Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Αμυγδαλιά"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Βιβλιογραφία)
Γραμμή 164: Γραμμή 164:
 
[[παράγει::Αμύγδαλο| ]]
 
[[παράγει::Αμύγδαλο| ]]
 
[[Category:Φυτό_Μ]]
 
[[Category:Φυτό_Μ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Αναθεώρηση της 13:13, 19 Ιουνίου 2015

Δέντρο ανθισμένης αμυγδαλιάς

Γενικά στοιχεία

Στην Ελλάδα, η συστηµατική καλλιέργεια αµυγδαλιάς άρχισε την δεκαετία του ’60. Σήµερα, το 35-50% των ελληνικών αµυγδάλων παράγεται στην Θεσσαλία στους νοµούς Λάρισας και Μαγνησίας, 26-35% στην Μακεδονία στους νοµούς Σερρών και Καβάλας και το υπόλοιπο διάσπαρτα στον ελλαδικό χώρο. Βέβαια, οι παραδοσιακές περιοχές φυτεµένες µε παλιές ποικιλίες και µεγάλα σε ηλικία δένδρα, σε κάποιες περιπτώσεις εγκαταλείπονται και χρησιµοποιούνται πιο παραγωγικές ποικιλίες σε καταλληλότερες περιοχές. Το 50% των εκτάσεων είναι πεδινές και έχουν καλύτερη απόδοση από τους αµυγδαλεώνες σε ηµιορεινές και ορεινές περιοχές. Επίσης, σηµαντικό ρόλο παίζει και η άρδευση του αµυγδαλεώνα τόσο στην παραγωγή όσο και στην ποιότητα του καρπού. Σήµερα, παρόλο που ο αριθµός των καλλιεργούµενων εκτάσεων έχει µειωθεί σε σχέση µε τις προηγούµενες δεκαετίες λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και της εισαγωγής αµυγδάλων σε ανταγωνιστικές τιµές, η Ελλάδα συνεχίζει να παράγει σηµαντικές ποσότητες αµυγδάλων. Συγκεκριµένα, η ελληνική παραγωγή ανέρχεται στο 3,2% της παγκόσµιας αγοράς και στο 10% σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ένωσης. Η παγκόσµια παραγωγή αµυγδάλων αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας και της ποικιλίας µορφών κατανάλωσης. Κύρια παραγωγός χώρα είναι οι Η.Π.Α έχοντας το 16% της καλλιεργήσιµης έκτασης και το 30% της παγκόσµιας παραγωγής στηριζόµενη κυρίως στην περιοχή της Καλιφόρνια. Ακολουθεί η Ευρώπη που κατέχει µεν το 52% της καλλιεργήσιµης έκτασης αλλά παράγει γύρω στο 32% της παγκόσµιας παραγωγής.[1]

Άνθος αμυγδαλιάς

Βοτανικά χαρακτηριστικά

Η αµυγδαλιά αν και κατατάσσεται στα πυρηνόκαρπα, εξετάζεται στα ακρόδρυα, γιατί ο καρπός της αξιοποιείται ως ξηρός καρπός. Είναι ανώτερο φυτό, αγγειόσπερµο, δικότυλο, διαλυπέταλο. Ανήκει στην τάξη των ροδωδών (Rosales), στην οικογένεια των ροδίδων (Rocaceae) και στην υποοικογένεια Prunoideae. Τα χαρακτηριστικά της υποοικογένειας αυτής είναι τα άνθη µε ένα καρπόφυλλο σε κοινό υπάνθιο µε 1-2 σπερµοβλάστες. Το υπάνθιο δεν συµφύεται µε το καρπόφυλλο γι’αυτό και πέφτει κατά την ωρίµανση του καρπού. Το κοινότερο είδος είναι το Prunus dulcis συνώνυµο Prunus amygdalus. Είναι δένδρο φυλλοβόλο µε ύψος από 4-6m. Περισσότερες λεπτομέρεις στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Βοτανικά χαρακτηριστικά αμυγδαλιάς[1]

Κλιματικές συνθήκες

Η αμυγδαλιά είναι δέντρο των θερμών και ξηρών κλιμάτων. Περιοριστικοί παράγοντες είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και της άνοιξης και οι πολύ υψηλές του καλοκαιριού. Κατά την ανθοφορία, αν η θερμοκρασία κατέλθει στους -4oC για μισή ώρα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά και σε ποσοστό από 20-100%, ανάλογα με την ποικιλία. Οι δε πολύ υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, όταν συνοδεύονται από έλλειψη νερού στο έδαφος προκαλούν συρρίκνωση ψίχας. Από άποψη υψομέτρου, μπορεί να αναπτυχθεί και μέχρι 1100m (π.χ περιοχή Βυτίνα Αρκαδίας). Οι ανάγκες της αμυγδαλιάς σε ψύχος για τη διακοπή του ληθάργου των οφθαλμών της είναι μικρές (250-400 ώρες, θερμοκρασία κάτω από 7oC) και για αυτό η αμυγδαλιά βλαστάνει και ανθίζει νωρίτερα από όλα τα καρποφόρα δέντρα και ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο χειμώνα. Κανονική ανάπτυξη αμυγδάλων επιτυγχάνεται σε περιοχές με μακρύ καλοκαίρι άνευ βροχοπτώσεων, αλλά σε καλά αρδευόμενους αμυγδαλεώνες.[2]

Εδαφικές συνθήκες

Η αμυγδαλιά ευδοκιμεί σε ποικιλία εδάφων, από αμμοπηλώδη έως και αργιλοαμμώδη. Προτιμά όμως τα ελαφρά, γόνιμα, βαθιά και καλά αποστραγγασισμένα εδάφη. Είναι πολύ ανθεκτική στα ασβεστώδη εδάφη. Αν και η αμυγδαλιά είναι ανθεκτική στην ξηρασία και επιβιώνει επί μακρόν σε ξηρά εδάφη, η παραγωγή μειώνεται σημαντικά κάτω από ξερικές συνθήκες. Τα βαριά ή μη καλώς αποστραγγισμένα εδάφη πρέπει να αποφεύγονται. Το κατώτατο όριο pH του εδάφους που απαιτείται για να εγκαταστήσουμε έναν αμυγδαλεώνα είναι 5,5. Η άριστη περιοχή όμως όπου θα μας δώσει και υψηλή ποιοτική και ποσοτική παραγωγή αμυγδάλων είναι 6,1-8,1.[2]

Τρόπος καρποφορίας

Η αμυγδαλιά σχηματίζει απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς πλάγια σε λογχοειδή (μπουκέτα του Μαΐου), λεπτοκλαδιά και βλαστούς κατά τη βλαστική περίοδο, που συμπληρώνουν την ανάπτυξή τους κατά τη ληθαργική περίοδο που ακολουθεί και ανθίζουν νωρίς την επόμενη άνοιξη, αν ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους σε ψύχος για τη διακοπή του ληθάργου τους. Η διαφοροποίηση των οφθαλμών της αμυγδαλιάς γίνεται το καλοκαίρι και οι πρώτες καταβολές ανθέων διαπιστώνονται κατά τα τέλη Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου.

Οι πιο πολλές ποικιλίες σχηματίζουν τους περισσότερους ανθοφόρους οφθαλμούς πλάγια σε λογχοειδή ή μπουκέτα του Μαΐου και ανά ένα σε κάθε κόμβο. Μερικές όμως ποικιλίες έχουν την τάση να σχηματίζουν δύο ωοθήκες σε κάθε άνθος, που εξελίσσονται σε δύο καρπούς με κοινό ποδίσκο. Οι νέοι αμυγδαλεώνες που δέχονται τις αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες, αρχίζουν να σχηματίζουν ανθοφόρους οφθαλμούς κατά τον 3ο ή 4ο χρόνο από την εγκατάστασή τους. Η αμυγδαλιά εισέρχεται σε καρποφορία από τον 8ο-10ο χρόνο της ηλικίας της. Η παραγωγική ζωή της υπολογίζεται σε 50 και πλέον χρόνια.[1]

Ρόλος μέλισσας στην επικονίαση και γονιμοποίηση αμυγδαλιάς

Επικονίαση-Γονιμοποίηση

Η αμυγδαλιά, ανάλογα με την ποικιλία, ανθίζει από τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Η διάρκεια της ανθοφορίας, ανάλογα με τις επικράτουσες κλιματικές συνθήκες, κυμαίνεται από 2-10 ή και περισσότερες ημέρες. Το άνθος της αμυγδαλιάς είναι αυτοασυμβίβαστο. Η προβολή της γύρης ενός άνθους του ίδιου δέντρου, της ίδιας ποικιλίας και μερικές φορές διαφόρων άλλων ποικιλιών, δεν αναπτύσσεται εντός του στύλου του άνθους. Περισσότερες λεπτομέρεις στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Επικονίαση-Γονιμοποίηση αμυγδαλιάς

Ανάπτυξη καρπού

Η ανάπτυξη του καρπού της αμυγδαλιάς πραγματοποιείται σε 3 στάδια, τα οποία είναι τα εξής:

  • 1ο στάδιο: Η φάση αυτή διαρκεί από την γονιµοποίηση των ανθέων µέχρι και το τέλος της ανάπτυξης του καρπού, τέλη Απριλίου µε αρχές Μαΐου ανάλογα µε την θερµοκρασία. Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου ο καρπός φτάνει το µέγιστο µέγεθός του αλλά παραµένει µαλακός. Η τελική µορφή του σπέρµατος στο στάδιο αυτό είναι µια λευκή κατασκευή µε πυκνό εξωτερικό στρώµα, γεµάτο µε ένα υδατώδη διάφανο ιστό, τον σπερµατικό ιστό. Στη φάση αυτή µπορεί να συµβουν τρία κύµµατα αποκοπής των ανθέων ή πτώσης των καρπών, σαν µια φυσική διαδικασία αραιώµατος και ανταγωνισµού που µπορεί βέβαια να επηρεαστεί και από τις συνθήκες του περιβάλλοντος ή από κακούς χειρισµούς του καλλιεργητή.
  • 2ο στάδιο:: Μετά το τέλος του πρώτου σταδίου, ο καρπός µπαίνει στη φάση σκλήρυνσης του ενδοκαρπίου και αύξησης του εµβρύου που παραµένει µαλακό. Αύτη η περίοδος είναι πολύ κρίσιµη γιατί η καταπόνηση στο διάστηµα αυτό µπορεί να προκαλέσει ζηµιές στην παραγωγή. Η σκλήρυνση του ενδοκαρπίου ολοκληρώνεται Ιούνιο µε Ιούλιο ενώ η αύξηση του εµβρύου αρχές Ιουνίου.
  • 3ο στάδιο:: Κατά το στάδιο αυτό ολοκληρώνεται η µορφολογική διαφοροποίηση του περικαρπίου, του ενδοκαρπίου και του σπέρµατος καθώς και η ωρίµανση του καρπού. ∆ύο ξεχωριστές διαδικάσιες που συνήθως συµβαίνουν ταυτόχρονα σηµατοδοτούν την ωρίµανση του καρπού. Η µία είναι το σχίσιµο του περικαρπίου κατά µήκος της ραφής που σταδιακά αποκολλάται από το κέλυφος και αρχίζει να ξηραίνεται και η δεύτερη είναι ο σχηµατισµός µιας ζώνης αποκοπής στο σηµείο επαφής καρπού και ποδίσκου.[1]

Πολλαπλασιασμός

Η αμυγδαλιά πολλαπλασιάζεται κυρίως με ενοφθαλμισμό με όρθιο Τ πάνω σε υποκείμενα σπορόφυτα ή κλώνους ηλικίας 1-2 ετών, αν και μερικές φορές χρησιμοποιείται ο εγκεντρισμός (σχιστός ή υπόφλοιος στεφανίτης) συνήθως σε δέντρα μεγάλης ηλικίας. Ο ενοφθαλμισμός μπορεί να γίνει νωρίς την άνοιξη μόλις αρχίσει να αποκολλάται εύκολα ο φλοιός του υποκειμένου με κοιμώμενο οφθαλμό από εμβολιοφόρους βλαστούς, που κόπηκαν έγκαιρα και διατηρήθηκαν κατάλληλα συσκευασμένοι σε θερμοκρασία 3-4oC. Σαν πιο κατάλληλη εποχή θεωρείται το καλοκαίρι (μέσα Ιουλίου) και το φθινόπωρο (αρχές Σεεπτεμβρίου) με ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες, περίοδοι που εξασφαλίζουν και κατάλληλα εμβόλια.[3]

Υποκείμενα

Στην επιτυχία μιας καλλιέργειας αμυγδαλιάς μετά την ποικιλία, ακολουθεί το υποκείμενο. Η παραγωγικότητα των δέντρων εξαρτάται βέβαια από την ποικιλία, επηρεάζεται όμως σημαντικά και από το υποκείμενο. Τα κύρια υποκείμενα που χρησιμοποιούνται είναι δύο, το σπορόφυτο αμυγδαλιάς και το αμυγδαλοροδάκινο GF677 τα οποιά αναλύονται στον παρακάτω σύνδεσμο:

Υποκείμενα αμυγδαλιάς[2]

Ποικιλίες

Οι κυριότερες ποικιλίες της αμυγδαλιάς έχουν καταγωγή απότη Γαλλία, Ιταλία, Η.Π.Α. Στην Ελλάδα καταγωγή έχει η Ρέτσου. Αναλυτικά οι ποικιλίες αναφέρονται με λεπτομέρειες στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ποικιλίες αμυγδαλιάς[2]

Ασθένειες

Οι ασθένειες αναγράφονται με λεπτομέρειες στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ασθένειες αμυγδαλιάς[4]

Εχθροί

Οι εχθροί αναγράφονται με λεπτομέρειες στον παρακάτω σύνδεσμο:

Εχθροί αμυγδαλιάς[5], [6], [1]

Πληροφοριακά στοιχεία

Ποικιλίες Αμυγδαλιά
Ποικιλία αμυγδαλιάς Ai
Ποικιλία αμυγδαλιάς Ardechoise
Ποικιλία αμυγδαλιάς Cristomorto
Ποικιλία αμυγδαλιάς Feragnes
Ποικιλία αμυγδαλιάς Ferraduel
Ποικιλία αμυγδαλιάς Genco
Ποικιλία αμυγδαλιάς Guara
Ποικιλία αμυγδαλιάς Lauranne
Ποικιλία αμυγδαλιάς Marcona
Ποικιλία αμυγδαλιάς Marijo ferralise
... περισσότερα αποτελέσματα
Ασθένειες Αμυγδαλιά
Ασθένεια αμυγδαλιάς Noninfectius bud failure
Ασθένεια αμυγδαλιάς Έλκος κλαδίσκων
Ασθένεια αμυγδαλιάς Βακτηριακό έλκος
Ασθένεια αμυγδαλιάς Κλαδοσπορίωση
Ασθένεια αμυγδαλιάς Κορύνεο
Ασθένεια αμυγδαλιάς Μονίλια
Ασθένεια αμυγδαλιάς Πολυστιγμάτωση
Ασθένεια αμυγδαλιάς Σκωρίαση
Ασθένεια αμυγδαλιάς Φυτοφθόρα
Ασθένειες αμυγδαλιάς
Εχθροί Αμυγδαλιά
Εχθροί αμυγδαλιάς
Εχθροί πυρηνόκαρπων
Εχθρός αμυγδαλιάς Ανθονόμος
Εχθρός αμυγδαλιάς Ευρύτομο
Εχθρός αμυγδαλιάς Ψώρα του San Jose
Εχθρός πυρηνόκαρπων Acalitus phloeocoptes
Εχθρός πυρηνόκαρπων Aculus comutus
Εχθρός πυρηνόκαρπων Hyalopterus pruni
Εχθρός πυρηνόκαρπων Monosteira unicostata
Εχθρός πυρηνόκαρπων Αλευρώδης αφίδα ροδακινιάς
... περισσότερα αποτελέσματα
Υποκείμενα φυτά Αμυγδαλιά
Υποκείμενα αμυγδαλιάς
Υποκείμενο αμυγδαλιάς Αμυγδαλοροδάκινο GF677
Υποκείμενο αμυγδαλιάς Σπορόφυτο
Προϊόν
Αμύγδαλο

Ευδοκιμεί στις περιοχές

Περιοχή
Νομός Λαρίσης
Νομός Μαγνησίας
Νομός Μεσσηνίας
Νομός Κορινθίας
Νομός Δωδεκανήσου
Νομός Κυκλάδων
Νομός Ευβοίας
Νομός Αιτωλοακαρνανίας
Νομός Τρικάλων
Νομός Καρδίτσης
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Νομός Έβρου
Νομός Κέρκυρας
Νομός Λευκάδος
Νομός Κεφαλληνίας
Νομός Ρεθύμνης
Νομός Ηρακλείου
Νομός Θεσσαλονίκης
Νομός Πιερίας
Νομός Ημαθίας
Νομός Πέλλης
Νομός Σερρών
Νομός Χαλκιδικής
Νομός Αρκαδίας

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 , Η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς και τα ενεργειακά αξιοποιήσιμα υπολλείματά της, πτυχιακή μελέτη της Καστανίδου Αικατερίνης, Θεσσαλονίκη 2012.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  3. ,"Αμυγδαλιά: Στοιχεία καλλιέργειας" του Νάνου Γεωργίου και Μπέλης Αικατερίνης, καθηγητών Γεωπονικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
  4. Ασθένειες καρποφόρων δέντρων και αμπέλου του Παναγόπουλου Χ., Καθηγητή Φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  5. Ημίπτερα καρποφόρων δέντρων πτυχιακή εργασία του Καραβότα Κων/νου, Ηράκλειο 2010.
  6. Coleoptera καρποφόρων δένδρων και αμπέλου πτυχιακή μελέτη της Τσακιράκη Αργυρώς, Ηράκλειο 2010.