Τροφοπενίες μικροθρεπτικών
Στις καλλιέργειες, συχνές είναι οι ελλείψεις μικροθρεπτικών, οι οποίες παρατηρούνται κυρίως στα ασβεστούχα εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα ανθρακικού ασβεστίου και υψηλό pH. Επίσης εμφανίζονται σε φυτά που αναπτύσσονται σε εδάφη ανεπαρκώς εφοδιασμένα με μικροθρεπτικά, και σε καλλιέργειες που είναι πολύ ευαίσθητες στην έλλειψη των μικροθρεπτικών (π.χ. καλαμπόκι στο ψευδάργυρο, δενδρώδεις καλλιέργειες στο σίδηρο κ.ο.κ). Οι ελλείψεις έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην εμφάνιση των φυτών και φυσικά στις αποδόσεις και την ποιότητα των προϊόντων. Για την αντιμετώπιση των τροφοπενιών των καλλιεργειών, δαπανάται ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού των καλλιεργητών κάθε χρόνο. Η αναγνώριση και ταυτοποίηση των συμπτωμάτων αυτών είναι όπως και στην περίπτωση των μακροθρεπτικών σχετικά δύσκολη, και απαιτεί μεγάλη εμπειρία. Κατωτέρω περιγράφονται τα συμπτώματα έλλειψης των μικροθρεπτικών.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Η ερμηνεία της φυλλοδιαγνωστικής, των Π. Κουκουλάκης τ. Αναπληρωτής Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, ΑΡ. Παπαδόπουλος Τακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, 2003.