Πίνακας πρόσθετων ουσιών για υλικά διακόσμησης, επικάλυψης και γέμισης πλην φρούτων

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αριθμός Ε και όνομα Ανώτατα επίπεδα (mg / l ή mg / kg ανάλογα με την περίπτωση) Υποσημειώσεις περιορισμοί / εξαιρέσεις
Ομάδα I Πρόσθετα
Ομάδα II Χρωστικές quantum satis quantum satis
Ομάδα III Χρωστικές με ανώτατο συνδυασμένο όριο 500 μόνο υλικά διακόσμησης, επικάλυψης και σάλτσες, εκτός από υλικά γέμισης
Ομάδα III Χρωστικές με ανώτατο συνδυασμένο όριο 300 (25) μόνο υλικά γέμισης
Ομάδα IV Πολυόλες quantum satis μόνο υλικά διακόσμησης, επικάλυψης και γέμισης χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
Ομάδα IV Πολυόλες quantum satis μόνο σάλτσες
E 160b Αννάττο, μπιξίνη, νορμπιξίνη 20 μόνο υλικά διακόσμησης και επικάλυψης
E 160d Λυκοπένιο 30 εκτός από την κόκκινη επικάλυψη σε γλυκίσματα σοκολάτας με σκληρή επικάλυψη ζάχαρης
Ε 173 Αργίλιο quantum satis μόνο εξωτερική επικάλυψη ζαχαρωδών προϊόντων για τη διακόσμηση κέικ και προϊόντων ζαχαροπλαστικής
Ε 174 Άργυρος quantum satis μόνο διακόσμηση σε σοκολάτες
Ε 175 Χρυσός quantum satis μόνο διακόσμηση σε σοκολάτες
E 200 – 203 Σορβικό οξύ – σορβικά άλατα 1000 (1) (2) μόνο επικαλύψεις (σιρόπια για

τηγανίτες, αρωματισμένα σιρόπια για μιλκσέικ και παγωτά· παρόμοια προϊόντα)

E 200 – 219 Σορβικό οξύ – σορβικά άλατα, βενζοϊκό οξύ – βενζοϊκά άλατα, p- υδροξυβενζοϊκές ενώσεις 1500 (1) (2) (5)
E 220 – 228 Διοξείδιο του θείου – θειώδη άλατα 50 (3) μόνο είδη ζαχαροπλαστικής με βάση το σιρόπι γλυκόζης (μεταφορά από το σιρόπι γλυκόζης μόνο)
E 220 – 228 Διοξείδιο του θείου – θειώδη άλατα ) 40 (3) μόνο ύλες για γαρνίρισμα (σιρόπια για τηγανίτες, αρωματισμένα σιρόπια για μιλκσέικ και παγωτά· παρόμοια προϊόντα)
E 220 – 228 Διοξείδιο του θείου – θειώδη άλατα 100 (3) μόνο υλικά γέμισης από φρούτα για προϊόντα ζαχαροπλαστικής
Ε 297 Φουμαρικό οξύ 1000
Ε 297 Φουμαρικό οξύ 2500 μόνο υλικά γέμισης και γαρνιρίσματος για εκλεκτά αρτοσκευάσματα
E 338 – 452 Φωσφορικό οξύ – φωσφορικά άλατα – διφωσφορικά – τριφωσφορικά και πολυφωσφορικά 5000 (1) (4) μόνο ύλες για γαρνίρισμα (σιρόπια για τηγανίτες, αρωματισμένα σιρόπια για μιλκσέικ και παγωτά· παρόμοια προϊόντα)
E 338 – 452 Φωσφορικό οξύ – φωσφορικά άλατα – διφωσφορικά – τριφωσφορικά και πολυφωσφορικά 3000 (1) (4) μόνο ύλες για γαρνίρισμα (σιρόπια για τηγανίτες, αρωματισμένα σιρόπια για μιλκσέικ και παγωτά· παρόμοια προϊόντα)
E 355 – 357 Αδιπικό οξύ – αδιπικά άλατα 2000 (1) μόνο υλικά γέμισης και γαρνιρίσματος για εκλεκτά αρτοσκευάσματα
Ε 392 Εκχυλίσματα δενδρολίβανου 100 (41) (46) μόνο σάλτσες
Ε 405 Αλγινική προπανοδιόλη-1,2 1500
Ε 405 Αλγινική προπανοδιόλη-1,2 5000 μόνο υλικά γέμισης, επίστρωσης και τελικής επικάλυψης για εκλεκτά αρτοσκευάσματα και επιδόρπια
Ε 416 Κόμμι καράγια 5000 μόνο υλικά γέμισης, επίστρωσης και τελικής επικάλυψης για εκλεκτά αρτοσκευάσματα και επιδόρπια
Ε 426 Ημικυτταρίνη σόγιας 10000 μόνο είδη ζαχαροπλαστικής υπό μορφή ζελέ (εκτός από ζελεδομπουκίτσες)
Ε 427 Κόμμι κασσίας 2500 μόνο υλικά γέμισης, επίστρωσης και τελικής επικάλυψης για εκλεκτά αρτοσκευάσματα και επιδόρπια
E 432 – 436 Πολυσορβικά 1000 (1)
Ε 442 Φωσφατίδια του αμμωνίου 10000 μόνο είδη ζαχαροπλαστικής με βάση κακάο
E 473 – 474 Εστέρες των λιπαρών οξέων με σακχαρόζη – σακχαρογλυκερίδια 5000

Ε 475 Πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων 2 000

Ε 476 Πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαϊκού οξέος 5000 μόνο είδη ζαχαροπλαστικής με βάση κακάο
Ε 477 Εστέρες λιπαρών οξέων με προπανοδιόλη- 1,2 5000
Ε 477 Εστέρες λιπαρών οξέων με προπανοδιόλη- 1,2 30000 μόνο κτυπημένεςύλες για γαρνίρισμα, εκτός από κρέμα γάλακτος, για επιδόρπια
E 481 – 482 Στεαρϋλο-2-γαλακτυλικά άλατα 5000 (1)
E 491 – 495 Εστέρες της σορβιτάνης 5000 (1)
Ε 492 Τριστεατική σορβιτάνη 10000 μόνο είδη ζαχαροπλαστικής με βάση κακάο
E 551 – 559 Διοξείδιο του πυριτίου – πυριτικά άλατα quantum satis μόνο επιφανειακή επεξεργασία
Ε 900 Διμεθυλοπολυσιλοξάνιο 10
Ε 901 Κηρός μελισσών, λευκός και κίτρινος quantum satis ως υλικό για γλασάρισμα μόνο
Ε 902 Κανδελιλλικός κηρός quantum satis ως υλικό για γλασάρισμα μόνο
Ε 903 Καρναουβικός κηρός 500 ως υλικό για γλασάρισμα μόνο
Ε 903 Καρναουβικός κηρός 200 ως υλικό για γλασάρισμα μόνο για μικρά εκλεκτά αρτοσκευάσματα με επικάλυψη σοκολάτας
Ε 904 Σελάκ quantum satis ως υλικό για γλασάρισμα μόνο
Ε 905 Μικροκρυσταλλικός κηρός quantum satis μόνο επιφανειακή επεξεργασία
Ε 907 Υδρογονωμένο πολυ-1-δεκένιο 2000 ως υλικό για γλασάρισμα μόνο
Ε 950 Ακεσουλφάμη Κ 1000 μόνο γλυκίσματα με βάση το άμυλο, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
Ε 951 Ασπαρτάμη 2000 μόνο γλυκίσματα με βάση το άμυλο, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
Ε 954 Σακχαρίνες 300 (52) μόνο γλυκίσματα με βάση το άμυλο, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
Ε 955 Σουκραλόζη 1000 μόνο γλυκίσματα με βάση το άμυλο, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
Ε 959 Νεοεσπεριδίνη DC 150 μόνο γλυκίσματα με βάση το άμυλο, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
Ε 961 Νεοτάμη 65 μόνο γλυκίσματα με βάση το άμυλο, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
Ε 961 Νεοτάμη 2 μόνο γλυκίσματα με βάση το άμυλο, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, ως ενισχυτικό γεύσης
Ε 962 Άλας ασπαρτάμης - ακεσουλφάμης 1000 (11)α (49) (50) μόνο γλυκίσματα με βάση

το άμυλο, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα

Ε 950 Ακεσουλφάμη Κ 500 μόνο γλυκίσματα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
Ε 951 Ασπαρτάμη 1000 μόνο γλυκίσματα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
Ε 954 Σακχαρίνες 500 (52) μόνο γλυκίσματα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
Ε 955 Σουκραλόζη 1000 μόνο γλυκίσματα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
Ε 957 Θαυματίνη 50 μόνο γλυκίσματα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
Ε 959 Νεοεσπεριδίνη DC 100 μόνο γλυκίσματα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
Ε 961 Νεοτάμη 32 μόνο γλυκίσματα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
Ε 962 Άλας ασπαρτάμης - ακεσουλφάμης 500 (11)α, (49), (50) μόνο γλυκίσματα χωρίς

πρόσθετα σάκχαρα

Ε 950 Ακεσουλφάμη Κ 500 μόνο γλυκίσματα με βάση κακάο ή αποξηραμένα φρούτα, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
Ε 951 Ασπαρτάμη 2000 μόνο γλυκίσματα με βάση κακάο ή αποξηραμένα φρούτα, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
Ε 954 Σακχαρίνες 500 (52) μόνο γλυκίσματα με βάση κακάο ή αποξηραμένα φρούτα, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
Ε 955 Σουκραλόζη 800 μόνο γλυκίσματα με βάση κακάο ή αποξηραμένα φρούτα, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
Ε 955 Σουκραλόζη 50 μόνο γλυκίσματα με βάση κακάο ή αποξηραμένα φρούτα, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
Ε 959 Νεοεσπεριδίνη DC 100 μόνο γλυκίσματα με βάση κακάο ή αποξηραμένα φρούτα, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα
Ε 961 Νεοτάμη 65 μόνο γλυκίσματα με βάση κακάο ή αποξηραμένα φρούτα, με μειωμένη

ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα

Ε 962 Άλας ασπαρτάμης - ακεσουλφάμης 500 (11)α (49) (50) μόνο γλυκίσματα με βάση

κακάο ή αποξηραμένα φρούτα, με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα

Ε 950 Ακεσουλφάμη - Κ 350 μόνο σάλτσες
Ε 951 Ασπαρτάμη 350 μόνο σάλτσες
Ε 954 Σακχαρίνες 160 (52) μόνο σάλτσες
Ε 959 Νεοεσπεριδίνη DC 50 μόνο σάλτσες
Ε 955 Σουκραλόζη 450 μόνο σάλτσες
Ε 961 Νεοτάμη 12 μόνο σάλτσες
Ε 961 Νεοτάμη 2 μόνο σάλτσες ως ενισχυτικό γεύσης
Ε 962 Άλας ασπαρτάμης - ακεσουλφάμης 350 (11)β (49) (50) μόνο σάλτσες

(a) Η έκφραση "quantum satis" σημαίνει ότι δεν ορίζεται ανώτατο επίπεδο. Lστόσο, τα πρόσθετα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την ορθή πρακτική παρασκευής, σε επίπεδο που δεν υπερβαίνει το επίπεδο που είναι αναγκαίο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού και υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραπλανούν τον καταναλωτή

(1): Τα πρόσθετα μπορούν να προστεθούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό.

(2): Το ανώτατο επίπεδο εφαρμόζεται στο άθροισμα και τα επίπεδα εκφράζονται ως ελεύθερο οξύ.

(3): Τα ανώτατα επίπεδα εκφράζονται ως SO2 και αφορούν τη συνολική ποσότητα από όλες τις πηγές· περιεκτικότητα σε SO2 μικρότερη ή ίση προς 10 mg / kg ή 10 mg / l θεωρείται ως μη υπάρχουσα.

(4): Το ανώτατο επίπεδο εκφράζεται ως P2O5.

(5): E 214 – 219: p-υδροξυβενζοϊκές ενώσεις (PHB), κατ’ ανώτατο όριο 300 mg / kg.

(11): Τα όρια εκφράζονται είτε ως α) ισοδύναμα ακεσουλφάμης Κ είτε ως β) ισοδύναμα ασπαρτάμης.

(41): Εκφραζόμενα επί της λιπαρής ύλης.

(46): Εκφραζόμενα ως το άθροισμα καρνοσόλης και καρνοσικού οξέος.

(49): Τα ανώτατα επίπεδα χρήσης προκύπτουν από τα ανώτατα επίπεδα χρήσης των επιμέρους συστατικών, της ασπαρτάμης (E 951) και της ακεσουλφάμης Κ (E 950).

(50): Δεν πρέπει να γίνεται υπέρβαση των επιπέδων για τα E 951 και E 950 με τη χρήση του άλατος ασπαρτάμης-ακεσουλφάμης, είτε μόνου του είτε σε συνδυασμό με E 950 ή E 951.

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία