Επίδραση των λιπασμάτων
Τα διάφορα λιπάσματα που προστίθενται στις καλλιέργειες έχουν ως σκοπό να βελτιώσουν την γονιμότητα του εδάφους και να εφοδιάσουν τα φυτά με θρεπτικά, καλύπτοντας τις ανάγκες τους για μέγιστη απόδοση, ή θεραπεύοντας τις ελλείψεις-τροφοπενίες. Τα προστιθέμενα θρεπτικά υπό την μορφή των λιπασμάτων προσλαμβάνονται από τα φυτά και ακολούθως αυξάνουν την περιεκτικότητα τους στους φυτικούς ιστούς. Πολλοί παράγοντες επιδρούν κατά την πρόσληψη και αξιοποίηση των λιπασμάτων από τα φυτά. Μεταξύ αυτών:
- Ο τύπος του λιπάσματος.
- Η ποσότητα εφαρμογής.
- Ο χρόνος προσθήκης.
- Ο τρόπος εφαρμογής.
Επί πλέον σημαντική επίδραση ασκούν και τα εδαφικά χαρακτηριστικά (φυσικά, χημικά και βιολογικά). Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν αντίστοιχα την περιεκτικότητα των θρεπτικών στοιχείων. Γενικά η ορθολογική διαχείριση και εφαρμογή των λιπασμάτων έχει ως στόχο την αποτελεσματική αξιοποίηση των προστιθέμενων στο έδαφος θρεπτικών από τα φυτά.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Η ερμηνεία της φυλλοδιαγνωστικής, των Π. Κουκουλάκης τ. Αναπληρωτής Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, ΑΡ. Παπαδόπουλος Τακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, 2003.