Εχθρός τριανταφυλλιάς τετράνυχος
Ανήκει στο είδος Urticae του γένους Tetranychus της οικογένειας Tetranychidae της τάξης Acarina της κλάσης Arachnida. Γεννά τα αυγά του στη κάτω επιφάνεια των φύλλων. Χαρακτηριστικό της προσβολής, είναι ο σχηματισμός κηλίδων στα φύλλα με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγικότητα του φυτού λόγο της μειωμένης φωτοσυνθετικής του ικανότητας.[1]
Το νερό[2] μπορεί να εξολοθρεύσει τον τετράνυχο, αρκεί η εφαρμογή του να πραγματοποιηθεί υπό πίεση ή αμέσως μετά την κατάβρεξη να εφαρμοστεί ένα ελαφρύ τρίψιμο των προσβεβλημένων τμημάτων με ένα βαμβάκι. Εναλλακτικά, 1 ή 2 φορές τη βδομάδα, μπορεί να πραγματοποιηθεί ψεκασμός με μείγμα, που αποτελείται από 1 λίτρο νερό, 2 κουταλιές οινόπνευμα και 1 κουταλιά σαπούνι.
Επιπροσθέτως, μερικοί φυσικοί τρόποι καταπολέμησης του τετράνυχου είναι:
- Η συγκαλλιέργεια με σκόρδο, ένα φυσικό απωθητικό του τετράνυχου.
- Ο ψεκασμός με 1lt νερό και 6 λιωμένες σκελίδες σκόρδο.
- Ο ψεκασμός με νερό, σκόρδο και 2 λιωμένες καυτερές πιπεριές.
- Ο ψεκασμός με το τοξικότατο διάλυμα καπνού το οποίο και παρασκευάζεται με ένα τσιγάρο ή λίγα αποτσίγαρα και 1 λίτρο νερό.
- Ο ψεκασμός με ένα ολόφρεσκο διάλυμα τσουκνίδας.
Σε περιπτώσεις μεγάλης προσβολής βέβαια, το κλάδεμα μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο, αρκεί, να μην γεμίσουν από αμέλεια με ακάρεα, άλλοι κήποι και μπαλκόνια. Τέλος, οι κηπουροί καλλιεργητές θα μπορούσαν να προσελκύσουν ή να προμηθευτούν από την αγορά, εχθρικά προς τον Τετράνυχο έντομα. Οι Phytoseiulus Persimilis, Orius Insidiosus, Chrysopa, Coccinella Septempunctata, το αρπακτικό Ακάρι Amblyseius Californicus, που ειδικεύεται στους Tetranychus Urticae, Tetranychus Cinnabarinus και Panonychus Ulmi, η Κηκιδόμυγα (Cecidomyia) Feltiella Acarisuga, που ειδικεύεται στους Tetranychus Urticae και Tetranychus Cinnabarinus και το Galendromus ή Typhlodromus ή Metaseiulus Occidentalis, που ειδικεύεται στους Tetranychus Mcdanieli και Tetranychus Urticae, είναι λίγα εξ' αυτών.
Βιβλιογραφία
- ↑ "Οικονομοτεχνική ανάλυση υδροπονικής θερμοκηπιακής καλλιέργειας τριανταφυλλιάς για παραγωγή δρεπτών άνθεων στο ν. Ηρακλείου", πτυχιακή εργασία του φοιτητή Μαθιουδάκη Γεώργιου, ΑΤΕΙ Ηρακλείου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας, Ηράκλειο 2007.
- ↑ Καταπολέμηση τετράνυχου στην τριανταφυλλιά.