Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Χαρακτηριστικά νεανικών φυτών"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 13: Γραμμή 13:
 
Τα [[Βοτανικά χαρακτηριστικά πεκάν|φύλλα του πεκάν]] που βρίσκεται στη φάση της νεανικότητας, είναι απλά και χνουώδη, ενώ εκείνα των ώριμων φυτών είναι σύνθετα και λιγότερο χνουώδη.  
 
Τα [[Βοτανικά χαρακτηριστικά πεκάν|φύλλα του πεκάν]] που βρίσκεται στη φάση της νεανικότητας, είναι απλά και χνουώδη, ενώ εκείνα των ώριμων φυτών είναι σύνθετα και λιγότερο χνουώδη.  
  
Οι βλαστοί των νεανικών δένδρων [[Μηλιά|μηλιάς]], [[Αχλαδιά|αχλαδιάς]]
+
Οι βλαστοί των νεανικών δένδρων [[Μηλιά|μηλιάς]], [[Αχλαδιά|αχλαδιάς]], [[Εσπεριδοειδή|εσπεριδοειδών]], [[Δαμασκηνιάς|δαμασκηνιάς]] είναι ακανθώδεις. Μορφολογικά
  
  

Αναθεώρηση της 11:54, 15 Ιουλίου 2016

Τα καρποφόρα δένδρα, τα οποία παράγονται από σπόρο διέρχονται απ' την φάση της νεανικότητας, δια μέσου μεταβατικής φάσης, στη φάση της ενηλικιώσεως. Κατά τη διάρκεια της φάσης της νεανικότητας τα δένδρα δεν παράγουν άνθη.

Η βαθμιαία παραγωγή ανθέων σηματοδοτεί την έναρξη της ενήλικης φάσης. Καθώς το μέγεθος των δένδρων και ο αριθμός των βλαστών, που παράγουν άνθη αυξάνει, η ετήσια προσαύξηση του μήκους του βλαστού μειώνεται, ιδιαίτερα, αν τ' άνθη εξελιχθούν σε καρπούς.

Το στάδιο, κατά το οποίο σχηματίζονται λίγα άνθη, ονομάζεται μεταβατική φάση. Η μετάβαση αυτή από τη φάση της νεανικότητας στη φάση της ενηλικιώσεως γίνεται βαθμιαία, γιατί τα χαμηλότερα μέρη του δένδρου διατηρούν τα νεανικά τους χαρακτηριστικά, ενώ τα πιο ακραία μέρη του δένδρου αρχίζουν να σχηματίζουν άνθη.

Δοθέντος, ότι η νεανικότητα συνήθως έχει σχέση με ανεμβολίαστα σπορόφυτα, τα μορφολογικά και τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά φανερώνουν, ότι και οι τρεις φυσικές αναπτυξιακές αλλαγές υπάρχουν σε ενήλικα καρποφορούντα δένδρα μερικών ειδών, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι.

Η ανθοφορία είναι μόνο μια προς τα έξω έκφραση ή χαρακτηριστικό, που διαχωρίζει ένα νεανικό από ένα ώριμο μέρος του δένδρου. Άλλες μορφολογικές εκδηλώσεις της νεανικότητας είναι το σχήμα και το μέγεθος του φύλλου, το αγκαθωτό των βλαστών και η ευκολία ριζογένεσης των μοσχευμάτων.

Τα φύλλα του πεκάν που βρίσκεται στη φάση της νεανικότητας, είναι απλά και χνουώδη, ενώ εκείνα των ώριμων φυτών είναι σύνθετα και λιγότερο χνουώδη.

Οι βλαστοί των νεανικών δένδρων μηλιάς, αχλαδιάς, εσπεριδοειδών, δαμασκηνιάς είναι ακανθώδεις. Μορφολογικά


[1]


Βιβλιογραφία

  1. Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997