Ποιοτικός έλεγχος κατά την παραγωγή ελαιόλαδου
Από GAIApedia
Τα σημεία ποιοτικού ελέγχου ανά στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας ελαιολάδου φαίνονται στον πίνακα:
Στάδια παραγωγικής διαδικασίας | Σημεία ελέγχου | Μέτρα ορθής πρακτικής, προληπτικά ή διορθωτικά |
---|---|---|
Παραλαβή ελαιοκάρπου | ||
Καθαρισµός μέσων μεταφοράς του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο | Έλεγχος και καταγραφή της καθαριότητας και του πιστοποιητικού του προηγούµενου φορτίου | |
Καθαρισµός του ελαιοκάρπου | Έλεγχος και καταχώρηση για ξεχωριστή επεξεργασία του ελαιοκάρπου | |
Αναλογία ξένων υλών: κλαδιά φύλλα, πέτρες, χώµα | Καταγραφή του ποσοστού των ξένων υλών για το προσδιορισµό της έντασης για την αποφύλλωση και το πλύσιµο πριν ή μετά την αποθήκευση του ελαιοκάρπου | |
Αναλογία ελαττωµατικού ελαιοκάρπου (παράσιτα ή χτυπήµατα) | Καταγραφή για ξεχωριστή επεξεργασία | |
Ελαιοπεριεκτικότητα | Ανάλυση και καταγραφή της περιεκτικότητας στο εργαστήριο του ελαιοτριβείου | |
Ελεύθερη οξύτητα του ελαιολάδου | Ανάλυση και καταγραφή της οξύτητας στο εργαστήριο του ελαιοτριβείου | |
Λοιπές πρώτες ύλες | ||
Νερό | Έλεγχος του επιπέδου υγιεινής | |
Βοηθητικές ύλες | Πιστοποίηση προµηθευτών | |
Προϊόντα καθαρισµού και συντήρησης - Λιπαντικά | Πιστοποίηση προµηθευτών | |
Αποθήκευση και εναπόθεση του ελαιοκάρπου | Σημεία ελέγχου | Μέτρα ορθής πρακτικής, προληπτικά ή διορθωτικά |
Αποθήκευση-περιέκτης και χώρος | Σύµφωνα µε τις προδιαγραφές υγιεινής | |
Αποθήκευση-διάρκεια | ∆ιασφάλιση ότι η αποθήκευση είναι όσο το δυνατό συντοµότερη | |
Εναπόθεση-περιέκτης και χώρος | Σύµφωνα με τις προδιαγραφές υγιεινής | |
Εναπόθεση-έλεγχος μεταβολών στη ποιότητα του ελαιοκάρπου: ζύµωση | Αποφυγή αποθήκευσης του ελαιοκάρπου | |
Εναπόθεση-παρουσία μούχλας | Ανάλυση της ελεύθερης οξύτητας | |
Αποφύλλωση και πλύσιµο του ελαιοκάρπου | Σημεία ελέγχου | Μέτρα ορθής πρακτικής, προληπτικά ή διορθωτικά |
Αναλογία φύλλων, κλαδιών | Μέγιστο % | |
Λοιπά ορυκτές ύλες | Συνέχιση της αποφύλλωσης μέχρι πλήρους καθαρισµού | |
Καθαρότητα νερού πλυσίµατος | Αλλαγή του νερού όσο γίνεται πιο συχνά (τουλάχιστον μια φορά την ηµέρα) και προαιρετικά τελικό ξέπλυµα του ελαιοκάρπου με καθαρό πόσιµο νερό | |
Έκθλιψη του ελαιοκάρπου | Σημεία ελέγχου | Μέτρα ορθής πρακτικής, προληπτικά ή διορθωτικά |
Μέγεθος κόκκων ελαιόπαστας | Προσαρµογή του μεγέθους ανάλογα με τη ποικιλία, το βαθµό ωρίµανσης του καρπού και τη μέθοδο
επεξεργασίας | |
Ταχύτητα έκθλιψης | - | |
Μέγιστη διάρκεια | - | |
Μάλαξη της ελαιοζύµης | Σημεία ελέγχου | Μέτρα ορθής πρακτικής, προληπτικά ή διορθωτικά |
Θερµοκρασία ελαιόπαστας | Έλεγχος για σωστή θερµοκρασία | |
Ταχύτητα μαλακτήρα | Προσαρµογή της ταχύτητας στο τύπο της ελαιόπαστας | |
Μέγιστη διάρκεια | ∆ιασφάλιση ότι η μάλαξη διαρκεί για όσο χρόνο είναι αναγκαίος σύµφωνα με την ελαιόπαστα, την ποικιλία και
το βαθµό ωρίµανσης του ελαιοκάρπου | |
Βοηθήµατα επεξεργασίας | Προσθήκη βοηθηµάτων επεξεργασίας μόνο σε περίπτωση που η ελαιόπαστα εκθλίβεται δύσκολα και
σύµφωνα με την εθνική νοµοθεσία | |
∆ιαχωρισµός φάσεων | Σημεία ελέγχου | Μέτρα ορθής πρακτικής, προληπτικά ή διορθωτικά |
∆ιήθηση | Έλεγχος ότι η διήθηση γίνεται σωστά | |
Πίεση | Έλεγχος ότι η πίεση γίνεται σωστά | |
Έλεγχος δηµιουργίας βάρους πίεσης | Καθαριότητα των ελαιοδιαφραγµάτων-Πυκνότητα της ελαιόπαστας-Αριθµός ελαιοδιαφραγµάτων | |
Προσαρµογή της πίεσης | Σύµφωνα με τα χαρακτηριστικά κατασκευής και όχι περισσότερο από 400 ατµόσφαιρες | |
Ποσότητα και θερµοκρασία νερού | Ελάχιστη δυνατή ποσότητα νερού θερµοκρασίας όχι πέραν των 30oC για πλύσιµο του φορτίου | |
Φυγοκέντριση 3 φάσεων | Σημεία ελέγχου | Μέτρα ορθής πρακτικής, προληπτικά ή διορθωτικά |
Θερµοκρασία προστιθέµενου νερού | Όχι πέραν των 35oC | |
Ποσότητα προστιθέµενου νερού | Μaximum 1 λίτρο ανά κιλό μάζας | |
Ταχύτητα φυγοκέντρισης | Σύµφωνα με τα χαρακτηριστικά κατασκευής | |
Φυγοκέντριση 2 φάσεων | Σημεία ελέγχου | Μέτρα ορθής πρακτικής, προληπτικά ή διορθωτικά |
Ταχύτητα φυγοκέντρισης | Σύµφωνα με τα χαρακτηριστικά του decanter | |
Φυσικός διαχωρισµός | Σημεία ελέγχου | Μέτρα ορθής πρακτικής, προληπτικά ή διορθωτικά |
Χρόνος παραµονής στα ελαιοδιαφράγµατα | Ο ελάχιστος απαιτούµενος χρόνος για να εξασφαλισθεί ο σωστός διαχωρισµός και να αποφευχθεί η επαφή του ελαιολάδου με το νερό της φυγοκέντρισης | |
Φυγοκέντριση του ελαιολάδου | Σημεία ελέγχου | Μέτρα ορθής πρακτικής, προληπτικά ή διορθωτικά |
Ταχύτητα φυγοκέντρισης | Σύµφωνα με τα χαρακτηριστικά κατασκευής | |
Προσθήκη νερού για πλύσιµο | Σύµφωνα με την υγρασία και τη περιεκτικότητα σε ακαθαρσίες | |
Αποθήκευση του ελαιολάδου | Σημεία ελέγχου | Μέτρα ορθής πρακτικής, προληπτικά ή διορθωτικά |
Γέµισµα και σφράγισµα δεξαµενών | Αποφυγή επαφής με τον αέρα και εισόδου ξένων υλών | |
∆ιαχωρισµός των ελαιολάδων σύµφωνα με τη φυσικοχηµική και οργανοληπτική τους ποιότητα | Οργανοληπτική εξέταση-Εξέταση ελεύθερης οξύτητας και υπεροξειδίων | |
Ταυτοποίηση ελαιολάδου κάθε δεξαµενής | Αναγραφή της προέλευσης και των αναλυτικών χαρακτηριστικών των ελαιολάδων επί των δεξαµενών και στα αρχεία και της ηµεροµηνίας τοποθέτησης στις δεξαµενές | |
Θερµοκρασία εντός των δεξαµενών | Μεταξύ 12 και 22oC | |
Προαιρετικό φιλτράρισµα του ελαιολάδου | Σημεία ελέγχου | Μέτρα ορθής πρακτικής, προληπτικά ή διορθωτικά |
Τύπος φίλτρου: βαµβάκι, χαρτί | Πιστοποίηση προµηθευτών |
Σχετικές σελίδες
- Διαδικασίες παραγωγής παρθένου ελαιόλαδου
- Ελαιόκαρπος
- Ελαιόλαδο
- Ελαιοτριβείο
- Γενικοί υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας ελαιοτριβείων
- Φυγοκεντρικό σύστημα ελαιοτριβείου τριών φάσεων
- Φυγοκεντρικό σύστημα ελαιοτριβείου δύο φάσεων
- Χαρακτηριστικά ελαιολάδου
Βιβλιογραφία
- "Ελαιοτριβείο - Οδηγός διαχείρισης ποιότητας", Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ)