοιωτίας
Νομός Λασιθίου
Νομός Ηρακλείου
Νομός Ρεθύμνης
Νομός Χανίων
Νομός Λακωνίας
Νομός Μεσσηνίας
Νομός Αργολίδας
Νομός Αχαΐας
Νομός Ηλείας
Νομός Αιτωλοακαρνανίας
Νομός Αττικής
Νομός Ευβοίας
Νομός Φθιώτιδος
Νομός Φωκίδος
Νομός Κορινθίας
Νομός Ζακύνθου
Νομός Κέρκυρας
Νομός Κεφαλληνίας
Νομός Λευκάδος
Νομός Μαγνησίας
Νομός Λαρίσης
Νομός Δωδεκανήσου
Νομός Κυκλάδων
Νομός Λέσβου
Νομός Σάμου
Νομός Χίου

Σχετικές σελίδες

Καλλιέργεια μαράθου

Αιθέριο έλαιο μαράθου

Μορφολογικά χαρακτηριστικά μαράθου

Εδαφοκλιματικές συνθήκες μαράθου

Πολλαπλασιασμός μαράθου

Ασθένειες μαράθου

Εχθροί μαράθου

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας αρωματικών λαχανικών- Μάραθος, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.