Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κυτίο βαμβακιού"
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται) | |||
Γραμμή 27: | Γραμμή 27: | ||
*"Επιλογή και αξιολόγηση για απόδοση, πρωιμότητα και χαρακτηριστικά ποιότητας μεταξύ και εντός έξι διασταυρώσεων βαμβακιού (Gossypium hirsutum L.)", Διδακτορική διατριβή του Παναγιώτη Αν. Μιχαλακόπουλου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Βελτίωσης των Φυτών και Γεωργικού Πειραματισμού, Αθήνα 2010 | *"Επιλογή και αξιολόγηση για απόδοση, πρωιμότητα και χαρακτηριστικά ποιότητας μεταξύ και εντός έξι διασταυρώσεων βαμβακιού (Gossypium hirsutum L.)", Διδακτορική διατριβή του Παναγιώτη Αν. Μιχαλακόπουλου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Βελτίωσης των Φυτών και Γεωργικού Πειραματισμού, Αθήνα 2010 | ||
− | [[σχετίζεται με:Σύσπορο βαμβάκι| ]] | + | [[σχετίζεται με::Σύσπορο βαμβάκι| ]] |
[[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]] | [[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]] | ||
− | [[πόσο αφορά σε | + | [[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]] |
− | [[πόσο αφορά σε | + | [[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 09:49, 4 Ιουνίου 2014
Το κυτίο ή βαθμός αποτελεί ένα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βαμβακιού. Προσδιορίζεται από το χρώμα (λευκότητα του βαμβακιού), τις ξένες προσμίξεις και την ποιότητα εκκοκκισμού που επηρεάζει την εμφάνισή του. Η μέτρησή του γίνεται με το HVI και AFIS. Μικρότερο σε νούμερο κυτίο σημαίνει καλύτερη ποιότητα.
Ο χρωματισμός επηρεάζεται από τις συνθήκες συγκομιδής, τις προσβολές εντόμων και ασθενειών, καθώς και τις συνθήκες αποθήκευσης και εκκοκκισμού του βαμβακιού.
Οι ξένες ύλες αποτελούνται από τμήματα του περισπερμίου, τεμάχια φύλλων κα.και επηρεάζονται από τις συνθήκες συλλογής και εκκοκκισμού. Οι ξένες ύλες, που ανάλογα με το μέγεθος τους χαρακτηρίζονται ως σκόνη ή σκουπίδια, προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο συγκομιδής και σε μικρότερο από την ποικιλία, την καλλιεργητική πρακτική και το περιβάλλον.
Τέλος, κακή ποιότητα εκκοκκισμού συντελεί στο σπάσιμο των ινών, δημιουργία κόμπων (neps) και σε ατέλειες του νήματος το οποίο ακατάλληλο για πλέξη.
Θεωρητικά η κλίμακα των κυτίων είναι από το 1 - 9, ενώ στην πράξη η αρίθμιση ξεκινάει από το 3, έτσι ώστε να αξιολογηθεί το βαμβάκι από πλευράς ποιότητας.
Σχετικές σελίδες
Βιβλιογραφία
- "Επιλογή και αξιολόγηση για απόδοση, πρωιμότητα και χαρακτηριστικά ποιότητας μεταξύ και εντός έξι διασταυρώσεων βαμβακιού (Gossypium hirsutum L.)", Διδακτορική διατριβή του Παναγιώτη Αν. Μιχαλακόπουλου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Βελτίωσης των Φυτών και Γεωργικού Πειραματισμού, Αθήνα 2010