Ασθένεια λεύκας Σκωρίαση
Οι σκωριάσεις των καλλωπιστικών δένδρων οφείλεται σε ένα είδος παθογόνου μύκητα του Μelampsora allii – populina που προσβάλλει την λεύκα. Στο πάνω μέρος του ελάσματος των φύλλων εμφανίζονται μικρές, κίτρινες, και αργότερα καστανές κηλίδες ενώ στις αντίστοιχες θέσεις της κάτω επιφάνειας σχηματίζονται πορτοκαλοκίτρινες κηλίδες διάστικτες από μικροσκοπικές καστανές φλύκταινες (μοιάζουν με στίγματα). Οι φλύκταινες στην αρχή μοιάζουν με ημισφαιρικά εξογκώματα τα οποία αργότερα σχίζονται στην επιφάνεια και μετατρέπονται σε καστανούς, κονιορτώδεις σωρούς (ουρεδοσωροί με ουρεδοσπόρια του μύκητα). Στο κάτω μέρος των φύλλων σχηματίζονται επίσης αργά το καλοκαίρι καστανόμαυρες φλύκταινες (τελειοσωροί – τελειοσπόρια). Τα έντονα προσβεβλημένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα.
O μύκητας κατά κανόνα διαχειμάζει υπό μορφή ουρεδοσπορίων πάνω στα πεσμένα φύλλα στο έδαφος. Τα μολυσμένα φύλλα αποτελούν τις κύριες εστίες των μολυσμάτων. Οι παραγόμενες εκεί την άνοιξη μεγάλες ποσότητες ουρεδοσπορίων διασπείρονται με τον άνεμο και τη βροχή και προκαλούν τις νέες μολύνσεις στα δένδρα. Καιρος σχετικά θερμός (22-25oC) και υγρός είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός για τις μολύνσεις και την ανάπτυξή της ασθένειας.
Στις συνθήκες της χώρας μας, ο μύκητας αντιμετωπίζεται μόνο στα φυτώρια, μόλις παρουσιάζονται οι πρώτοι ουρεδοσωροί με βορδιγάλειο πολτό ή οξυχλωριούχο χαλκό 1-2%.