Καρότο φυτό

Από GAIApedia
Αναθεώρηση της 13:50, 7 Ιουλίου 2015 υπό τον P chasapis (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Γενικά στοιχεία

Καρότο φυτό

Το καρότο κατάγεται από τη Δυτική Ασία (Αφγανιστάν), αλλά οι άγριες μορφές του έχουν βρεθεί σε όλο τον κόσμο. Ήταν αρκετά διαδεδομένο λαχανικό στην Αρχαία Ελλάδα. Η γογγυλόριζα του καρότου καταναλώνεται νωπή, μαγειρεμένη ή χρησιμοποιείται για την παραγωγή κονσερβοποιημένων, καταψυγμένων ή αφυδατωμένων προϊόντων. Το φυλλώμα ακόμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διατροφή των ζώων. Οι ποικιλίες με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα είναι ιδιαίτερα πλόυσιες σε προβιταμίνη Α, σε αντίθεση με τις λευκόσαρκες ποικιλίες που περιέχουν μικρή ποσότητα χρωστικών και προβιταμίνης Α. Η εξωτερική περιοχή της γογγυλόριζας είναι πιο γλυκιά (πλούσια σε υδατάνθρακες) και με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καροτίνη σε σύγκριση με την εσωτερική - κεντρική (ξυλώδη περιοχή).[1]

Βοτανικά χαρακτηριστικά

Το καρότο έχει μικρή ανάπτυξη και το φύλλωμα είναι λεπτό και διακλαδισμένο. Τα φύλλα έχουν μακρύ μίσχο και θυμίζουν αρκετά έντονα τα φύλλα του άνηθου, μόνο που δεν έχουν το χαρακτηριστικό άρωμα. Το υπέργειο τμήμα μπορεί να φθάσει σε ύψος 3cm. Το σχήμα της γογγυλόριζας ποικίλλει από κυλινδρικό σε κωνικό και από κοντό σε επίμηκες, ενώ το μέγεθος διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες της καλλιέργειας (διάμετρος 2-6cm). To χρώμα της σάρκας ποικίλλει από λευκό, κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο και αποτελείται από τον εξωτερικό φλοιό και την κεντρική περιοχή (ξυλώδης ιστός). Καλής ποιότητας θεωρούνται τα καρότα που έχουν μεγαλύτερο φλοιό συγκριτικά με τον ξυλώδη εσωτερικό ιστό. Ο ανθοφόρος βλαστός σχηματίζεται από το κέντρο της γογγυλόριζας το 2ο χρόνο της καλλιέργειας. Φθάνει σε ύψος 1-1,5m και αποτελείται από διακλάδώσεις και πάνω σε αυτές εμφανίζονται οι ταξιανθίες (σκιάδια) με αρκετά άνθη η κάθε μία. Αν και τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα παρατηρείται το φαινόμενο της σταυρογονιμοποίσης.[1].Ο καρπός είναι αχαίνιο με 2 μεριστοκάρπια. Ο σπόρος του καρότου είναι πολύ μικρός. Η βλαστική ικανότητά του είναι σχετικά μικρή. Σπόρος ηλικίας 2 ετών έχει την υψηλότερη φυτρωτική ικανότητα.[2]

Κλιματικές συνθήκες

Το καρότο είναι φυτό ψυχρής εποχής και αναπτύσσεται σε μέσες θερμοκρασίες 16 - 18oC. Η ανάπτυξη του φυλλώματος περιορίζεται όταν η μέση θερμοκραασία του αέρα είναι 28oC και το ρίζωμα δεν αναπτύσσεται ικανοποιητικά και αποκτά πολύ δυνατό άρωμα. Το φυτό αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες, το χρώμα όμως της γογγυλόριζας είναι φτωχό. Οι ρίζες επιμηκύνονται και λεπτύνονται σε θερμοκρασίες κάτω των 16oC. Όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 4 - 10oC η διόγκωση της ρίζας είναι περιορισμένη, όπως περιορισμένη είναι και η ανάπτυξη του υπέργειου μέρους του φυτού. Σε τροπικές περιοχές η παραγωγή του καρότου προϋποθέτει νύχτες με χαμηλή θερμοκρασία. Η φωτοπερίοδος, όταν κυμαίνεται μεταξύ 9 και 14 ωρών, δεν επηρεάζει το χρώμα της ρίζας. Λιγότερο από 7 ώρες φως έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του χρωματισμού της ρίζας.[2]

Εδαφικές συνθήκες

Το καρότο αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε ποικιλία εδαφών, αποδίδει όμως καλύτερα σε βαθιά, καλά στραγγισμένα εδάφη με pH= 5,5 - 7. Τα ελαφρά αμμώδη και οργανικά (χουμώδη) εδάφη απαλλαγμένα από σβώλους και πέτρες προτιμώνται για την παραγωγή ομαλών και ευθέων ριζών. Η συμπίεση του εδάφους επηρεάζει την ανάπτυξη, το μήκος και το σχήμα της ρίζας. Πάρα πολύ αφράτο έδαφος ή πάρα πολύ πιεσμένο έδαφος είναι ακατάλληλα για την ανάπτυξη της γογγυλόριζας. Σε πολύ πιεσμένα εδάφη γογγυλόριζα αναπτύσσεται σε κανονικό σχήμα, αντί για το μικρύ επίμηκες σχήμα που αναπτύσσεται στα αφράτα εδάφη.[2]

Πολλαπλασιασμός

Το καρότο πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Η σπορά γίνεται είτε στα πεταχτά ή σε γραμμές. Η γραμμική σπορά με σπαρκτικές μηχανές και ακολουθούνται διάφοροι μέθοδοι και διάφορες αποστασείς, ανάλογα με τον επιδιωκόμενο σκοπό. Κατά τη σπορά στα πεταχτά, ο σπόρος ή σπέρνεται σε επίπεδο έδαφος όταν η άρδευση γίνεται με καταιονισμό ή σε αλίες όταν η άρδευση γίνεται με κατάκλυση ή με καταιονισμό. Η σπορά πρέπει να είναι ομοιόμορφη (ίσες αποστάσεις σπόρων - φυτών). Πληθυσμός 100 - 150 φυτά/cm2 είναι άριστος για μεγάλη παραγωγή.[2] Η γραμμική σπορά γίνεται και σε επίπεδο εδάφος ή σε αναχώματα με μία, δύο ή περισσότερες γραμμές. Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών θα πρέπει να είναι 25 - 30cm . Το βάθος σποράς είναι περίπου 0,5cm, ενώ η χρησιμοποιούμενη ποσότητα κυμαίνεται από 500 - 1.200 gr σπόρου/στρέμμα, ανάλογα με την εφαρμοζόμενη μέθοδο σποράς. Ιδανικές θερμοκρασίες για τη βλάστηση των σπόρων είναι μεταξύ 20 - 30oC.[1]

Ποικιλίες

Οι διάφορες ποικιλίες καρότου διακρίνονται από διαφορές στο σχήμα, το χρώμα και το μήκος της ρίζας. Οι βασικότερες ποικιλίες του καρότου αναλύονται στον σύνδεσμο που ακολουθεί.

Ποικιλίες καρότου[2], [3]

Ασθένειες

Το καρότο προσβάλλεται από ασθένειες όπως τον περονόσπορο, την κερκόσπορα, την αλτενάρια κ.ά. Αναλυτικά οι ασθένειες του καρότου καθώς και οι τρόποι καταπολέμησής τους αναγράφονται στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ασθένειες καρότου[2], [1], [4], [5]

Εχθροί

Το καρότο προσβάλλεται από εχθρούς με κυριότερο αυτών τη ψύλλα. Αναλυτικά όλοι οι εχθροί και οι τρόποι καταπολέμησής τους αναφέρονται λεπτομερώς στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Εχθροί καρότου[6],[1]

Πληροφοριακά στοιχεία

Ποικιλίες Καρότο φυτό
Ποικιλία καρότου Amsterdam forcing
Ποικιλία καρότου Autumn King
Ποικιλία καρότου Baby finger
Ποικιλία καρότου Chantenay
Ποικιλία καρότου Danvers
Ποικιλία καρότου De la halle
Ποικιλία καρότου Garo
Ποικιλία καρότου Imperator
Ποικιλία καρότου Kronos
Ποικιλία καρότου Nantes
... περισσότερα αποτελέσματα
Ασθένειες Καρότο φυτό
Ασθένεια καρότου Αλτενάρια
Ασθένεια καρότου Βακτηρίωση
Ασθένεια καρότου Βοτρύτης
Ασθένεια καρότου Ιώδης αποσύνθεση ρίζας
Ασθένεια καρότου Κερκόσπορα
Ασθένεια καρότου Περονόσπορος
Ασθένεια καρότου Σκληροτίνια
Ασθένειες καρότου
Εχθροί Καρότο φυτό
Εχθροί καρότου
Εχθρός καρότου Νηματώδεις
Εχθρός καρότου Πεταλούδα
Εχθρός καρότου Σιδηροσκώληκας
Εχθρός καρότου Ψύλλα
Προϊόν
Καρότο προϊόν

Ευδοκιμεί στις περιοχές

Περιοχή
Νομός Βοιωτίας
Νομός Λασιθίου
Νομός Ηρακλείου
Νομός Ρεθύμνης
Νομός Χανίων
Νομός Λακωνίας
Νομός Μεσσηνίας
Νομός Αρκαδίας
Νομός Αργολίδας
Νομός Αχαΐας
Νομός Ηλείας
Νομός Αιτωλοακαρνανίας
Νομός Αττικής
Νομός Ευβοίας
Νομός Ευρυτανίας
Νομός Φθιώτιδος
Νομός Φωκίδος
Νομός Κορινθίας
Νομός Ζακύνθου
Νομός Κέρκυρας
Νομός Κεφαλληνίας
Νομός Λευκάδος
Νομός Άρτης
Νομός Θεσπρωτίας
Νομός Ιωαννίνων
Νομός Πρεβέζης
Νομός Καρδίτσης
Νομός Τρικάλων
Νομός Μαγνησίας
Νομός Γρεβενών
Νομός Λαρίσης
Νομός Δράμας
Νομός Ημαθίας
Νομός Θεσσαλονίκης
Νομός Καβάλας
Νομός Καστοριάς
Νομός Κιλκίς
Νομός Κοζάνης
Νομός Πέλλης
Νομός Πιερίας
Νομός Σερρών
Νομός Φλωρίνης
Νομός Χαλκιδικής
Νομός Αγίου Όρους
Νομός Έβρου
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Νομός Δωδεκανήσου
Νομός Κυκλάδων
Νομός Λέσβου
Νομός Σάμου
Νομός Χίου

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας αρωματικών λαχανικών - Καρότο, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Ειδική λαχανακομία - Λαχανικά υπαίθρου, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 1996.
  3. Ποικιλίες καρότου.
  4. Προσβολή βοτρύτη στο καρότο.
  5. Ιώδης αποσύνθεση ρίζας καρότου.
  6. Ψύλλα στο καρότο.