Εδαφικές συνθήκες σκόρδου

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 12:00, 7 Ιουλίου 2015 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το σκόρδο µπορεί να καλλιεργηθεί σε ποικιλία εδαφών, όµως ένα καλά αποστραγγιζόµενο, γόνιµο, βάθους τουλάχιστον 45-60cm και πλούσιο σε οργανική ουσία έδαφος, θεωρείται περισσότερο ικανοποιητικό. Οι αποδόσεις στα εδάφη αυτά είναι και πιο υψηλές. Σε πολύ υγρά εδάφη και κάτω από συνθήκες συνεχούς υψηλής εδαφικής υγρασίας, ιδιαίτερα την περίοδο της βολβοποίησης µέχρι την ωρίµανση, ο βολβός συχνά σαπίζει. Σε βαριά εδάφη και για χειµερινές καλλιέργειες, τόσο η φύτευση όσο και η καταπολέµηση των ζιζανίων µπορεί να είναι προβληµατική. Στα εδάφη αυτά εµποδίζεται η κανονική ανάπτυξη των βολβών και είναι πιο δύσκολη η «χαλάρωση» του εδάφους κατά τη συγκοµιδή, και οι βολβοί µπορεί να είναι κακοσχηµατισµένοι. Το σκόρδο αποδίδει καλύτερα στα ουδέτερα ή τα ελαφρά όξινα εδάφη µε pH = 6-7. Ευδοκιμεί και σε εδάφη με pH 5,5 μέχρι 8 Το σκόρδο δεν θα πρέπει να καλλιεργείται σε έδαφος στο οποίο προηγήθηκε καλλιέργεια κρεµµυδιού, πράσου ή σκόρδου, προς αποφυγή προσβολών από εχθρούς και ασθένειες] που προσβάλουν την καλλιέργεια, λόγω της συγγένειας που υπάρχει µεταξύ των ειδών. Θα πρέπει δηλ. η καλλιέργεια του σκόρδου να ενταχθεί σε ένα σύστηµα αµειψισποράς µε άλλες καλλιέργειες κηπευτικών ή βιοµηχανικών φυτών και δηµητριακών.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Η καλλιέργεια του σκόρδου και οι θεραπευτικές του ιδιότητες, πτυχιακή μελέτη του φοιτητή Λέκκα Στυλιανού, Ηράκλειο 2006.