Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Λίπανση μηλιάς"
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
Οι οπωρώνες [[Μηλιά|µηλιάς]] λιπαίνονται αρχικά με κοπριά αφου φυτευτούν τα δενδρύλλια. Στη συνέχεια µε [[Άζωτο|άζωτο]] σε ετήσια βάση ενώ τα άλλα βασικά θρεπτικά στοιχεία ([[Κάλιο|κάλιο]],[[Φώσφορος|φώσφορος]], [[Μαγνήσιο|μαγνήσιο]]) καθώς και τα ιχνοστοιχεία προστίθενται στο [[Εδαφικές συνθήκες μηλιάς|έδαφος]] ή εφαρµόζονται διαφυλλικά ανάλογα µε τις ανάγκες. Η σωστή λίπανση παίζει σηµαντικό ρόλο στην ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής και στη συντήρηση των [[Μήλο|καρπών]] µετά την [[Ωρίμανση-Συγκομιδή μήλων|συγκοµιδή]]. Με τη βοήθεια της [[Δειγματοληψία φύλλων|φυλλοδιαγνωστικής]] ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα να δει την θρεπτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δέντρα και να λιπάνει µε τα κατάλληλα στοιχεία και στις ανάλογες δόσεις. Τα επιθυµητά ποσοστά περιεκτικότητας των [[Βοτανικά χαρακτηριστικά μηλιάς|φύλλων]] στα θρεπτικά στοιχεία είναι: 2% Ν, 0,30% Ρ, 1,60% Κ, 0,40% Mg, 1% Ca, 100 ppm Mn, 18 ppm Zn, 35 ppm B, 50 ppm Fe και 4 ppm Cu. | Οι οπωρώνες [[Μηλιά|µηλιάς]] λιπαίνονται αρχικά με κοπριά αφου φυτευτούν τα δενδρύλλια. Στη συνέχεια µε [[Άζωτο|άζωτο]] σε ετήσια βάση ενώ τα άλλα βασικά θρεπτικά στοιχεία ([[Κάλιο|κάλιο]],[[Φώσφορος|φώσφορος]], [[Μαγνήσιο|μαγνήσιο]]) καθώς και τα ιχνοστοιχεία προστίθενται στο [[Εδαφικές συνθήκες μηλιάς|έδαφος]] ή εφαρµόζονται διαφυλλικά ανάλογα µε τις ανάγκες. Η σωστή λίπανση παίζει σηµαντικό ρόλο στην ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής και στη συντήρηση των [[Μήλο|καρπών]] µετά την [[Ωρίμανση-Συγκομιδή μήλων|συγκοµιδή]]. Με τη βοήθεια της [[Δειγματοληψία φύλλων|φυλλοδιαγνωστικής]] ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα να δει την θρεπτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δέντρα και να λιπάνει µε τα κατάλληλα στοιχεία και στις ανάλογες δόσεις. Τα επιθυµητά ποσοστά περιεκτικότητας των [[Βοτανικά χαρακτηριστικά μηλιάς|φύλλων]] στα θρεπτικά στοιχεία είναι: 2% Ν, 0,30% Ρ, 1,60% Κ, 0,40% Mg, 1% Ca, 100 ppm Mn, 18 ppm Zn, 35 ppm B, 50 ppm Fe και 4 ppm Cu. | ||
− | [[σχετίζεται με::Καλλιέργεια | + | [[σχετίζεται με::Καλλιέργεια μηλιάς| ]] |
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] |
Αναθεώρηση της 10:59, 12 Αυγούστου 2013
Οι οπωρώνες µηλιάς λιπαίνονται αρχικά με κοπριά αφου φυτευτούν τα δενδρύλλια. Στη συνέχεια µε άζωτο σε ετήσια βάση ενώ τα άλλα βασικά θρεπτικά στοιχεία (κάλιο,φώσφορος, μαγνήσιο) καθώς και τα ιχνοστοιχεία προστίθενται στο έδαφος ή εφαρµόζονται διαφυλλικά ανάλογα µε τις ανάγκες. Η σωστή λίπανση παίζει σηµαντικό ρόλο στην ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής και στη συντήρηση των καρπών µετά την συγκοµιδή. Με τη βοήθεια της φυλλοδιαγνωστικής ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα να δει την θρεπτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δέντρα και να λιπάνει µε τα κατάλληλα στοιχεία και στις ανάλογες δόσεις. Τα επιθυµητά ποσοστά περιεκτικότητας των φύλλων στα θρεπτικά στοιχεία είναι: 2% Ν, 0,30% Ρ, 1,60% Κ, 0,40% Mg, 1% Ca, 100 ppm Mn, 18 ppm Zn, 35 ppm B, 50 ppm Fe και 4 ppm Cu.