Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Καλλιέργεια αβοκάντο"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(11 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
{{{top_heading|==}}}Προετοιμασία εδάφους{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Προετοιμασία εδάφους{{{top_heading|==}}}
Το [[Εδαφικές συνθήκες αβοκάντο|έδαφος]], που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση της [[Καλλιέργεια αβοκάντο|καλλιέργειας]] [[Αβοκάντο φυτό|αβοκάντο]], οργώνεται πριν από τη [[Φύτευση αβοκάντο|φύτευση]] σε βάθος 30 - 40cm. Το όργωμα αποσκοπεί στην [[Καταπολέμηση ζιζανίων αβοκάντο|καταστροφή των ζιζανίων]] και στην αφρατοποίηση του έδαφους, που είναι απαραίτητη για την καλύτερη ανάπτυξη του [[Βοτανικά χαρακτηριστικά αβοκάντο|ριζικού συστήματος]] των δένδρων.
+
Το [[Εδαφικές συνθήκες αβοκάντο|έδαφος]], που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση της [[Καλλιέργεια αβοκάντο|καλλιέργειας]] [[Αβοκάντο φυτό|αβοκάντο]], οργώνεται πριν από τη [[Φύτευση αβοκάντο|φύτευση]] σε βάθος 30 - 40cm. Το όργωμα αποσκοπεί στην [[Καταπολέμηση ζιζανίων αβοκάντο|καταστροφή των ζιζανίων]] και στην αφρατοποίηση του έδαφους, που είναι απαραίτητη για την καλύτερη ανάπτυξη του [[Βοτανικά χαρακτηριστικά αβοκάντο|ριζικού συστήματος]] των δένδρων.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>
  
 
{{{top_heading|==}}}Φύτευση{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Φύτευση{{{top_heading|==}}}
Η φύτευση των δενδρυλλίων γίνεται με μπάλα χώματος. Το βάθος των λάκκων πρέπει να είναι 50cm και το πλάτος τους 30cm. Η απόσταση φύτευσης καθορίζεται από τις [[Κλιματικές συνθήκες αβοκάντο|κλιματικές συνθήκες]], τη γονιμότητα του [[Εδαφικές συνθήκες αβοκάντο|εδάφους]] και την [[Ποικιλίες αβοκάντο|ποικιλία]] και κυμαίνεται από 8 - 12m. Σε πυκνές φυτεύσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν μικρότερες αποστάσεις κατά το ήμισυ, υπό την προϋπόθεση, όταν τα [[Αβοκάντο φυτό|δένδρα]] αναπτυχθούν πλήρως και δημιουργηθούν προβλήματα σκίασης, που επηρεάζουν αρνητικά την καρποφορία τους, τότε θα εκριζωθούν οι μισές σειρές δένδρων για να έλθουν αυτά στις κανονικές τους αποστάσεις. Οι ποικιλίες τύπου ανθέων Α πρέπει να συγκαλλιεργούνται με τις ποικιλίες τύπου Β, να είναι συνανθούσες και σε αναλογία 1:1 ή 2:1 και στην περίπτωση της [[Ποικιλία αβοκάντου Hass|Hass]] ακόμα και 4:1. Το αβοκάντο συνήθως φυτεύεται κατά το σύστημα των τετραγώνων ή ορθογωνίων παραλληλογράμμων. Τα δενδρύλλια του αβοκάντο φυτεύονται κατά τα τέλη του χειμώνα μετά τη διέλευση των χαμηλών θερμοκρασιών προς αποφυγή ζημιών από παγετό.
+
Η φύτευση των δενδρυλλίων γίνεται με μπάλα χώματος. Το βάθος των λάκκων πρέπει να είναι 50cm και το πλάτος τους 30cm. Η απόσταση φύτευσης καθορίζεται από τις [[Κλιματικές συνθήκες αβοκάντο|κλιματικές συνθήκες]], τη γονιμότητα του [[Εδαφικές συνθήκες αβοκάντο|εδάφους]] και την [[Ποικιλίες αβοκάντο|ποικιλία]] και κυμαίνεται από 8 - 12m. Σε πυκνές φυτεύσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν μικρότερες αποστάσεις κατά το ήμισυ, υπό την προϋπόθεση, όταν τα [[Αβοκάντο φυτό|δένδρα]] αναπτυχθούν πλήρως και δημιουργηθούν προβλήματα σκίασης, που επηρεάζουν αρνητικά την καρποφορία τους, τότε θα εκριζωθούν οι μισές σειρές δένδρων για να έλθουν αυτά στις κανονικές τους αποστάσεις. Οι ποικιλίες τύπου ανθέων Α πρέπει να συγκαλλιεργούνται με τις ποικιλίες τύπου Β, να είναι συνανθούσες και σε αναλογία 1:1 ή 2:1 και στην περίπτωση της [[Ποικιλία αβοκάντο Hass|Hass]] ακόμα και 4:1. Το αβοκάντο συνήθως φυτεύεται κατά το σύστημα των τετραγώνων ή ορθογωνίων παραλληλογράμμων. Τα δενδρύλλια του αβοκάντο φυτεύονται κατά τα τέλη του χειμώνα μετά τη διέλευση των χαμηλών θερμοκρασιών προς αποφυγή ζημιών από παγετό.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>
  
 
{{{top_heading|==}}}Καταπολέμηση ζιζανίων{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Καταπολέμηση ζιζανίων{{{top_heading|==}}}
Το [[Αβοκάντο φυτό|αβοκάντο]] είναι επιπολαιόριζο και κατά συνέπεια το [[Βοτανικά χαρακτηριστικά αβοκάντο|ριζικό του σύστημα]] ζημιώνεται εύκολα από τη μηχανική [[Καλλιέργεια αβοκάντο|καλλιέργεια]]. Γι' αυτό η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με χημικά μέσα. Ως προφυτρώτικα ζιζανοκτόνα χρησιμοποιούνται το monuron και η simazine και ως μεταφυτρωτικά το roundup ή το paraquat. Στις υγρές περιοχές, η χρήση ζιζανιοκτόνων γίνεται μόνο κατά μήκος των σειρών [[Φύτευση αβοκάντο|φυτεύσεως]] των δένδρων, ενώ ενδιάμεσα των σειρών σπέρνονται αγρωστοειδή φυτά που κουρεύονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα.
+
Το [[Αβοκάντο φυτό|αβοκάντο]] είναι επιπολαιόριζο και κατά συνέπεια το [[Βοτανικά χαρακτηριστικά αβοκάντο|ριζικό του σύστημα]] ζημιώνεται εύκολα από τη μηχανική [[Καλλιέργεια αβοκάντο|καλλιέργεια]]. Γι' αυτό η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με χημικά μέσα. Ως προφυτρώτικα ζιζανοκτόνα χρησιμοποιούνται το monuron και η simazine και ως μεταφυτρωτικά το roundup ή το paraquat. Στις υγρές περιοχές, η χρήση ζιζανιοκτόνων γίνεται μόνο κατά μήκος των σειρών [[Φύτευση αβοκάντο|φυτεύσεως]] των δένδρων, ενώ ενδιάμεσα των σειρών σπέρνονται αγρωστοειδή φυτά που κουρεύονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>
  
 
{{{top_heading|==}}}Άρδευση{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Άρδευση{{{top_heading|==}}}
Το [[Αβοκάντο φυτό|αβοκάντο]] είναι δέντρο επιπολαιόριζο και γι' αυτό έχει αυξημένες ανάγκες σε νερό, ιδιαίτερα σε περιοχές με λίγες [[Κλιματικές συνθήκες αβοκάντο|βροχοπτώσεις]]. Το πότισμα γίνεται με το [[Πότισμα σταγδήν|σύστημα στάγδην]] ή σπρέι και όχι με [[Επιφανειακή άρδευση#Άρδευση με λεκάνες|κατάκλυση]], η οποία ευνοεί την ανάπτυξη της [[Ασθένεια αβοκάντο Φυτοφθόρα|φυτοφθόρας]].  
+
Το [[Αβοκάντο φυτό|αβοκάντο]] είναι δέντρο επιπολαιόριζο και γι' αυτό έχει αυξημένες ανάγκες σε νερό, ιδιαίτερα σε περιοχές με λίγες [[Κλιματικές συνθήκες αβοκάντο|βροχοπτώσεις]]. Το πότισμα γίνεται με το [[Πότισμα στάγδην|σύστημα στάγδην]] ή σπρέι και όχι με [[Επιφανειακή άρδευση#Άρδευση με λεκάνες|κατάκλυση]], η οποία ευνοεί την ανάπτυξη της [[Ασθένεια αβοκάντο Φυτοφθόρα|φυτοφθόρας]].<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>
  
 
{{{top_heading|==}}}Λίπανση{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Λίπανση{{{top_heading|==}}}
Η λίπανση του [[Αβοκάντο φυτό|αβοκάντο]] πρέπει να γίνεται με βάση τα δεδομένα από τη χημική ανάλυση των [[Βοτανικά χαρακτηριστικά αβοκάντο|φύλλων]]. Η υπερβολική ποσότητα [[Άζωτο|αζώτου]] ευνοεί την βλάστηση παρά την καρποφορία. Στα νεαρά μη καρποφορήσαντα δένδρα συνίσταται η παροχή 115gr ανά δένδρο του λιπάσματος 5-10-5 κάθε 30 - 40 ημέρες, αρχίζοντας 5 εβδομάδες μετά τη [[Φύτευση αβοκάντο|φύτευση]]. Στα δε ενήλικα σε καρποφορία δένδρα συνιστάται η παροχή 570gr/δένδρο/έτος ηλικίας του λιπάσματος 6-6-6 για 3 φορές το χρόνο. Η παροχή των ιχνοστοιχείων [[Χαλκός|χαλκού]], [[Βόριο|βορίου]] και [[Μαγγάνιο|μαγγανίου]] με ψεκασμό διά του φυλλώματος του δένδρου γίνεται 2 φορές το χρόνο κατά τα 2 πρώτα χρόνια της ηλικίας τους και μία φορά μετέπειτα. Όταν η παραγωγή είναι μεγάλη συνιστάται επιπροσθέτως η παροχή ουρίας ή του λιπάσματος 10-0-10 σε ποσότητα 17 - 22kg/στρέμμα. Όταν το pH του εδάφους είναι πάνω από 7, εκδηλώνονται συμπτώματα τροφοπενίας σιδήρου, για αυτό συνιστάται η παροχή χηλικού σιδήρου σε ποσότητα περίπου 360gr/δένδρο.
+
Η λίπανση του [[Αβοκάντο φυτό|αβοκάντο]] πρέπει να γίνεται με βάση τα δεδομένα από τη χημική ανάλυση των [[Βοτανικά χαρακτηριστικά αβοκάντο|φύλλων]]. Η υπερβολική ποσότητα [[Άζωτο|αζώτου]] ευνοεί την βλάστηση παρά την καρποφορία. Στα νεαρά μη καρποφορήσαντα δένδρα συνίσταται η παροχή 115gr ανά δένδρο του λιπάσματος 5-10-5 κάθε 30 - 40 ημέρες, αρχίζοντας 5 εβδομάδες μετά τη [[Φύτευση αβοκάντο|φύτευση]]. Στα δε ενήλικα σε καρποφορία δένδρα συνιστάται η παροχή 570gr/δένδρο/έτος ηλικίας του λιπάσματος 6-6-6 για 3 φορές το χρόνο. Η παροχή των ιχνοστοιχείων [[Χαλκός|χαλκού]], [[Βόριο|βορίου]] και [[Μαγγάνιο|μαγγανίου]] με ψεκασμό διά του φυλλώματος του δένδρου γίνεται 2 φορές το χρόνο κατά τα 2 πρώτα χρόνια της ηλικίας τους και μία φορά μετέπειτα. Όταν η παραγωγή είναι μεγάλη συνιστάται επιπροσθέτως η παροχή ουρίας ή του λιπάσματος 10-0-10 σε ποσότητα 17 - 22kg/στρέμμα. Όταν το pH του εδάφους είναι πάνω από 7, εκδηλώνονται συμπτώματα τροφοπενίας σιδήρου, για αυτό συνιστάται η παροχή χηλικού σιδήρου σε ποσότητα περίπου 360gr/δένδρο.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>
  
 
{{{top_heading|==}}}Κλάδεμα{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Κλάδεμα{{{top_heading|==}}}
Το [[Αβοκάντο φυτό|αβοκάντο]] διαμορφώνεται σε σχήμα κυπελλοειδές με 3 - 4 βραχίονες. Στα νεαρά δένδρα διενεργούνται κορυφολογήματα μετά από κάθε κύμα βλάστησης για τη δημιουργία πλάγιας βλάστησης και σχηματισμού κόμης με καλή δομή. Οι βλαστοί προς την κορυφή της κόμης συντέμνονται ελαφρά στις ορθόκλαδες [[Ποικιλίες αβοκάντο|ποικιλίες]], αλλά με μεγάλη προσοχή. Το αυστηρό κλάδεμα μειωνεί την παραγωγή. Γι' αυτό συνίσταται το κλάδεμα καρποφορίας να είναι ελαφρό. Βασικά αφιρούνται οι ξεροί και προσβεβλημένοι και οι υγιείς αραιώνονται ή συντέμνονται για την αύξηση του αερισμού και του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό μέρος της κόμης των δέντρων. Μερικές φορές, για την αύξηση της παραγωγής στις παρενιαυτοφορούσες ποικιλίες, όπως είναι η [[Ποικιλία αβοκάντο Fuerte|Fuerte]] διενεργείται χαρακώμα στους βραχίονες, το οποίο πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Η τεχνική όμως αυτή δεν αυξάνει και την παραγωγή των παραγωγικών ποικιλιών.  
+
Το [[Αβοκάντο φυτό|αβοκάντο]] διαμορφώνεται σε σχήμα κυπελλοειδές με 3 - 4 βραχίονες. Στα νεαρά δένδρα διενεργούνται κορυφολογήματα μετά από κάθε κύμα βλάστησης για τη δημιουργία πλάγιας βλάστησης και σχηματισμού κόμης με καλή δομή. Οι βλαστοί προς την κορυφή της κόμης συντέμνονται ελαφρά στις ορθόκλαδες [[Ποικιλίες αβοκάντο|ποικιλίες]], αλλά με μεγάλη προσοχή. Το αυστηρό κλάδεμα μειωνεί την παραγωγή. Γι' αυτό συνίσταται το κλάδεμα καρποφορίας να είναι ελαφρό. Βασικά αφιρούνται οι ξεροί και προσβεβλημένοι και οι υγιείς αραιώνονται ή συντέμνονται για την αύξηση του αερισμού και του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό μέρος της κόμης των δέντρων. Μερικές φορές, για την αύξηση της παραγωγής στις παρενιαυτοφορούσες ποικιλίες, όπως είναι η [[Ποικιλία αβοκάντο Fuerte|Fuerte]] διενεργείται χαρακώμα στους βραχίονες, το οποίο πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Η τεχνική όμως αυτή δεν αυξάνει και την παραγωγή των παραγωγικών ποικιλιών.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>
  
 
{{{top_heading|==}}}Ωρίμανση{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Ωρίμανση{{{top_heading|==}}}
Οι [[Βοτανικά χαρακτηριστικά αβοκάντο|καρποί]] του [[Αβοκάντο φυτό|αβοκάντο]] είναι ώριμοι και κατάλληλοι για [[Συγκομιδή αβοκάντου|συγκομιδή]], όταν η περιεκτικότητα της σάρκας σε λάδι φθάσει το 8% και όταν το περίβλημα του σπόρου αλλάξει χρωματισμό από λευκοκίτρινο σε σκούρο καφέ. Σε πολλές τροπικές χώρες οι καρποί θεωρούνται ώριμοι και με μικρότερη περιεκτικότητα σε λάδι. Οι ποικιλίες των 3 υποειδών διαφέρουν σε περιεκτικότητα λαδιού, με το υποείδος του Μεξικού να έχει την υψηλότερη, της Γουατεμάλας ενδιάμεση και των Δυτικών Ινδιών τη χαμηλότερη. Για την ωρίμανση των καρπών του υποειδούς των Δυτικών Ινδιών, υπό τις συνθήκες της Φλόριδας των Η.Π.Α, απαιτείται από την άνθιση μέχρι τη συγκομιδή των καρπών χρονικό διάστημα 6 - 9 μηνών, για του Μεξικού 6 - 8 μηνών και για της Γουατεμάλας 9 - 12 μήνες.  
+
Οι [[Βοτανικά χαρακτηριστικά αβοκάντο|καρποί]] του [[Αβοκάντο φυτό|αβοκάντο]] είναι ώριμοι και κατάλληλοι για [[Συγκομιδή αβοκάντο|συγκομιδή]], όταν η περιεκτικότητα της σάρκας σε λάδι φθάσει το 8% και όταν το περίβλημα του σπόρου αλλάξει χρωματισμό από λευκοκίτρινο σε σκούρο καφέ. Σε πολλές τροπικές χώρες οι καρποί θεωρούνται ώριμοι και με μικρότερη περιεκτικότητα σε λάδι. Οι ποικιλίες των 3 υποειδών διαφέρουν σε περιεκτικότητα λαδιού, με το υποείδος του Μεξικού να έχει την υψηλότερη, της Γουατεμάλας ενδιάμεση και των Δυτικών Ινδιών τη χαμηλότερη. Για την ωρίμανση των καρπών του υποειδούς των Δυτικών Ινδιών, υπό τις συνθήκες της Φλόριδας των Η.Π.Α, απαιτείται από την άνθιση μέχρι τη συγκομιδή των καρπών χρονικό διάστημα 6 - 9 μηνών, για του Μεξικού 6 - 8 μηνών και για της Γουατεμάλας 9 - 12 μήνες.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>
  
 
{{{top_heading|==}}}Συγκομιδή{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Συγκομιδή{{{top_heading|==}}}
Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι, με τη βοήθεια του μαχαιριού. Ο [[Αβοκάντο προϊόν|καρπός]] πρέπει να φέρει και μικρό τμημά του ποδίσκου μήκους περίπου 0,5 - 1cm. Στη συνέχεια οι καρποί ταξινομούνται κατά μέγεθος και συσκευάζονται σε ειδικά χάρτινα κιβώτια της μιας στρώσης.
+
Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι, με τη βοήθεια του μαχαιριού. Ο [[Αβοκάντο προϊόν|καρπός]] πρέπει να φέρει και μικρό τμημά του ποδίσκου μήκους περίπου 0,5 - 1cm. Στη συνέχεια οι καρποί ταξινομούνται κατά μέγεθος και συσκευάζονται σε ειδικά χάρτινα κιβώτια της μιας στρώσης.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>
  
 +
==Σχετικές σελίδες==
  
 +
* [[Αβοκάντο φυτό]]
  
 +
* [[Αβοκάντο προϊόν]]
  
 +
* [[Προετοιμασία εδάφους αβοκάντο]]
  
 +
* [[Φύτευση αβοκάντο]]
  
 +
* [[Καταπολέμηση ζιζανίων αβοκάντο]]
  
 +
* [[Άρδευση αβοκάντο]]
  
 +
* [[Λίπανση αβοκάντο]]
  
 +
* [[Κλάδεμα αβοκάντο]]
  
 +
* [[Ωρίμανση αβοκάντο]]
  
 +
* [[Συγκομιδή αβοκάντο]]
  
 +
__NOTOC__
  
 
==Βιβλιογραφία==
 
==Βιβλιογραφία==
 +
 
<references>
 
<references>
<ref name="Ειδική δενδροκομία"> Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref>
 
</references>
 
  
 +
<ref name="Ειδική δενδροκομία"> Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών</ref>
 +
 +
</references>
  
 
[[Category:Καλλιέργεια δένδρων υποτροπικής προέλευσης]]
 
[[Category:Καλλιέργεια δένδρων υποτροπικής προέλευσης]]
Γραμμή 46: Γραμμή 60:
 
[[καλλιεργεί την::Αβοκάντο φυτό| ]]
 
[[καλλιεργεί την::Αβοκάντο φυτό| ]]
 
{{Δείκτης στατιστικών καλλιέργειας|Cult_ID=45.2}}
 
{{Δείκτης στατιστικών καλλιέργειας|Cult_ID=45.2}}
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 12:30, 7 Ιουνίου 2016

Προετοιμασία εδάφους

Το έδαφος, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση της καλλιέργειας αβοκάντο, οργώνεται πριν από τη φύτευση σε βάθος 30 - 40cm. Το όργωμα αποσκοπεί στην καταστροφή των ζιζανίων και στην αφρατοποίηση του έδαφους, που είναι απαραίτητη για την καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των δένδρων.[1]

Φύτευση

Η φύτευση των δενδρυλλίων γίνεται με μπάλα χώματος. Το βάθος των λάκκων πρέπει να είναι 50cm και το πλάτος τους 30cm. Η απόσταση φύτευσης καθορίζεται από τις κλιματικές συνθήκες, τη γονιμότητα του εδάφους και την ποικιλία και κυμαίνεται από 8 - 12m. Σε πυκνές φυτεύσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν μικρότερες αποστάσεις κατά το ήμισυ, υπό την προϋπόθεση, όταν τα δένδρα αναπτυχθούν πλήρως και δημιουργηθούν προβλήματα σκίασης, που επηρεάζουν αρνητικά την καρποφορία τους, τότε θα εκριζωθούν οι μισές σειρές δένδρων για να έλθουν αυτά στις κανονικές τους αποστάσεις. Οι ποικιλίες τύπου ανθέων Α πρέπει να συγκαλλιεργούνται με τις ποικιλίες τύπου Β, να είναι συνανθούσες και σε αναλογία 1:1 ή 2:1 και στην περίπτωση της Hass ακόμα και 4:1. Το αβοκάντο συνήθως φυτεύεται κατά το σύστημα των τετραγώνων ή ορθογωνίων παραλληλογράμμων. Τα δενδρύλλια του αβοκάντο φυτεύονται κατά τα τέλη του χειμώνα μετά τη διέλευση των χαμηλών θερμοκρασιών προς αποφυγή ζημιών από παγετό.[1]

Καταπολέμηση ζιζανίων

Το αβοκάντο είναι επιπολαιόριζο και κατά συνέπεια το ριζικό του σύστημα ζημιώνεται εύκολα από τη μηχανική καλλιέργεια. Γι' αυτό η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με χημικά μέσα. Ως προφυτρώτικα ζιζανοκτόνα χρησιμοποιούνται το monuron και η simazine και ως μεταφυτρωτικά το roundup ή το paraquat. Στις υγρές περιοχές, η χρήση ζιζανιοκτόνων γίνεται μόνο κατά μήκος των σειρών φυτεύσεως των δένδρων, ενώ ενδιάμεσα των σειρών σπέρνονται αγρωστοειδή φυτά που κουρεύονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα.[1]

Άρδευση

Το αβοκάντο είναι δέντρο επιπολαιόριζο και γι' αυτό έχει αυξημένες ανάγκες σε νερό, ιδιαίτερα σε περιοχές με λίγες βροχοπτώσεις. Το πότισμα γίνεται με το σύστημα στάγδην ή σπρέι και όχι με κατάκλυση, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη της φυτοφθόρας.[1]

Λίπανση

Η λίπανση του αβοκάντο πρέπει να γίνεται με βάση τα δεδομένα από τη χημική ανάλυση των φύλλων. Η υπερβολική ποσότητα αζώτου ευνοεί την βλάστηση παρά την καρποφορία. Στα νεαρά μη καρποφορήσαντα δένδρα συνίσταται η παροχή 115gr ανά δένδρο του λιπάσματος 5-10-5 κάθε 30 - 40 ημέρες, αρχίζοντας 5 εβδομάδες μετά τη φύτευση. Στα δε ενήλικα σε καρποφορία δένδρα συνιστάται η παροχή 570gr/δένδρο/έτος ηλικίας του λιπάσματος 6-6-6 για 3 φορές το χρόνο. Η παροχή των ιχνοστοιχείων χαλκού, βορίου και μαγγανίου με ψεκασμό διά του φυλλώματος του δένδρου γίνεται 2 φορές το χρόνο κατά τα 2 πρώτα χρόνια της ηλικίας τους και μία φορά μετέπειτα. Όταν η παραγωγή είναι μεγάλη συνιστάται επιπροσθέτως η παροχή ουρίας ή του λιπάσματος 10-0-10 σε ποσότητα 17 - 22kg/στρέμμα. Όταν το pH του εδάφους είναι πάνω από 7, εκδηλώνονται συμπτώματα τροφοπενίας σιδήρου, για αυτό συνιστάται η παροχή χηλικού σιδήρου σε ποσότητα περίπου 360gr/δένδρο.[1]

Κλάδεμα

Το αβοκάντο διαμορφώνεται σε σχήμα κυπελλοειδές με 3 - 4 βραχίονες. Στα νεαρά δένδρα διενεργούνται κορυφολογήματα μετά από κάθε κύμα βλάστησης για τη δημιουργία πλάγιας βλάστησης και σχηματισμού κόμης με καλή δομή. Οι βλαστοί προς την κορυφή της κόμης συντέμνονται ελαφρά στις ορθόκλαδες ποικιλίες, αλλά με μεγάλη προσοχή. Το αυστηρό κλάδεμα μειωνεί την παραγωγή. Γι' αυτό συνίσταται το κλάδεμα καρποφορίας να είναι ελαφρό. Βασικά αφιρούνται οι ξεροί και προσβεβλημένοι και οι υγιείς αραιώνονται ή συντέμνονται για την αύξηση του αερισμού και του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό μέρος της κόμης των δέντρων. Μερικές φορές, για την αύξηση της παραγωγής στις παρενιαυτοφορούσες ποικιλίες, όπως είναι η Fuerte διενεργείται χαρακώμα στους βραχίονες, το οποίο πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Η τεχνική όμως αυτή δεν αυξάνει και την παραγωγή των παραγωγικών ποικιλιών.[1]

Ωρίμανση

Οι καρποί του αβοκάντο είναι ώριμοι και κατάλληλοι για συγκομιδή, όταν η περιεκτικότητα της σάρκας σε λάδι φθάσει το 8% και όταν το περίβλημα του σπόρου αλλάξει χρωματισμό από λευκοκίτρινο σε σκούρο καφέ. Σε πολλές τροπικές χώρες οι καρποί θεωρούνται ώριμοι και με μικρότερη περιεκτικότητα σε λάδι. Οι ποικιλίες των 3 υποειδών διαφέρουν σε περιεκτικότητα λαδιού, με το υποείδος του Μεξικού να έχει την υψηλότερη, της Γουατεμάλας ενδιάμεση και των Δυτικών Ινδιών τη χαμηλότερη. Για την ωρίμανση των καρπών του υποειδούς των Δυτικών Ινδιών, υπό τις συνθήκες της Φλόριδας των Η.Π.Α, απαιτείται από την άνθιση μέχρι τη συγκομιδή των καρπών χρονικό διάστημα 6 - 9 μηνών, για του Μεξικού 6 - 8 μηνών και για της Γουατεμάλας 9 - 12 μήνες.[1]

Συγκομιδή

Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι, με τη βοήθεια του μαχαιριού. Ο καρπός πρέπει να φέρει και μικρό τμημά του ποδίσκου μήκους περίπου 0,5 - 1cm. Στη συνέχεια οι καρποί ταξινομούνται κατά μέγεθος και συσκευάζονται σε ειδικά χάρτινα κιβώτια της μιας στρώσης.[1]

Σχετικές σελίδες


Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών