Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Μπάμια προϊόν"
(3 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από 2 χρήστες δεν εμφανίζονται) | |||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
+ | [[Image:Μπάμιες φρέσκες.jpg|thumb|px100|Μπάμιες φρέσκες]] | ||
+ | [[Image:Μπάμιες κατεψυγμένες.jpg|thumb|px100|Μπάμιες κατεψυγμένες]] | ||
+ | [[Image:Μπάμιες με κοτόπουλο.jpg|thumb|px100|Μπάμιες με κοτόπουλο]] | ||
+ | [[Image:Μπάμιες με σιναγρίδα.jpg|thumb|px100|Μπάμιες με σιναγρίδα]] | ||
{{{top_heading|==}}}Συντήρηση{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Συντήρηση{{{top_heading|==}}} | ||
− | Ο [[Μπάμια προϊόν|καρπός]] της μπάμιας έχει αρκετά υψηλούς ρυθμούς αναπνοής. Είναι αναγκαία η άμεση ψύξη του αμέσως μετά από τη [[Συγκομιδή μπάμιας|συγκομιδή]] για τη μείωση της θερμοκρασίας που είχε στον αγρό. Η πιο συνήθης μέθοδος στις Η.Π.Α. είναι η εμβάπτιση των καρπών μέσα σε κρύο νερό, έτσι ώστε η θερμοκρασία τους να φτάσει περίπου τους 10<sup>o</sup>C. Όταν η εμβάπτιση γίνει σε νερό με 4<sup>o</sup>C, τότε χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για να μειωθεί η θερμοκρασία των καρπών από 30<sup>o</sup>C σε 10<sup>o</sup>C. Η ποιότητα των καρπών της μπάμιας υποβαθμίζεται ταχύτατα στην κοινή αποθήκευση και για το λόγο αυτό πρέπει να διατίθενται σύντομα στην αγορά ή για επεξεργασία. Μπορεί να αποθηκευτεί ικανοποιητικά για 7-10 ημέρες στους 7-10<sup>o</sup>C και σε σχετική υγρασία 85-90% ή στους 12,5<sup>o</sup>C και 90-95% σχετική υγρασία, για να αποφευχθεί ο μαρασμός των καρπών. Σε θερμοκρασίες αποθήκευσης κάτω από τους 7<sup>o</sup>C η μπάμια υπόκειται σε κρυοτραυματισμό (chilling injury), ο οποίος εκδηλώνεται με αποχρωματισμό της επιφάνειάς της, στιγμάτωση και τελικά σάπισμα. Γενικά η μπάμια έχει τις ίδιες απαιτήσεις αποθήκευσης όπως τα [[ | + | Ο [[Μπάμια προϊόν|καρπός]] της μπάμιας έχει αρκετά υψηλούς ρυθμούς αναπνοής. Είναι αναγκαία η άμεση ψύξη του αμέσως μετά από τη [[Συγκομιδή μπάμιας|συγκομιδή]] για τη μείωση της θερμοκρασίας που είχε στον αγρό. Η πιο συνήθης μέθοδος στις Η.Π.Α. είναι η εμβάπτιση των καρπών μέσα σε κρύο νερό, έτσι ώστε η θερμοκρασία τους να φτάσει περίπου τους 10<sup>o</sup>C. Όταν η εμβάπτιση γίνει σε νερό με 4<sup>o</sup>C, τότε χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για να μειωθεί η θερμοκρασία των καρπών από 30<sup>o</sup>C σε 10<sup>o</sup>C. Η ποιότητα των καρπών της μπάμιας υποβαθμίζεται ταχύτατα στην κοινή αποθήκευση και για το λόγο αυτό πρέπει να διατίθενται σύντομα στην αγορά ή για επεξεργασία. Μπορεί να αποθηκευτεί ικανοποιητικά για 7-10 ημέρες στους 7-10<sup>o</sup>C και σε σχετική υγρασία 85-90% ή στους 12,5<sup>o</sup>C και 90-95% σχετική υγρασία, για να αποφευχθεί ο μαρασμός των καρπών. Σε θερμοκρασίες αποθήκευσης κάτω από τους 7<sup>o</sup>C η μπάμια υπόκειται σε κρυοτραυματισμό (chilling injury), ο οποίος εκδηλώνεται με αποχρωματισμό της επιφάνειάς της, στιγμάτωση και τελικά σάπισμα. Γενικά η μπάμια έχει τις ίδιες απαιτήσεις αποθήκευσης όπως τα [[Φασόλι|πράσινα φασολάκια]], τα [[Αγγούρι|αγγούρια]], οι [[Μελιτζάνα προϊόν|μελιτζάνες]], οι [[Πιπεριά προϊόν|πιπεριές]] και τα [[Κολοκύθι|κολοκυθάκια]]. Με αυτά τα προϊόντα η μπάμια μπορεί να αποθηκευτεί μαζί χωρίς επιβλαβή επίδραση. Η μπάμια δεν πρέπει να αποθηκεύεται στον ίδιο χώρο με [[Πεπόνι|πεπόνια]], [[Μπανάνα|μπανάνες]], [[Μήλο|μήλα]] ή άλλα προϊόντα που παράγουν αιθυλένιο.<ref name="Μπάμια"/> |
{{{top_heading|==}}}Διατροφική αξία{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Διατροφική αξία{{{top_heading|==}}} | ||
Γραμμή 21: | Γραμμή 25: | ||
</references> | </references> | ||
− | [[Category: | + | [[Category:Προϊόν κηπευτικού φυτού]] |
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]] | [[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]] | [[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]] | ||
Γραμμή 27: | Γραμμή 31: | ||
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]] | [[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]] | ||
[[παράγεται από::Μπάμια φυτό| ]] | [[παράγεται από::Μπάμια φυτό| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 11:27, 9 Ιουλίου 2015
Περιεχόμενα
Συντήρηση
Ο καρπός της μπάμιας έχει αρκετά υψηλούς ρυθμούς αναπνοής. Είναι αναγκαία η άμεση ψύξη του αμέσως μετά από τη συγκομιδή για τη μείωση της θερμοκρασίας που είχε στον αγρό. Η πιο συνήθης μέθοδος στις Η.Π.Α. είναι η εμβάπτιση των καρπών μέσα σε κρύο νερό, έτσι ώστε η θερμοκρασία τους να φτάσει περίπου τους 10oC. Όταν η εμβάπτιση γίνει σε νερό με 4oC, τότε χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για να μειωθεί η θερμοκρασία των καρπών από 30oC σε 10oC. Η ποιότητα των καρπών της μπάμιας υποβαθμίζεται ταχύτατα στην κοινή αποθήκευση και για το λόγο αυτό πρέπει να διατίθενται σύντομα στην αγορά ή για επεξεργασία. Μπορεί να αποθηκευτεί ικανοποιητικά για 7-10 ημέρες στους 7-10oC και σε σχετική υγρασία 85-90% ή στους 12,5oC και 90-95% σχετική υγρασία, για να αποφευχθεί ο μαρασμός των καρπών. Σε θερμοκρασίες αποθήκευσης κάτω από τους 7oC η μπάμια υπόκειται σε κρυοτραυματισμό (chilling injury), ο οποίος εκδηλώνεται με αποχρωματισμό της επιφάνειάς της, στιγμάτωση και τελικά σάπισμα. Γενικά η μπάμια έχει τις ίδιες απαιτήσεις αποθήκευσης όπως τα πράσινα φασολάκια, τα αγγούρια, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές και τα κολοκυθάκια. Με αυτά τα προϊόντα η μπάμια μπορεί να αποθηκευτεί μαζί χωρίς επιβλαβή επίδραση. Η μπάμια δεν πρέπει να αποθηκεύεται στον ίδιο χώρο με πεπόνια, μπανάνες, μήλα ή άλλα προϊόντα που παράγουν αιθυλένιο.[1]
Διατροφική αξία
Οι μπάμιες είναι πλούσιες σε βιταμίνες (Β6, Β1, K, C) διαιτητικές ίνες και φυλλικό οξύ. Στις χώρες της Ανατολής τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν τα φύλλα και τους άγουρους καρπούς για κατάπλασμα κατά του πόνου. Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν τα αγγεία (έτσι μειώνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό και έμφραγμα). Οι διαιτητικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση της LDL-χοληστερόλης, στον έλεγχο του σακχάρου και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Οι μπάμιες συνιστώνται για τις έγκυες γυναίκες, καθώς είναι πλούσιες σε φολικό οξύ, που είναι απαραίτητο για το σχηματισμό του νευρικού σωλήνα του εμβρύου μεταξύ του 4ης και 12ης εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Η μύξα και οι ίνες βοηθούν στην προσαρμογή σακχάρου στο αίμα με τη ρύθμιση της απορρόφησης στο λεπτό έντερο. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του γαστρεντερικού σωλήνα. Βοηθούν να απορροφηθεί το νερό και η περίσσεια χοληστερόλης, οι μεταβολικές τοξίνες και το πλεόνασμα της χολής στη μύξα του, η οποία γλιστρά έξω μέσω των κοπράνων. Οι μπάμιες είναι το ιδανικό λαχανικό για την απώλεια βάρους και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για να διατηρούν τις ιδιότητές τους. Η περιεκτικότητα νατρίου στις μπάμιες είναι αρκετά υψηλή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δίνεται σε δισκία, για την αναπλήρωση της ανεπάρκειας νατρίου στο σώμα. Αυτά τα χάπια είναι επίσης καλά για τα έλκη του στομάχου. Περιέχει τη βλεννίνη που είναι καταπραϋντικό για τις ερεθισμένες μεμβράνες του εντερικού σωλήνα. Το λαχανικό είναι καλό για το άσθμα. Επιπλέον, η βιταμίνη C που περιέχεται σε αυτό είναι ένα αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, βοηθώντας να περιοριστούν τα συμπτώματα του άσθματος, είναι καλές για την αθηροσκλήρωση και επίσης πιστεύεται ότι προστατεύουν ορισμένες μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μπαμιών μειώνει τον κίνδυνο για καταρράκτη. Οι μπάμιες είναι καλή τροφή για την πρόληψη του διαβήτη και προστατεύει από παθήσεις του δέρματος, όπως τα σπυράκια και η ακμή.[2]
Σχετικές σελίδες
Βιβλιογραφία
- ↑ Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Μπάμια, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.
- ↑ Θρεπτική αξία μπάμιας.