Πίνακας πρόσθετων ουσιών για υλικά διακόσμησης, επικάλυψης και γέμισης πλην φρούτων
Αριθμός Ε και όνομα | Ανώτατα επίπεδα (mg / l ή mg / kg ανάλογα με την περίπτωση) | Υποσημειώσεις περιορισμοί / εξαιρέσεις |
---|---|---|
Ομάδα I Πρόσθετα | ||
Ομάδα II Χρωστικές quantum satis | quantum satis | |
Ομάδα III Χρωστικές με ανώτατο συνδυασμένο όριο | 500 | μόνο υλικά διακόσμησης, επικάλυψης και σάλτσες, εκτός από υλικά γέμισης |
Ομάδα III Χρωστικές με ανώτατο συνδυασμένο όριο | 300 | (25) μόνο υλικά γέμισης |
Ομάδα IV Πολυόλες | quantum satis | μόνο υλικά διακόσμησης, επικάλυψης και γέμισης χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ομάδα IV Πολυόλες | quantum satis | μόνο σάλτσες |
E 160b Αννάττο, μπιξίνη, νορμπιξίνη | 20 | μόνο υλικά διακόσμησης και επικάλυψης |
E 160d Λυκοπένιο | 30 | εκτός από την κόκκινη επικάλυψη σε γλυκίσματα σοκολάτας με σκληρή επικάλυψη ζάχαρης |
Ε 173 Αργίλιο | quantum satis | μόνο εξωτερική επικάλυψη ζαχαρωδών προϊόντων για τη διακόσμηση κέικ και προϊόντων ζαχαροπλαστικής |
Ε 174 Άργυρος | quantum satis | μόνο διακόσμηση σε σοκολάτες |
Ε 175 Χρυσός | quantum satis | μόνο διακόσμηση σε σοκολάτες |
E 200 – 203 Σορβικό οξύ – σορβικά άλατα | 1000 | (1) (2) μόνο επικαλύψεις (σιρόπια για
τηγανίτες, αρωματισμένα σιρόπια για μιλκσέικ και παγωτά· παρόμοια προϊόντα) |
E 200 – 219 Σορβικό οξύ – σορβικά άλατα, βενζοϊκό οξύ – βενζοϊκά άλατα, p- υδροξυβενζοϊκές ενώσεις | 1500 | (1) (2) (5) |
E 220 – 228 Διοξείδιο του θείου – θειώδη άλατα | 50 | (3) μόνο είδη ζαχαροπλαστικής με βάση το σιρόπι γλυκόζης (μεταφορά από το σιρόπι γλυκόζης μόνο) |
E 220 – 228 Διοξείδιο του θείου – θειώδη άλατα ) | 40 | (3) μόνο ύλες για γαρνίρισμα (σιρόπια για τηγανίτες, αρωματισμένα σιρόπια για μιλκσέικ και παγωτά· παρόμοια προϊόντα) |
E 220 – 228 Διοξείδιο του θείου – θειώδη άλατα | 100 | (3) μόνο υλικά γέμισης από φρούτα για προϊόντα ζαχαροπλαστικής |
Ε 297 Φουμαρικό οξύ | 1000 | |
Ε 297 Φουμαρικό οξύ | 2500 | μόνο υλικά γέμισης και γαρνιρίσματος για εκλεκτά αρτοσκευάσματα |
E 338 – 452 Φωσφορικό οξύ – φωσφορικά άλατα – διφωσφορικά – τριφωσφορικά και πολυφωσφορικά | 5000 | (1) (4) μόνο ύλες για γαρνίρισμα (σιρόπια για τηγανίτες, αρωματισμένα σιρόπια για μιλκσέικ και παγωτά· παρόμοια προϊόντα) |
E 338 – 452 Φωσφορικό οξύ – φωσφορικά άλατα – διφωσφορικά – τριφωσφορικά και πολυφωσφορικά | 3000 | (1) (4) μόνο ύλες για γαρνίρισμα (σιρόπια για τηγανίτες, αρωματισμένα σιρόπια για μιλκσέικ και παγωτά· παρόμοια προϊόντα) |
E 355 – 357 Αδιπικό οξύ – αδιπικά άλατα | 2000 | (1) μόνο υλικά γέμισης και γαρνιρίσματος για εκλεκτά αρτοσκευάσματα |
Ε 392 Εκχυλίσματα δενδρολίβανου | 100 | (41) (46) μόνο σάλτσες |
Ε 405 Αλγινική προπανοδιόλη-1,2 | 1500 | |
Ε 405 Αλγινική προπανοδιόλη-1,2 | 5000 | μόνο υλικά γέμισης, επίστρωσης και τελικής επικάλυψης για εκλεκτά αρτοσκευάσματα και επιδόρπια |
Ε 416 Κόμμι καράγια | 5000 | μόνο υλικά γέμισης, επίστρωσης και τελικής επικάλυψης για εκλεκτά αρτοσκευάσματα και επιδόρπια |
Ε 426 Ημικυτταρίνη σόγιας | 10000 | μόνο είδη ζαχαροπλαστικής υπό μορφή ζελέ (εκτός από ζελεδομπουκίτσες) |
Ε 427 Κόμμι κασσίας | 2500 | μόνο υλικά γέμισης, επίστρωσης και τελικής επικάλυψης για εκλεκτά αρτοσκευάσματα και επιδόρπια |
E 432 – 436 Πολυσορβικά | 1000 | (1) |
Ε 442 Φωσφατίδια του αμμωνίου | 10000 | μόνο είδη ζαχαροπλαστικής με βάση κακάο |
E 473 – 474 Εστέρες των λιπαρών οξέων με σακχαρόζη – σακχαρογλυκερίδια | 5000 |
Ε 475 Πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων 2 000 |
Ε 476 Πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαϊκού οξέος | 5000 | μόνο είδη ζαχαροπλαστικής με βάση κακάο |
Ε 477 Εστέρες λιπαρών οξέων με προπανοδιόλη- 1,2 | 5000 | |
Ε 477 Εστέρες λιπαρών οξέων με προπανοδιόλη- 1,2 | 30000 | μόνο κτυπημένεςύλες για γαρνίρισμα, εκτός από κρέμα γάλακτος, για επιδόρπια |
E 481 – 482 Στεαρϋλο-2-γαλακτυλικά άλατα | 5000 | (1) |
E 491 – 495 Εστέρες της σορβιτάνης | 5000 | (1) |
Ε 492 Τριστεατική σορβιτάνη | 10000 | μόνο είδη ζαχαροπλαστικής με βάση κακάο |
E 551 – 559 Διοξείδιο του πυριτίου – πυριτικά άλατα | quantum satis | μόνο επιφανειακή επεξεργασία |
Ε 900 Διμεθυλοπολυσιλοξάνιο | 10 | |
Ε 901 Κηρός μελισσών, λευκός και κίτρινος | quantum satis | ως υλικό για γλασάρισμα μόνο |
Ε 902 Κανδελιλλικός κηρός | quantum satis | ως υλικό για γλασάρισμα μόνο |
Ε 903 Καρναουβικός κηρός | 500 | ως υλικό για γλασάρισμα μόνο |
Ε 903 Καρναουβικός κηρός | 200 | ως υλικό για γλασάρισμα μόνο για μικρά εκλεκτά αρτοσκευάσματα με επικάλυψη σοκολάτας |
Ε 904 Σελάκ | quantum satis | ως υλικό για γλασάρισμα μόνο |
Ε 905 Μικροκρυσταλλικός κηρός | quantum satis | μόνο επιφανειακή επεξεργασία |
Ε 907 Υδρογονωμένο πολυ-1-δεκένιο | 2000 | ως υλικό για γλασάρισμα μόνο |
Ε 950 Ακεσουλφάμη Κ | 1000 | μόνο γλυκίσματα με βάση το άμυλο, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 951 Ασπαρτάμη | 2000 | μόνο γλυκίσματα με βάση το άμυλο, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 954 Σακχαρίνες | 300 | (52) μόνο γλυκίσματα με βάση το άμυλο, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 955 Σουκραλόζη | 1000 | μόνο γλυκίσματα με βάση το άμυλο, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 959 Νεοεσπεριδίνη DC | 150 | μόνο γλυκίσματα με βάση το άμυλο, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 961 Νεοτάμη | 65 | μόνο γλυκίσματα με βάση το άμυλο, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 961 Νεοτάμη | 2 | μόνο γλυκίσματα με βάση το άμυλο, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, ως ενισχυτικό γεύσης |
Ε 962 Άλας ασπαρτάμης - ακεσουλφάμης | 1000 | (11)α (49) (50) μόνο γλυκίσματα με βάση
το άμυλο, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 950 Ακεσουλφάμη Κ | 500 | μόνο γλυκίσματα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 951 Ασπαρτάμη | 1000 | μόνο γλυκίσματα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 954 Σακχαρίνες | 500 | (52) μόνο γλυκίσματα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 955 Σουκραλόζη | 1000 | μόνο γλυκίσματα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 957 Θαυματίνη | 50 | μόνο γλυκίσματα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 959 Νεοεσπεριδίνη DC | 100 | μόνο γλυκίσματα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 961 Νεοτάμη | 32 | μόνο γλυκίσματα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 962 Άλας ασπαρτάμης - ακεσουλφάμης | 500 | (11)α, (49), (50) μόνο γλυκίσματα χωρίς
πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 950 Ακεσουλφάμη Κ | 500 | μόνο γλυκίσματα με βάση κακάο ή αποξηραμένα φρούτα, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 951 Ασπαρτάμη | 2000 | μόνο γλυκίσματα με βάση κακάο ή αποξηραμένα φρούτα, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 954 Σακχαρίνες | 500 | (52) μόνο γλυκίσματα με βάση κακάο ή αποξηραμένα φρούτα, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 955 Σουκραλόζη | 800 | μόνο γλυκίσματα με βάση κακάο ή αποξηραμένα φρούτα, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 955 Σουκραλόζη | 50 | μόνο γλυκίσματα με βάση κακάο ή αποξηραμένα φρούτα, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 959 Νεοεσπεριδίνη DC | 100 | μόνο γλυκίσματα με βάση κακάο ή αποξηραμένα φρούτα, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 961 Νεοτάμη | 65 | μόνο γλυκίσματα με βάση κακάο ή αποξηραμένα φρούτα, με μειωμένη
ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 962 Άλας ασπαρτάμης - ακεσουλφάμης | 500 | (11)α (49) (50) μόνο γλυκίσματα με βάση
κακάο ή αποξηραμένα φρούτα, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 950 Ακεσουλφάμη - Κ | 350 | μόνο σάλτσες |
Ε 951 Ασπαρτάμη | 350 | μόνο σάλτσες |
Ε 954 Σακχαρίνες | 160 | (52) μόνο σάλτσες |
Ε 959 Νεοεσπεριδίνη DC | 50 | μόνο σάλτσες |
Ε 955 Σουκραλόζη | 450 | μόνο σάλτσες |
Ε 961 Νεοτάμη | 12 | μόνο σάλτσες |
Ε 961 Νεοτάμη | 2 | μόνο σάλτσες ως ενισχυτικό γεύσης |
Ε 962 Άλας ασπαρτάμης - ακεσουλφάμης | 350 | (11)β (49) (50) μόνο σάλτσες |
(a) Η έκφραση "quantum satis" σημαίνει ότι δεν ορίζεται ανώτατο επίπεδο. Lστόσο, τα πρόσθετα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την ορθή πρακτική παρασκευής, σε επίπεδο που δεν υπερβαίνει το επίπεδο που είναι αναγκαίο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού και υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραπλανούν τον καταναλωτή
(1): Τα πρόσθετα μπορούν να προστεθούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό.
(2): Το ανώτατο επίπεδο εφαρμόζεται στο άθροισμα και τα επίπεδα εκφράζονται ως ελεύθερο οξύ.
(3): Τα ανώτατα επίπεδα εκφράζονται ως SO2 και αφορούν τη συνολική ποσότητα από όλες τις πηγές· περιεκτικότητα σε SO2 μικρότερη ή ίση προς 10 mg / kg ή 10 mg / l θεωρείται ως μη υπάρχουσα.
(4): Το ανώτατο επίπεδο εκφράζεται ως P2O5.
(5): E 214 – 219: p-υδροξυβενζοϊκές ενώσεις (PHB), κατ’ ανώτατο όριο 300 mg / kg.
(11): Τα όρια εκφράζονται είτε ως α) ισοδύναμα ακεσουλφάμης Κ είτε ως β) ισοδύναμα ασπαρτάμης.
(41): Εκφραζόμενα επί της λιπαρής ύλης.
(46): Εκφραζόμενα ως το άθροισμα καρνοσόλης και καρνοσικού οξέος.
(49): Τα ανώτατα επίπεδα χρήσης προκύπτουν από τα ανώτατα επίπεδα χρήσης των επιμέρους συστατικών, της ασπαρτάμης (E 951) και της ακεσουλφάμης Κ (E 950).
(50): Δεν πρέπει να γίνεται υπέρβαση των επιπέδων για τα E 951 και E 950 με τη χρήση του άλατος ασπαρτάμης-ακεσουλφάμης, είτε μόνου του είτε σε συνδυασμό με E 950 ή E 951.
Σχετικές σελίδες
- Ομάδα Ι πρόσθετων ουσιών
- Ομάδα II - Χρωστικές τροφίμων βάσει της αρχής quantum satis
- Ομάδα III - Χρωστικές τροφίμων με συνδυασμένο ανώτατο επιτρεπτό επίπεδο
- Ομάδα IV - Πολυόλες
Βιβλιογραφία
- "Οδηγός ορθής πρακτικής για τις επιχειρήσεις παραγωγής ζαχαρωδών προϊόντων", Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, Αθήνα Απρίλιος 2013