Γενικά στοιχεία πράσου
Το πράσο είναι ένα σημαντικό για την Ελλάδα καλλιεργούμενο χειμερινό λαχανικό της οικογένειας των λειριωδών. Καλλιεργείται για το χονδρό, λευκό του ψευδοστέλεχος (βάση των φύλλων), το οποίο μαγειρεύεται τηγανητό ή βραστό σε σούπες ή με ρύζι, ψήνεται στπον ατμό ή χρησιμοποιείται σε σαλάτες. Στην αγορά εμφανίζεται τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο και τελειώνει τον Απρίλιο - Μάϊο του επόμενου χρόνου. Είναι δηλαδή χειμερινό λαχανικό. Η δημοτικότητά του οφείλεται στο ελαφρύ και ευχάριστο άρωμα του φαγώσιμου μέρους του φυτού. Η περιεκτικότητά του σε θρεπτικά στοιχεία είναι 85% νερό, 2,2% πρωτεΐνες, 11,2% υδατάνθρακες και 0,3% λιπαρά. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις με πράσο καλλιεργούνται στα γεωγραφικά διαμερίσματα Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής. Οι πιο υψηλές αποδόσεις λαμβάνονται στους νόμους Κοζάνης, Ημαθίας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.