Διαλογή σκόρδων
Η διαλογή είναι αναγκαία µετά την συγκοµιδή για να αποµακρυνθούν οι τραυµατισµένοι ή προσβεβληµένοι βολβοί και να γίνει ο διαχωρισµός σε µεγέθη. Στην Ελλάδα γίνεται συνήθως µια χονδρική διαλογή. Φυτά που φέρουν οµοιόµορφο µέγεθος βολβού, πλέκονται σε πλεξίδες ή δένονται σε δεσµίδες για να διοχετευτούν στην αγορά ή µεταφέρονται στην αποθήκη. Μια άλλη µεταχείριση, που επίσης εφαρµόζεται στην Ελλάδα, είναι η κοπή µε µαχαίρι ή ψαλίδι των ριζών σε µήκος 1-2cm και των κορυφών (ξηρών φύλλων) σε µήκος 2-3cm από την κορυφή του βολβού και στη συνέχεια το προϊόν µεταφέρεται στην αγορά ή στην αποθήκη. Για να αποφεύγεται ο κίνδυνος διάδοσης ασθενειών, τα υπολείµµατα από κόψιµο των ριζών, των ξηρών φύλλων κ.λπ. που µένουν µετά τον καθαρισµό των βολβών, πρέπει να αποµακρύνονται από το χωράφι και τις αποθήκες και να καίγονται ή να καταστρέφονται µε οποιοδήποτε τρόπο. Όταν υπάρχουν µεγάλες ποσότητες προϊόντος, µπορούν να χρησιµοποιηθούν µηχανήµατα για τον διαχωρισµό σε µεγέθη, που επίσης βοηθούν και στο πακετάρισµα που γίνεται σε δικτυωτές σακούλες ή σε χάρτινα ή ξύλινα κιβώτια για να διοχετευτούν στην αγορά. Σηµειώνεται και πάλι, ότι στην Ελλάδα περισσότερο διαδεδοµένη είναι η µέθοδος κατασκευής πλεξίδων και η εµπορία του προϊόντος µε την µορφή αυτή. Τα σκόρδα που εισάγονται από το εξωτερικό είναι συνήθως συσκευασµένα σε µικρά ξύλινα κιβώτια ή σε δικτυωτές µικρές σακούλες.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.