Σχήμα καρπού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το σχήμα των καρπών μπορεί να είναι σημαντικό από οικονομικής άποψης. Οι ποικιλίες της αχλαδιάς έχουν χαρακτηριστικά σχήματα και καθετί που μεταβάλλει το σχήμα μειώνει και την οικονομική αξία της ποικιλίας. Για παράδειγμα, οι ψεκασμοί με GA (γιββερελλικό οξύ) προκαλούν παρθενοκαρπική ανάπτυξη σε μερικές ποικιλίες, αλλά το αποκτώμενο σχήμα είναι πολύ επίμηκες για το εμπόριο. Για τα μήλα οι καταναλωτές θέλουν επιμήκεις καρπούς όταν πρόκειται για Delicious, αλλά προτιμούν σφαιρικούς καρπούς, με επίπεδα άκρα, όταν πρόκειται για τις Jonathan και McIntosh. Ο πιο κατάλληλος τρόπος έκφρασης του σχήματος του καρπού είναι η σχέση του μήκους προς τη διάμετρο του.

Η σχέση του μήκους προς τη διάμετρο μπορεί να θεωρηθεί ως σχετικό μήκος του καρπού και η αξία του είναι μεγαλύτερη, όσο πιο επιμήκης είναι ο καρπός. Όλοι οι καρποί, στις αρχές της βλαστικής περιόδου, είναι σχετικά επιμήκεις, η δε σχέση μήκους προς διάμετρο μειώνεται βαθμηδόν και σταθεροποιείται πριν τη συγκομιδή. Μερικές ποικιλίες μηλιάς, όπως η Delicious, έχουν διαφορετικό σχήμα καρπού, που οφείλεται στις καλλιεργητικές συνθήκες. Καρποί, που παράγονται σε κλίμα με ζεστές αίθριες ημέρες και δροσερά βράδια, είναι πιο κωνικο-επιμήκεις, απ' ότι εκείνοι που παράγονται σε πολύ θερμές ημέρες και ζεστά βράδια.

Ο Shaw συμπέρανε, ότι το σχήμα του καρπού καθορίζεται εντός 16 ημερών μετά την πλήρη ανθοφορία είναι σημαντικές απεδείχθη, ότι αλλαγές στο σχήμα (μήκος: διάμετρο) επισυμβαίνουν 60-100 ημέρες μετά την άνθηση. Βρέθηκε δε, ότι το μήκος του καρπού σχετίζεται αρνητικά με τον αριθμό των μονάδων θερμότητας πάνω από 50C καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης και όχι μόνο τις πρώτες ημέρες αμέσως μετά την άνθηση. Παράγοντες μη κλιματικοί, που προκαλούν επιμήκυνση του καρπού, είναι τα ζωηρά υποκείμενα, το αυστηρό αραίωμα ή η μικρή ανθοφορία, που οδηγεί σε μικρή καρποφορία και η κεντρική θέση μάλλον του καρπού, παρά η πλάγια επί της ταξιανθίας.

Επίσης, οι ψεκασμοί με GA και μερικές κυτοκινίνες προκαλούν το σχηματισμό επίμηκων καρπών. Η κινετίνη και το ΙΑΑ (ινδολυλοξικό οξύ) ασκούν μικρή επίδραση επί του σχήματος των καρπών, αλλά το 2,4-D συμβάλλει στο σχηματισμό μικρών και σφαιρικό-πλακέ καρπών. Το GA4 και GA7 έχουν μεγαλύτερη επίδραση επί του μήκους του καρπού, απ' ότι το GA3, αλλά και τα 3 απαντούν φυσικά στους νεαρούς καρπούς της μηλιάς. Το αραίωμα των καρπών, με το χέρι, σε διάφορα χρονικά διαστήματα μεταξύ ανθοφορίας και συγκομιδής, οδηγεί σχηματισμό πιο επίμηκων καρπών συγκριτικά με τους μάρτυρες. Οι καρποί των δένδρων που αραιώθηκαν νωρίς είναι πιο επιμήκεις και μεγαλύτεροι, απ' ότι οι αραιωθέντες μετά από 60 ή 90 ημέρες από την πλήρη ανθοφορία. Η πρόκληση μηχανικής ή χημικής ζημιάς στην άκρη του κάλυκα των μήλων μειώνει σημαντικά τη σχέση μήκους:διάμετρο αυτών και την επίδραση του GA3 επί του μήκους του καρπού, και το GA δεν προκαλεί επιμήκυνση καρπού, αν δοθεί υπό μορφή λανολίνης στο άκρο του ποδίσκου του καρπού.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997