Ωρίμανση λίτσι

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το χρώμα της επιδερμίδας συνήθως χρησιμοποιείται για τον καθορισμό του κατάλληλου χρόνου συγκομιδής των καρπών. Ο καρπός έχει αναφερθεί ότι είναι έτοιμος για συγκομιδή όταν το περικάρπιο έχει αποκτήσει ομοιόμορφο κόκκινο χρώμα (όταν το πορτοκάλι χρώμα έχει εξαφανιστεί τελείως ή σχεδόν τελείως, εκτός από την περίπτωση των ποικιλιών οι οποίες παράγουν κίτρινους ή πράσινους καρπούς) και τα εξογκώματα της επιδερμίδας έχουν γίνει πιο λεία. Οι ποικιλίες που παράγουν κόκκινους καρπούς, θα έπρεπε να έχουν ακόμα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα την περίοδο συγκομιδής τους. Ένα συνηθισμένο τεστ ωριμότητας είναι και ο έλεγχος του χρώματος της εσωτερικής επιφάνειας της επιδερμίδας, η οποία επίσης πρέπει να είναι κόκκινη. Η γεύση αποτελεί ένα άλλο ποιοτικό χαρακτηριστικό που καθορίζει αν ο καρπός είναι έτοιμος για συγκομιδή. Άλλα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν τον ακριβή χρόνο συγκομιδής είναι το ελάχιστο βάρος του καρπού και η αναλογία σακχάρων/οξέων, οι καρποί της ποικιλίας « Mauritius » έχει αναφερθεί ότι είναι έτοιμοι για συγκομιδή και για προώθηση στην αγορά όταν ζυγίζουν περίπου 21g και η αναλογία των σακχάρων/οξέων είναι 10:1. Είναι αυτονόητο ότι τα δύο αυτά κριτήρια μεταβάλλονται ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή που καλλιεργείται καθώς και από τις κλιματικές συνθήκες της συγκεκριμένης περιοχής. Στο Ισραήλ, για την ίδια ποικιλία όταν η αναλογία σακχάρων/οξέων είναι 20:1 ο καρπός θεωρείται ώριμος, ενώ σε αναλογία περισσότερο από 29:1 ο καρπός χαρακτηρίζεται υπερώριμος. Οι καρποί του λίτσι αναπτύσσονται σε ταξιανθίες, με αποτέλεσμα να μην ωριμάζουν ταυτόχρονα.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Η καλλιέργεια του λίτσι, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Κολοκοτρώνη Μαρίας, Ηράκλειο 2006.