Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κασιμίροα"
(27 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από 2 χρήστες δεν εμφανίζονται) | |||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | {{{top_heading|==}}}Γενικά | + | {{{top_heading|==}}}Γενικά στοιχεία Κασιμίροα{{{top_heading|==}}} |
− | Η κασιμίροα κατάγεται από τα υψίπεδα της κεντρικής Αμερικής και ευδοκιμεί υπό παρόμοιες κλιματικές συνθήκες με τα εσπεριδοειδή. Στην Ελλάδα απαντά σποραδικά σε κάποιες περιοχές της νησιωτικής Ελάδας. O καρπός της τρώγεται ως νωπός και χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαρμελάδας, ζελέ και αναψυκτικών ποτών. | + | |
+ | Η [[Κασιμίροα|κασιμίροα]] κατάγεται από τα υψίπεδα της κεντρικής Αμερικής και ευδοκιμεί υπό παρόμοιες κλιματικές συνθήκες με τα [[εσπεριδοειδή]]. Στην Ελλάδα απαντά σποραδικά σε κάποιες περιοχές της νησιωτικής Ελάδας. O καρπός της τρώγεται ως νωπός και χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαρμελάδας, ζελέ και αναψυκτικών ποτών.<ref name="Κασιμίροα φυτό"/> | ||
{{{top_heading|==}}}Βοτανική ταξινόμηση-Κασιμίροα{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Βοτανική ταξινόμηση-Κασιμίροα{{{top_heading|==}}} | ||
− | Η κασιμίροα ανήκει στην οικογένεια Rutaceae και το επιστημονικό της όνομα είναι Casimiroa edulis Llave and Lex. Είναι δένδρο αειθαλές, μέσου έως μεγάλου μεγέθους. Τα φύλλα του είναι σύνθετα, έχουν σχήμα παλαμοειδές και φέρουν 3-7 φυλλάρια. | + | |
+ | Η κασιμίροα ανήκει στην οικογένεια Rutaceae και το επιστημονικό της όνομα είναι Casimiroa edulis Llave and Lex. Είναι [[Δενδρώδεις καλλιέργειες |δένδρο]] αειθαλές, μέσου έως μεγάλου μεγέθους. Τα φύλλα του είναι σύνθετα, έχουν σχήμα παλαμοειδές και φέρουν 3-7 φυλλάρια. Τα φυλλάρια έχουν σχήμα ελλειψοειδές ή ωοειδές, μήκος 7.5-12.5cm και χρώμα κατά την ενηλικίωσή τους ανοικτό πράσινο έως βαθυπράσινο. Τα άνθη φέρονται σε ταξιανθίες των 15-20 ή περισσότερων σε αριθμό σε επάκρια βλάστηση ή στις μασχάλες ενήλικων φύλλων, δεν είναι εντυπωσιακά, εμφανίζονται το χειμώνα και έχουν πρασινοκίτρινο χρωματισμό. | ||
+ | |||
+ | Ο καρπός έχει σχήμα σφαιρικό έως ελαφρά ωοειδές και διάμετρο 5-10cm. Ο φλοιός είναι βαθυπράσινος έως πρασινοκίτρινος και πολύ λεπτός. Η σάρκα είναι λευκοκίτρινη, μαλακή και γλυκιά στις επιθυμητές ποικιλίες. Οι σπόροι έχουν σχήμα ωοειδές (2-5 κατά καρπό), είναι μεγάλου μεγέθους, σκληροκέλυφοι, τοξικοί, ακόμα και θανατηφόροι αν φαγωθούν.<ref name="Κασιμίροα φυτό"/> | ||
+ | |||
+ | {{{top_heading|==}}}Επικονίαση και γονιμοποίηση Κασιμίροα{{{top_heading|==}}} | ||
+ | |||
+ | Οι περισσότερες ποικιλίες της κασιμίροα είναι αυτογόνιμες και κατά συνέπεια δεν είναι απαραίτητη η συγκαλλιέργεια συνανθουσών και συμβιβαστών ποικιλιών για την εξασφάλιση ικανοποιητικής καρπόδεσης, εκτός και αν κάποια ποικιλία είναι αυτόστειρη. Η μεταφορά της [[γύρη |γύρης]] γίνεται βασικά με τα [[έντομα]].<ref name="Κασιμίροα φυτό"/> | ||
+ | |||
+ | {{{top_heading|==}}}Πολλαπλασιασμός και υποκείμενα Κασιμίροα{{{top_heading|==}}} | ||
+ | |||
+ | Ο πολλαπλασιασμός της κασιμίροα γίνεται με σπόρο, που φυτρώνει σε χρονικό διάστημα 3-4 εβδομάδων, και εμβολιασμό των σποροφύτων με τις επιθυμητές ποικιλίες. Ως μέθοδος εμβολιασμού χρησιμοποιείται ο ενοφθαλμισμός ή ο εγκεντρισμός (υπόφλοιος στεφανίτης). Οι σπόροι της κασιμίροα χάνουν γρήγορα τη βλαστική τους ικανότητα, γι' αυτό συνιστάται άμεση σπορά μετά την εξαγωγή τους από τον καρπό. Η διατήρησή τους σε κάποιο υγροσκοπικό υλικό στο ψυγείο για κάποιο μικρό διάστημα είναι δυνατή.<ref name="Κασιμίροα φυτό"/> | ||
+ | |||
+ | {{{top_heading|==}}}Ποικιλίες Κασιμίροα{{{top_heading|==}}} | ||
+ | |||
+ | Οι κυριότερες ποικιλίες της κασιμίροα είναι οι εξής: Wilson, Blumenthal, Pike, Dade, Lenz, Golden, Whatley και Nancy Maltby. Η δημιουργία και νέων ποικιλιών συνεχίζεται, με σκοπό τη μείωση της σχέσης σάρκα/σπέρματα των καρπών, την αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας των καρπών και την αύξηση της αντοχής των καρπών στη μεταφορά και τους χειρισμούς.<ref name="Κασιμίροα φυτό"/> | ||
+ | |||
+ | {{{top_heading|==}}}Κλιματικές Συνθήκες Κασιμίροα{{{top_heading|==}}} | ||
+ | |||
+ | Η κασιμίροα ευδοκιμεί σε περιοχές όπου δεν σημειώνονται παγετοί, αν και ανέχεται θερμοκρασίες, χωρίς να σημειωθούν ζημιές ακόμα και σε νεαρά δένδρα, μέχρι -2<sup>0</sup>C. Είναι απαιτητική σε βροχόπτωση, κατανεμημένη ομοιόμορφα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα κατά την περίοδο ανάπτυξης των καρπών.<ref name="Κασιμίροα φυτό"/> | ||
+ | |||
+ | {{{top_heading|==}}}Εδαφικές Συνθήκες Κασιμίροα{{{top_heading|==}}} | ||
+ | |||
+ | Ευδοκιμεί σε ελαφρά εδάφη. Σε αβαθή χαλικώδη εδάφη υποφέρει από χλώρωση, αν το έδαφος δεν εφοδιαστεί επαρκώς με οργανική ουσία (κοπριά). Ανέχεται και ελαφρώς αλκαλικά εδάφη.<ref name="Κασιμίροα φυτό"/> | ||
+ | |||
+ | <ref name="Mowry"/> | ||
+ | <ref name="Page"/> | ||
+ | <ref name="Sturrock"/> | ||
+ | |||
+ | ==Σχετικές σελίδες== | ||
+ | |||
+ | *[[Καλλιέργεια Κασιμίροα]] | ||
+ | |||
+ | * [[Γενικά Στοιχεία Κασιμίροα]] | ||
+ | |||
+ | * [[Βοτανικά χαρακτηριστικά Κασιμίροα]] | ||
+ | |||
+ | * [[Επικονίαση και γονιμοποίηση Κασιμίροα]] | ||
+ | |||
+ | * [[Πολλαπλασιασμός και υποκείμενα Κασιμίροα]] | ||
+ | |||
+ | * [[Ποικιλίες Κασιμίροα]] | ||
+ | |||
+ | * [[Κλιματικές Συνθήκες Κασιμίροα]] | ||
+ | |||
+ | * [[Εδαφικές Συνθήκες Κασιμίροα]] | ||
+ | |||
+ | [[Category:Φυτό_Μ]] | ||
+ | [[παράγει::Καρπός Κασιμίροα| ]] | ||
+ | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
+ | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] | ||
+ | |||
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | |||
+ | <references> | ||
+ | |||
+ | <ref name="Κασιμίροα φυτό"> Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκδόσεις Σταμούλη, 2001</ref> | ||
+ | |||
+ | <ref name="Mowry"> Mowry, H., L.R. Toy, and H.S. Wolfe, Miscellaneous Tropical and Subtropical Florida Fruits. Bulletin 156. Agric. Ext. Serv. Gainesville, Florida, USA, 1957</ref> | ||
+ | |||
+ | <ref name="Page"> Page, P.E., Tropical Tree Fruits for Australia. Queensland Depart. of Primary Industries, Brisbane, 1984 </ref> | ||
+ | |||
+ | <ref name="Sturrock"> Sturrock, D., Tropical Fruits for Southern Florida and Cuba and their uses. Publications of the Atkins Institution of the Arnold Arboretorum of Harvard University, USA, 1940</ref> | ||
+ | |||
+ | </references> | ||
+ | |||
+ | __NOTOC__ |
Τελευταία αναθεώρηση της 07:07, 5 Οκτωβρίου 2016
Γενικά στοιχεία Κασιμίροα
Η κασιμίροα κατάγεται από τα υψίπεδα της κεντρικής Αμερικής και ευδοκιμεί υπό παρόμοιες κλιματικές συνθήκες με τα εσπεριδοειδή. Στην Ελλάδα απαντά σποραδικά σε κάποιες περιοχές της νησιωτικής Ελάδας. O καρπός της τρώγεται ως νωπός και χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαρμελάδας, ζελέ και αναψυκτικών ποτών.[1]
Βοτανική ταξινόμηση-Κασιμίροα
Η κασιμίροα ανήκει στην οικογένεια Rutaceae και το επιστημονικό της όνομα είναι Casimiroa edulis Llave and Lex. Είναι δένδρο αειθαλές, μέσου έως μεγάλου μεγέθους. Τα φύλλα του είναι σύνθετα, έχουν σχήμα παλαμοειδές και φέρουν 3-7 φυλλάρια. Τα φυλλάρια έχουν σχήμα ελλειψοειδές ή ωοειδές, μήκος 7.5-12.5cm και χρώμα κατά την ενηλικίωσή τους ανοικτό πράσινο έως βαθυπράσινο. Τα άνθη φέρονται σε ταξιανθίες των 15-20 ή περισσότερων σε αριθμό σε επάκρια βλάστηση ή στις μασχάλες ενήλικων φύλλων, δεν είναι εντυπωσιακά, εμφανίζονται το χειμώνα και έχουν πρασινοκίτρινο χρωματισμό.
Ο καρπός έχει σχήμα σφαιρικό έως ελαφρά ωοειδές και διάμετρο 5-10cm. Ο φλοιός είναι βαθυπράσινος έως πρασινοκίτρινος και πολύ λεπτός. Η σάρκα είναι λευκοκίτρινη, μαλακή και γλυκιά στις επιθυμητές ποικιλίες. Οι σπόροι έχουν σχήμα ωοειδές (2-5 κατά καρπό), είναι μεγάλου μεγέθους, σκληροκέλυφοι, τοξικοί, ακόμα και θανατηφόροι αν φαγωθούν.[1]
Επικονίαση και γονιμοποίηση Κασιμίροα
Οι περισσότερες ποικιλίες της κασιμίροα είναι αυτογόνιμες και κατά συνέπεια δεν είναι απαραίτητη η συγκαλλιέργεια συνανθουσών και συμβιβαστών ποικιλιών για την εξασφάλιση ικανοποιητικής καρπόδεσης, εκτός και αν κάποια ποικιλία είναι αυτόστειρη. Η μεταφορά της γύρης γίνεται βασικά με τα έντομα.[1]
Πολλαπλασιασμός και υποκείμενα Κασιμίροα
Ο πολλαπλασιασμός της κασιμίροα γίνεται με σπόρο, που φυτρώνει σε χρονικό διάστημα 3-4 εβδομάδων, και εμβολιασμό των σποροφύτων με τις επιθυμητές ποικιλίες. Ως μέθοδος εμβολιασμού χρησιμοποιείται ο ενοφθαλμισμός ή ο εγκεντρισμός (υπόφλοιος στεφανίτης). Οι σπόροι της κασιμίροα χάνουν γρήγορα τη βλαστική τους ικανότητα, γι' αυτό συνιστάται άμεση σπορά μετά την εξαγωγή τους από τον καρπό. Η διατήρησή τους σε κάποιο υγροσκοπικό υλικό στο ψυγείο για κάποιο μικρό διάστημα είναι δυνατή.[1]
Ποικιλίες Κασιμίροα
Οι κυριότερες ποικιλίες της κασιμίροα είναι οι εξής: Wilson, Blumenthal, Pike, Dade, Lenz, Golden, Whatley και Nancy Maltby. Η δημιουργία και νέων ποικιλιών συνεχίζεται, με σκοπό τη μείωση της σχέσης σάρκα/σπέρματα των καρπών, την αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας των καρπών και την αύξηση της αντοχής των καρπών στη μεταφορά και τους χειρισμούς.[1]
Κλιματικές Συνθήκες Κασιμίροα
Η κασιμίροα ευδοκιμεί σε περιοχές όπου δεν σημειώνονται παγετοί, αν και ανέχεται θερμοκρασίες, χωρίς να σημειωθούν ζημιές ακόμα και σε νεαρά δένδρα, μέχρι -20C. Είναι απαιτητική σε βροχόπτωση, κατανεμημένη ομοιόμορφα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα κατά την περίοδο ανάπτυξης των καρπών.[1]
Εδαφικές Συνθήκες Κασιμίροα
Ευδοκιμεί σε ελαφρά εδάφη. Σε αβαθή χαλικώδη εδάφη υποφέρει από χλώρωση, αν το έδαφος δεν εφοδιαστεί επαρκώς με οργανική ουσία (κοπριά). Ανέχεται και ελαφρώς αλκαλικά εδάφη.[1]
Σχετικές σελίδες
Βιβλιογραφία
- ↑ 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκδόσεις Σταμούλη, 2001
- ↑ Mowry, H., L.R. Toy, and H.S. Wolfe, Miscellaneous Tropical and Subtropical Florida Fruits. Bulletin 156. Agric. Ext. Serv. Gainesville, Florida, USA, 1957
- ↑ Page, P.E., Tropical Tree Fruits for Australia. Queensland Depart. of Primary Industries, Brisbane, 1984
- ↑ Sturrock, D., Tropical Fruits for Southern Florida and Cuba and their uses. Publications of the Atkins Institution of the Arnold Arboretorum of Harvard University, USA, 1940